1 millió liter Jägermeister évente: 80 esztendős az osztrákok kedvenc likőrje

A történet 1878-ban jezdődött, amikor Wilhelm Mast megalapítja borecet-vállalkozását otthonában, Wolfenbüttelben, Alsó-Szászországban, olvasható a cég honlapján. A vállalkozás növekszik és fejlődik és idővel Curt Mast, az alapító fia csatlakozik a vállalkozáshoz. Az ő irányítása alatt új irányt vesz a vállalat.

A fiatalember kivételes tehetsége megmutatkozik a gyógynövénykivonatok elkészítésében és keverésében. 1934-ben, sok éves kísérletezés után különböző alapanyagokkal, Curt Mast kifejlesztette az eredeti és összetéveszthetetlen ízû gyógynövénylikőr receptjét. Ekkor született meg a jövő világra szóló sikere: a Jägermeister.

Változatlan recept 1934 óta

A kurier.at hozzátette, a nevet Hermann Göring, az akkori birodalmi fővadászmester engedélyezte. Máig vitatott, hogy a cég taktikai okokból választotta, vagy amiatt, hogy  sok kortársához hûen, Curt Mast szenvedélyes vadász volt – nagy tisztelettel a természet és annak teremtményei iránt. A népnyelv a múlt század harmincas éveiben mindenesetre Göringschnaps-ként emlegette az italt. 

Curt Mast új receptjét, mely kizárólag természetes alapanyagokat és tiszta alkoholt tartalmazott, a vadászoknak és tiszteletreméltó hagyományaiknak szentelte. Ezért is választotta emblémának a kereszttel az agancsai között megjelenő szarvast, amely utalás a vadászok védőszentjére, Szent Hubertusra és az ő legendájára. 

Az ital összetétele 1934 óta változatlan, A titkos Jägermeister-recept 56 különböző természetes összetevőből áll – ebből mindössze 18 ismert. Minden egyes szállítmány több gondos ellenőrzésen megy át. Csak és kizárólag a legjobb alapanyagok kerülnek felhasználásra a szigorú lepárló-mesterek által.  A likőr az 56 természetes alapanyag bonyolult elegyítésén alapul, mely csak a lepárló-mesterek tapasztalatának és tehetségének köszönhetően kel életre. A szakemberek több különböző száraz gyógynövénykeveréket készítenek elő. Ezeket óvatosan kivonják egy hideg mállasztásos folyamaton keresztül, amely több hétig tart. Miután ez a folyamat kész, a lepárló-mester ügyesen összekeveri ezeket az elmállasztott alapanyagokat és belehelyezi azokat egy tölgyfa hordóba. Idővel ezek adják a Jägermeister alapját, amely a legendás Jägermeister-íz alappillére.

445 hatalmas tölgyfahordó az úgynevezett Gyógynövény-pincében pihen. Mindegyiket a helyi „Pfälzerwald”-ban ( a környékbeli erdőben) nevelt fából faragták. Ezekben a nemes hordókban a Jägermeister-alapnak van ideje „lélegezni”, lassan érlelődik majdnem egy évig. A mállasztás folyamata alatt a lepárló mesterek folyamatosan ellenőrzik a folyamatot, amíg el nem érik a szükséges összetettséget. Több, mint egy év is eltelik mire egy üveg útja a végéhez ér, és elindulhat a Jägermeister gyárból. Ez idő alatt 383 minőségi ellenőrzésen megy át.

A Jägermeister egyedi ízének védelmére  Curt Mast speciális üveget választott, amely éppen annyira híressé válhatott, mint az abban tartott likőr. Az ital atyja több száz különböző formájú üveget tesztelt úgy, hogy leejtette azokat magasról egy tölgyfapadlóra – de csak egy maradt sértetlen, ez lett a legendás zöld üvegpalack. A gyártó hûtve (-18 fok) ajánlja az ital fogyasztását.

Ausztria: palackozzák és isszák

Ausztriában az 1960-as években lett népszerû a Jägermeister, az osztrák síterepeken kezdték forgalmazni, hogy a német turisták hozzájussanak kedvenc, otthoni italukhoz – innét indult hódító útjára az alpesi országban.  1967 óta helyben is palackozzák,  még hozzá Grazban, a fent említett alapanyag érkezik Németországból, amit aztán helyben kevernek véglegessé.  Ausztriában a 0,02 literes (2 centes) kiszerelésben a legnépszerûbb, az ehhez szükséges üveget Köflachban gyártják. A 2000-es évekre Ausztria legkedveltebb likőrje lett, jelenleg évente  több mint 1 millió liter fogy el belőle. ((2013-ban a világ 100 országában 64,5 millió liter Jägermeister ittak meg a nyájas fogyasztók.)

A jellegzetes zöld üveg: törésteszt után választották Fotó: Jägermeister

A jellegzetes zöld üveg: törésteszt után választották Fotó: Jägermeister

Gondosan válogatott alapanyagokból készül az ital Fotó: Jägermeister

Gondosan válogatott alapanyagokból készül az ital Fotó: Jägermeister

383 alkalommal ellenőrzik az ital minőségét Fotó: Jägermeister

Tesztelés: 383 alkalommal ellenőrzik az ital minőségét Fotó: Jägermeister

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük