15 napon belül be kell jelenteni a külföldi munkát

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény alapján a magyar állampolgár köteles a külföldön, illetve a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítását és annak megszûnését 15 napon belül bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

Abban az esetben, ha a magánszemély az Európai Gazdasági Térség valamelyik államában (uniós országokban, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban) vagy olyan országban biztosított, amellyel a biztosítási jogviszonyról nemzetközi egyezményt kötött Magyarország, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Például az EGT valamely tagállamában munkát vállaló magánszemély fő szabály szerint a munkavégzés helye szerinti tagállamban kötelezett járulékfizetésre, ezért Magyarországon nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie.

Az a magyarországi munkavállaló, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra a törvényben meghatározott esetek szerint sem jogosult, illetve más EGT tagállamban sem biztosított, köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. 

Az egészségügyi szolgáltatási járulék-fizetési kötelezettséget a 14T1011 számú adatlapon kell bejelenteni az illetékes adóigazgatósághoz. 2014-ben a fizetendő járulék havi mértéke 6 810 forint (227 forint/nap). A bejelentkezés alapján a fizetési kötelezettség az adózó folyószámláján jelenik meg, erről nem hoz külön határozatot a NAV. A járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell fizetni, ha munkaszüneti napra esik, az azt követő első munkanapon.

További tájékoztatás kérhető személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén a 06-40/42-42-42-es számon vagy írásban.

További információk itt.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük