150 éves történelem a Remízben: új közlekedési múzeum nyílik Bécsben

Játékos, interaktív és multimédiás tartalmak segítségével vezeti végig a látogatókat az osztrák főváros tömegközlekedésének 150 éves történetén Bécs új közlekedési múzeuma, a Remíz (Remise) tárlata, amelyet 2014. szeptember 13-án láthat először a nagyközönség. A nagyszabású megnyitó alkalmából Bécs több pontjáról oldtimer buszok és villamosok szállítják majd a látogatókat a múzeumba, egy ingyen letölthető jeggyel pedig a megnyitó napján ingyenesen lehet felszállni a buszokra, villamosokra és a metróra. 

A kiállítás – 14 tematikus szigeten keresztül – időrendben halad végig Bécs tömegközlekedésén a 19. század közepétől egészen napjainkig. De nemcsak régmúlt idők jármûvei – például  ló vontatta villamos – látható, hanem fényképeken, történelmi dokumentumokon és egyéb kiállítási tárgyakon keresztül az is, hogy miként hatott a tömegközlekedés fejlődése Bécsre és lakói mindennapjaira. Így például bemutatják a földalatti vasút terveit a Monarchia idejéből és kordokumentumokat arról, milyen hatással volt a náci uralom a tömegközlekedésre. De a világháború, az újjáépítés, a motorizáció és a földalatti diadalmenete is megjelenik. 

Láthatók például „Az amerikaiak”, azok a New York-i villamosok, amelyek a Marshall-terv keretében kerültek Bécsbe és az 1950-es évektől közlekedtek az osztrák főváros utcáin. Vagy az a busz, amely 1976-ban zuhant a Dunába, amikor beszakadt a Reichsbrücke. Szintén a kiállítási tárgyak között van az az emeletes busz is, amely egy darabig a 13A vonalon szállította az utasokat, de amely végül nem terjedt el, mert a bécsiek túl kényelmesek voltak hozzá. 

A főleg gyerekeknek, fiataloknak, családoknak és Bécs-turistáknak szánt tárlat célja, hogy megélhetővé tegye a bécsi tömegközlekedés történetét, így bizonyos kiállítási darabokba be is lehet szállni, és egy metrószimulátor segítségével bárki végigszáguldhat Bécs földalatti vasúthálózatán. Aki akar, az pedig jegyellenőrt játszhat.

Az új közlekedési múzeumot egy villamosremízben alakították ki 3,5 millió euróért. A Ludwig-Koeßler-Platznál található, mûemlékvédelem alatt álló épületkomplexumba 1986-ba költözött be a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien villamosmúzeuma, ezt alakították át és bővítették most ki.

Részletes program és jegyletöltés a hivatalos weboldalról.

 

A veterán emeletes busz Fotó: Johannes Zinner / Wiener Linien

A veterán emeletes busz Fotó: Johannes Zinner / Wiener Linien

Egy régi villamosmegálló  Fotó: Johannes Zinner / Wiener Linien

Egy régi villamosmegálló  Fotó: Johannes Zinner / Wiener Linien

Korabeli bécsi autóbusz Fotó: Johannes Zinner / Wiener Linien

Korabeli bécsi autóbusz Fotó: Johannes Zinner / Wiener Linien

Villamoskocsik az osztrák fővárosból Fotó: Johannes Zinner / Wiener Linien

Villamoskocsik az osztrák fővárosból Fotó: Johannes Zinner / Wiener Linien

 

(Compress)

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük