252 méter, 50 év: jubilál a bécsi Duna-torony, Ausztria legmagasabb épülete

Ötven éve, 1964. április 16-án adták át az osztrák főváros egyik jelképét, a Duna-tornyot, amely 252 méteres magasságával a mai napig Ausztria legmagasabb épületének számít. A torony Hannes Linti tervei alapján mindössze 20 hónap alatt készült el a Nemzetközi Kertészeti Vásárra. A nyitás évében csaknem 600 ezren nézték meg a tornyot, azóta pedig évente átlagosan 400 ezren csodálják meg innen a bécsi panorámát. 

A látogatókat két expresszlift repíti a magasba, amelyek 35 másodperc alatt viszik fel az utasokat a 150 és 155 méteres magasságban található kilátóteraszok valamelyikére. Ezekről szép időben akár 80 kilométerre is ellátni. 

Néhány méterrel feljebb egy kávézó, afölött pedig egy étterem áll a vendégek rendelkezésére, akiknek meg sem kell mozdulniuk ahhoz, hogy a teljes panorámát élvezzék. A két vendéglátó egység ugyanis körben forog, így fél- vagy egy óra alatt Bécs összes háztetőjét megnézhetik a látogatók. 

De nemcsak turisztikai és gasztronómiai célokat szolgál a Duna-torony: helyet ad egy meteorológiai mérőállomásnak és több más mérőberendezésnek is, amelyekkel többek között a levegő károsanyag-tartalmát valamint radioaktivitását vizsgálják. Szintén népszerû a torony a sportrajongók körében. Lehet bungee jumpingolni és 17 éve rendeznek lépcsőfutó versenyt is. A rekordot Markus Zahlbruckner tartja, aki 2002-ben 3 perc 31,71 másodperc alatt mászta meg a 776 lépcsőfokot. 2014. június 20-22. között pedig itt rendezik meg a Toronyfutó Európa-bajnokságot.

Fennállása 50 éve alatt számos történelmi személyiség is járt a Duna-toronyban: U Thant ENSZ-főtitkár, Mohammad Reza Pahlavi iráni sah és Hussein Jordán király. Sukamo indonéz elnőknek pedig annyira tetszett, hogy legszívesebben hazavitte volna.

A Duna-torony hivatalos weboldala.

Bécs, 2014. 04. 16. (Compress)

 

50 éves Ausztria legmagasabb épülete, a Duna-torony Fotó copyright: Pilo

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük