300 rendőr az utakon: fokozott ellenőrzés várható Burgenlandban a hétvégén

 

Pünkösdkor csaknem háromszáz rendőr ellenőrzi majd az úton lévőket – közölte Franz Füzi, a tartományi rendőrség illetékese. A fokozott jelenléttel a gyorshajtókat, az ittas és a drogot fogyasztó vezetőket igyekeznek majd kiszûrni és ellenőrzik továbbá azt is, hogy vezetés közben telefonálnak-e a volán mögött ülők vagy be vannak-e csatolva a gépkocsi utasai. A rendőrség munkatársai külön figyelik majd motorosok által kedvelt közutakat is (ilyen például a Kőszegi-hegység osztrák felén vezető útszakasz). 

Az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) felmérése szerint a motorosok húszszor jobban ki vannak téve halálos kimenetelû balesetnek, mint az autóval utazók. Ezért a közlekedési klub arra figyelmezteti a közlekedőket, hogy a sebességhatárokat betartva, mindig körültekintően és józan belátással haladjanak. 

Elég ha valakinek 0,5 ezrelékes a véralkoholszintje, máris kétszer olyan balesetveszélyes kormánykerék mögé ülnie, mintha teljesen józanul vezetne – mondta a VCÖ szakértője, és hozzátette: ha valaki a füléhez veszi a mobiltelefont, akkor olyan rossz lesz a reakciója, mintha 0,8 ezrelékes véralkoholszintje lenne. 

A VCÖ adatai szerint az elmúlt öt évben a pünkösdi időszakban 78-an sérültek meg közúti baleseteken Burgenlandban, 2856-an pedig egész Ausztriában. Pünkösdkor öt év alatt összesen 36 ember vesztette életétét az osztrák utakon. Tavaly az ünnepkor pedig 651-en sérültek meg és tizenegyen haltak meg az utakon Ausztriában. (MTI)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük