4 méter magas kerítés magyar-szerb határon: a kormány utasítást adott a lezárás előkészítésére

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart a kormányülés szünetében az Országház Kék társalgójában 2015. június 17-én. A kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy június 24-ig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart a kormányülés szünetében az Országház Kék társalgójában 2015. június 17-én. A kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy június 24-ig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg. MTI Fotó: Bruzák Noémi

 

A miniszter közlése szerint 175 kilométer hosszú határszakaszról van szó. A belügyminiszternek jövő szerdáig kell elvégeznie a határ fizikai lezárásával kapcsolatos előkészítési munkákat, amelyekről aznap kell tájékoztatást adnia a kabinetnek. Július 1-jén a magyar és a szerb kormány csúcstalálkozót tart, amelyen részletesen tájékoztatni fogják a szerb felet a magyar intézkedésekről – közölte Szijjártó Péter.

Azt mondta, Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi jogi kötelezettségét, semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg. Szerinte a kormány döntése nem egyedülálló. Ezzel kapcsolatban hivatkozott arra, hogy a görög-török, valamint a bolgár-török határon is volt kerítésépítés, és spanyol városok Észak-Afrikában is így védik magukat a bevándorlási nyomással szemben. A kormány arra is utasítást adott – közölte -, hogy el kell végezni azokat a szükséges jogi előkészítő munkálatokat, amelyek nyomán Magyarország az összes EU-s és EU-tagjelölt államot biztonságos országnak minősít.

Szijjártó Péter tudatta továbbá: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy a térségben élő gazdák között felméréseket végeztek, és ők is rendkívül súlyos problémaként említették a bevándorlók vonulását az adott határ menti területeken. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a belügyminiszterek keddi uniós tanácskozásán kiderült: Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlási kihívás a tagállamok közül.

A tárcavezető a jelenleg az EU előtt álló egyik legsúlyosabb kihívásnak nevezte a bevándorlás kérdését, amelyre az uniós országok keresik a választ, de – mint fogalmazott – a közös válaszhoz vezető út egyelőre meglehetősen időigényesnek és hosszúnak tűnik. Ezért – bár “reméljük, hogy lesz közös európai megoldás” – Magyarország nem engedheti meg magának, hogy tovább várjon – jelentette ki. A kormány elkötelezett aziránt, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket a bevándorlási nyomással szemben – zárta szavait Szijjártó Péter.

Pásztor István: a magyar-szerb határzár Szerbia számára is hasznos lehet

Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország fizikailag lezárja a magyar-szerb zöldhatárt, mert ha a migránsok ezen az útvonalon nem tudnak bejutni az Európai Unióba, akkor “nagy valószínűséggel meg fogják kerülni ezt a területet” – reagált Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentésére, miszerint a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, ami egy négy méter magas kerítéssel történhet meg.

A VMSZ elnöke az MTI belgrádi tudósítójának azt is elmondta, hogy a magyarországi határzárral Szerbia számára nem oldódik meg a probléma. “A mi számunkra akkor oldódik meg igazából a probléma, ha a szerb bejövő oldalon is meglesznek ezek az intézkedések” – tette hozzá. Kifejtette, hogy pártja támogatja a szerb kormány azon törekvéseit, amelyek az illegális bevándorlók megfékezésére vonatkoznak. 

Emlékeztetett arra, hogy Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kedden arról beszélt: Szerbiának nincs lehetősége arra, hogy több ezer menedékkérőt és migránst befogadjon, illetve ellásson. A belügyi tárca vezetője hozzátette, hogy Szerbia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de fontos szerepet kíván vállalni a migránsok megfékezésében, ezért pedig megerősíti a Magyarországgal, valamint a Macedóniával közös határ védelmét.

Pásztor István szerint sem lehet Szerbia olyan ország, amelyben több tízezer illegális migráns tartózkodik. Hozzátette, hogy azokat az illegális bevándorlókat, akik jelenleg Szerbiában tartózkodnak, vissza kell toloncolni. “Meg kell oldani ezt a problémát, ennek a folyamatnak le kell állnia” – szögezte le.  Megnyugtatásul közölte, hogy a törvényesen, útlevéllel történő határátkelést nem befolyásolja a zöldhatár lezárása, mert annak elsősorban az a célja, hogy “a Közel-Keletről jövő szociális migránsokat megfogják, illetve visszafordítsák”.

Jobbik: egy határzár nem szünteti meg a menekültáradatot

 

A Jobbik véleménye szerint egy  határzár elrendelése nem jelent rendszerszintű megoldást, hosszú távon nem szünteti meg a menekültáradatot – erről Z. Kárpát Dániel beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte, pártjuk segítő kezet nyújt minden valódi üldöztetés elől menekülő embernek, de ez nem vonatkozik a gazdasági okokból menekülőkre. Szavai alapján az ide érkezők elsősorban nem a munkaerőpiacot, hanem az európai szociális rendszert célozzák meg. Magyarországnak sem forrása, sem lehetősége, sem kötelessége nincs arra, hogy a gazdasági okok miatt érkezőket támogassa – szögezte le.

Az ellenzéki párt azt javasolja, hogy segítsenek az üldöztetés elől menekülőkön, de ez “ne letelepítésbe torkolljon, ne kvóta szerinti brüsszeli diktátumok mentén történjen”. Akinek bizonytalan az identitása és nem ismertek a céljai, az visszafordítható legyen – közölte céljaikat, miközben újra javasolta az önálló határőrség felállítását és a nyílt menekültszállók zárttá minősítését.

A politikus egyúttal arról is beszélt, hogy a “magukat balliberálisnak vagy liberálisnak valló” erők korábban 23 millió román munkavállalóval riogattak a kettős állampolgárságról szóló népszavazás során. Most viszont szociális bérlakásokat utalnának ki nekik, hosszú távon szavazati jogról és kvóta szerinti letelepedésről beszélnek – tette hozzá.

A Jobbik “ezen liberális társaságoknak” azt javasolja, hogy fogadjanak örökbe egy menekültcsaládot, költözzenek velük össze egy rövidebb időre és azután “próbáljanak olyan véleményt megfogalmazni, amely Magyarország állampolgárának érdekét képviseli” – mondta.

Szakértő: szükséges döntést hozott a kormány

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szükséges lépésnek nevezte a kormány döntését, hogy Pintér Sándor belügyminisztert arra utasították, tegye meg az előkészületeket a szerb-magyar határ négy méter magas kerítéssel való lezárására. Nógrádi György az M1 aktuális csatornának logikusnak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentését. A szakértő felidézte, hogy a G7-es csúcstalálkozó előtt a németek ideiglenesen lezárták Németország déli és keleti határát. Ennek nyomán egy nap alatt lebukott 6600 ember, akinek nem volt semmilyen engedélye a schengeni határokon belüli tartózkodásra, és kábítószercsempészek is fogtak – fejtette ki.

Hasonló intézkedéseket hoznak a spanyolok, a bolgárok is – mondta Nógrádi György, aki szerint a magyar kormány szerdai bejelentésében sincs “semmi különös”. A szakértő úgy fogalmazott: “a lényeg, hogy ezt meg kellett csinálni, mert a menekülés fő útvonala a tengeren Görögország, Olaszország, a szárazföldön Magyarország”. Hozzátette: az albán maffia úgy használta ki Magyarországot, “mintha otthon lenne”, átcsempészett egymillió albánt Nyugat-Európába, és a kábítószer-kereskedelem fő iránya lett a Belgrád-Pozsony-Budapest-Prága útvonal. 

Ez a lépés szükséges volt – jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania. Be lehet fogadni száz, kétszáz vagy akár ötezer embert, de milliókat lehetetlen. Ezt az emberáradatot, fel kell tartóztatni – mondta a szakértő.

Ausztriában egy napja bejelentették, hogy nem adnak ki több menekültengedélyt, pár órája a bajor pénzügyminiszter azt mondta: “Európának nincs szüksége menekültekre”, hajnalban a televíziós hírek arról szóltak, hogy a menekültek miatt a görög szigeteken nem lehet nyaralni – emlékeztetett Nógrádi György. Azt mondta: a kormány döntése arról szól, hogy egyeztetünk Szerbiával, amelynek a belügyminisztere is bejelentette korábban, hogy hasonló intézkedést terveznek a szerb-macedón határon. 

Nógrádi György szerint a jelenlegi technikával ez a fal a teljes szerb-magyar határszakasz 175 kilométeres hosszában “pillanatok alatt felhúzható”. Ettől kezdve a szerbek feladata lesz, hogy a macedón határt lezárva megakadályozzák a menekültek bejutását. A magyar kormánynak az a feladata, hogy Magyarországot, a magyar embereket védje – hangsúlyozta.

PM: morális kötelesség segíteni a halál és kínzás elől menekülőknek

 

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint Magyarországnak morális kötelezettsége azokon segíteni, akik a halál és a kínzás elől menekülnek – ezt Szabó Tímea mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

A PM társelnöke nemcsak rosszindulatúnak és ostobának nevezte a menekültügyben a parlament előtt fekvő javaslatot, de hangsúlyozta, hogy az még a célját sem fogja elérni. Az indítvány alapján visszaküldenék Szerbiába az abból az irányból érkező menedékkérőket, de ez sem a hazai sem a nemzetközi jog alapján nem lehetséges – szögezte le. Felhívta a figyelmet, hogy a genfi egyezmény és az uniós szabályok alapján a határon megjelenő menedékkérők előzetes menekültjogi eljárásait Magyarországon kell lefolytatni.

A független képviselő egyúttal a PM nevében felszólította a kormányt, hogy fejezze be a “gyűlöletkeltő és teljesen felesleges” kampányát. Szabó Tímea arra is kitért, hogy ha nemzeti hatáskörbe utaljuk a menekültügyet, akkor a jövőben már nem az EU fogja finanszírozni a határvédelmet.

Másik témára áttérve közölte: a PM álláspontja szerint a közmunkaprogram  szegénységbe taszítja a magyar emberek százezreit és tovább növeli a kiszolgáltatottságot. A parlamentnek előtt fekvő módosító javaslat alapján pedig egyértelmű, a kormány évek óta arra készül, hogy a “legsötétebb rákosi időket idéző kommunista tervgazdálkodást preferáló” módszerekkel a “saját haverjainak” szerezzen olcsó, szinte ingyen dolgozó munkásokat.

A PM úgy ítéli meg, hogy a javaslat alapjogokat is sért, ha elfogadják a jogszabályt, a párt előzetes normakontrollt kér az ombudsmantól és Áder János köztársasági elnökhöz fordul, hogy ne írja alá a törvényt. Egyúttal felajánlotta, hogy akit a jogszabály miatt kár ér, annak pártjuk Strasbourgban is bírósági segítséget nyújt. (MTI)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük