Bécsi Szilveszter 2022 ORF/Florian Kobler

800 ezren szilvesztereztek a bécsi belváros utcáin

A szervezők szerint 800 000 látogató ünnepelte az évfordulót a bécsi belvárosban, jelentősebb incidensekről nem érkezett jelentés, írja az ORF. Hajnaltól közel 100 köztisztasági dolgozó takarította el az ünnepség nyomait.

A másfél kilométer hosszú ,úgynevezett Szilveszteri Ösvény szombat délután kettőkor nyílt meg és éjfél előtt háromnegyed órával teljesen megtelt. Hat színpadon szórakoztatták fellépők a látogatókat több műfajban is – pop-rock, blues, disco, funk, soul, big bandek és tánczene –, lehetett táncokat tanulni, a gyerekeket külön program várta – 30 vendéglátóegység települt ki a bécsi belvárosba. A bécsi városház előtti tér (Rathausplatz) ezúttal kimaradt a helyszínek közül, a karácsonyi vásár után és a hagyományos műjégpálya megnyitása előtt nem akartak még egy eseményt szervezni a térre. A szervező cég vezetője azt nyilatkozta az ORF-nek, a nagy tűzijátékról idén lemondtak, a természet, a városban élő állatok védelme miatt.

A szervezők videófelügyeleti rendszeren keresztül követték az eseményeket és amennyiben szükséges lett volna, elektronikus úton információkat is tudtak volna a látogatóknak továbbítani. Ezen felül egy jelzőlámpás rendszer is rendelkezésre állt, ezzel tudták szabályozni, hogy a tömeg egy-egy szakaszon megálljon vagy tovább menjen. Gerhard Pürstl, Bécs rendőrfőkapitánya előzetesen zéró toleranciát jelentett be a rendbontókkal szemben – a rendezvény befejezése után azt közölte, hogy az éjszaka nyugodt volt a belvárosban.

A takarítást hajnali háromkor kezdték meg seprő- és kukásautókkal, a korábbi tapasztalatok alapján 400 köbméter szemét marad az utcákon az ünneplés után, pedig a legtöbb helyen betétdíjas poharakat használnak. A rendezvény színhelyén a meglévők mellé további 300 szemetest tettek ki és kikerült 40 tároló a színes üvegnek, 50 pedig a műanyag palackoknak és a alumíniumdobozoknak is.

Több mint 4300 segélyhívás


Bécs városban Szilveszterkor több mint 1900 alkalommal kellett intézkednie a rendőrségnek, derült ki az újév első délelőttjén közölt összesítésből.


Floridsdorfban (21.kerület) fiatalok petárdákat dobáltak a rendőrök irányába, akik három személyt őrizetbe vettek, 70-et pedig feljelentettek. Az akció során a rendőrség 20 kilogramm pirotechnikai eszközt foglalt le, köztük 250 darab az úgynevezett F4-es kategóriába tartozott, birtoklásukhoz és használatukhoz engedélyre, pirotechnikai tanfolyam sikeres elvégzésére, vagy igazolt szakértelemre van szükség. A Praternsternnél is letartóztattak egy 19 éves afgán férfit, aki szintén petárdával dobálta a rendőröket.

Bécsben a város közigazgatási határán belül tilos a petárdázás és a tűzijáték is, de kórházak, templomok, menhelyek közelében és tömegben a közigazgatási határon kívül sem szabad F2-es vagy annál magasabb kategóriájú pirotechnikai eszközt használni. Visszaélés esetén az elkövetőnek pénzbírsággal vagy elzárással kell számolnia. Előbbi elérheti akár a 3.600 eurót, utóbbi pedig a három hetet.

Bécs egész területén 98 kilogrammnyi pirotechnikai anyagot foglaltak le. A rendőrségre több 4300 segélyhívás érkezett, több alkalommal rongálás miatt értesítették a rendőröket – Bécsben Szilveszterkor valamilyen különös okból gyakran szokták a cigarettaautomatákat és szemeteseket célba venni petárdákkal és tűzijátékokkal.

Az ünnep előtti napon a hatóságok a szomszédos országokból érkező vonatokat ellenőrizték, ezeken is tiltott pirotechnikai anyagokat kerestek is foglaltak le. Egy 12 éves fiú két késsel és bozótvágóval készült szilveszterezni.

Borítókép: ORF/Florian Kobler

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük