A Facebook előtti idők nagy öregje befejezi: bezár az iWiW

Az iWiW 12 év közszolgálat után búcsút int felhasználóinak. A világon az elsők között létrehozott közösségi honlap 2005 és 2010 között Magyarország leglátogatottabb portálja volt, a csúcsidőszakban naponta 1,5 millióan keresték fel. Berkein belül 4,7 millió adatlap és fél milliárdnyi kapcsolat kelt életre. Különböző szûrők segítségével rátalálhattunk régi barátainkra, feledésbe merült rokonokra, egykori szerelmeinkre, de újonnan létrejött ismeretségeinket is virtuális formába önthettük. Életünk fontos eseményeit folyamatosan megoszthattuk, és izgatottan tanulmányoztuk egymás közösségi hálóját. Könnyebbé vált az osztálytalálkozók, meglepetés szülinapi partik, leány- és legénybúcsúk szervezése, gyorsabban lehetett közös cél érdekében összefogni, egy-egy ügy során médiavisszhangot generálni. Dalok és versek születtek az iWiW-ről, és ufóknak néztük azokat, akik valamilyen okból még nem voltak fent rajta.

 

Meghatározó szereplő volt 

Az iWiW kétségtelenül beírta magát a magyar történelembe: az egykori startup vállalkozás végül az informatikai és a közösségi élet egyik legfontosabb lépcsőfoka lett, IT technológiákat és új hirdetési formátumokat teremtett. Meghatározó szereplője lett az internetezés széles körû elterjedésének is – a Baby boom korszak, de az X generáció szülöttei közül is sokan az iWiW miatt tanultak meg egyáltalán netezni.

Az iWiW szárnyalása a világot behálózó konkurencia, a Facebook előretörésével kezdett alább hagyni, a két site látogatottsági görbéje 2010 végén ért össze. Az iWiW-et jegyző Origo Zrt. még négy évig kitartott terméke mellett, ám az oldal fenntartásának már nem látja további értelmét. 

– Az iWiW hangsúlyos szerepet játszott a magyar internetezés elterjedésében és az online tartalomfogyasztásban, ezt tőle elvitatni nem lehet – kezdte nyilatkozatát Vaszily Miklós, az Origo Zrt. vezérigazgatója. – Az emberek többségének azonban bőven elegendő egy közösségi oldalt kezelni, és érthető, hogy ezt inkább egy nagyobb presztízsû, nemzetközi oldalon teszik meg, ahol ráadásul külföldi ismerősökkel is kapcsolatba léphetnek. Sok más ország tapasztalatait látván azt gondolom, szép az az öt év, amíg a két közösségi site meg tudott lenni egymás mellett, ám a folytatást a fentiek tükrében már nem láttuk ésszerûnek, így a 2014 májusában lejáró üzemeltetési szerződésünket már nem hosszabbítjuk meg.

A felhasználók 2014. június 30-ig nosztalgiázhatnak az iWiW-en, egy kattintással igényelhetnek egy digitális időkapszulát adatlapjuk, kapcsolataik, fényképeik, levelezésük mentésére, és utoljára játszhatnak még egyet: az iWiW készpénzzel és vásárlási utalványokkal díjazza a hûséget. Egy korszak lezárul, a Gépház nem küld több üzenetet, az Origo Zrt. a fenti határidő lejártával minden adatlapot megsemmisít.

 

A digitális kapszula

A digitális időkapszula

Az iWiW nyílt levele: Mélyen tisztelt Közösségem!

 

12 évvel ezelőtt egy korszakalkotóközösségi tér házigazdájaként ismertetek meg. Bő egy évtized alatt 4,7 millióan csatlakoztatok hozzám, kapcsolódtatok barátokhoz, osztottatok meg információkat, képeket magatokról ésszámotokra fontos dolgokról,tanulmányozhattátok mások közösségi hálóját, releváns kapcsolódási pontot keresve. Több száz milliónyi ismertségi szál kelt új életre, rengetegen találtatok rá múltbéli cimborákra és akár feledésbe merült rokonokra is. 50 éves osztálytalálkozók, meglepetés születésnapi partik szervezésének ugyanúgy részese lehettem, mint eltûnt emberek felkutatásának,és elég gyakran játszottam cinkostársat szerelmi szálak szövődésében is. A rólam írt verseket és dalokat ugyanúgy élveztem, mint amikor stand-uposok használták a nevemet. 

Büszke vagyok minderre, ahogy arra is, hogy aktív részese lehettem a magyarországi internetezés elterjedésének. Megtisztelő, hogy számos ember, kiváltképpa vidéken élő közép- és idősebb korúak miattam köttetették be otthonukba az internetet és tanulták meg kezelni azt. 5 éven keresztül voltam az ország leglátogatottabb honlapja, naponta 1,5 millióan néztetek be hozzám, és ezzela hazai informatikai és közösségi élet egyik első kulcsszereplőjévé tettetek.

Immáron 5 éve élek együtt a világot behálózó közösségi site-tal (nevezzük nevén: a Facebook-kal), és pont ennyi ideje kongatják a vészharangotsokan, hogy kényszerházasságunk a más országokban tapasztaltakhoz hasonlóan, előbb-utóbbúgymond bedől. Megtudtam, hogy milyen, amikor rajonganak értem, majd meg kellett tanulnom kezelni azt is, hogy már kevésbé számítok menőnek, és végül el kellett fogadnom a természet rendjét. 

Üzemeltetési szerződésem lejár, ideje volt hát megejteni gazdámmal a sokadik könnyesen komoly beszélgetésta jövőről. Jól esett, hogy az Origo Zrt. gyermekeként kezelt, és hogy a végletekig tartotta:azt a közösségi teret, amit fél milliárd élő kapcsolat tart össze, nem lehet az emberek alól szőnyegként kihúzni. Évekkel ezelőttmegegyeztünk, ha eljön az a pont, amikor felhasználóink önszántukból repülnek ki ebből a virtuális térből, búcsút intünk. Eljött. Hogy stílusos legyek: egy kapcsolat most véget ér.

Ezúton szeretném megköszönni az élményeketmindannyiótoknak, akik – ha már egyre kevésbé is látogattatokmégis mindvégig –hozzám tartoztatok. Kérlek benneteket, hogy 2014. június 30-ig mentsétek le profilotokból a számotokra fontos emlékeket – ezt immáron könnyedén,egykattintással megejthetitek, ha igényelitek a digitális időkapszulát. Egy utolsó nyereményfelhívást is közzé teszek: hûségeteket készpénzzel és vásárlási utalványokkaldíjazom.

Utolsó tipp: a profilod hagyd meg, hogy ismerőseid is lementhessenek téged, a bezárás követőenegyébként is automatikusan törlődik minden adat, hacsak te magad erről nem rendelkeztél, vagy rendelkezel másképp. 

Egy korszak lezárult, a Gépház nem küld több üzenetet, üdv:

iWiW

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük