A java ma jön: 110 km/h körüli viharos széllökések várhatók

Az osztrák viharelőrejelző központ már vasárnap erős széllökések miatt figyelmeztetést adott ki. A vihar tetőzése azonban még várat magára! Hétfő délutánra akár 110 km/h-s széllökések is lehetnek. A vihar máris káoszt okozott a Grossglockneren, ahol két bajba jutott hegymászót nem sikerült kimenteni.

Alsó-Ausztriában, Bécsben és Burgenlandban – vasárnaphoz hasonlóan – piros figyelmeztetési fokozat van érvényben. Felső- és Alsó-Ausztriában, valamint Bécsben és Stájerország északi részén akár 100 kilométer/órás széllökések is lehetnek. Különösen ezekben a régiókban várhatóan délutánig továbbra is erősen fog fújni a szél. Az osztrák időjárási központ szerint az Alpok keleti peremén akár 110 kilométer/órás széllökések is előfordulhatnak, írj a Krone.

A szlovákok még mindig bajban vannak a hegyen

A vihar egyes területeken már eddig is veszélyes helyzeteket okozott. Például a Großglocknernél vasárnap este két hegymászó került bajba egy sziklaomlás után. A két szlovák az északi falon mászott, amikor az eset történt. Azonnal mentőcsapat indult hozzájuk, a helikopteres mentést azonban az erős szél miatt le kellett mondani. Hétfőn hajnalban újabb mentési kísérlet kezdődött.

Hétfőn akár 18 fok is lehet

Hétfőn azonban nem csak az erős szél, hanem a hőmérséklet is szokatlan lesz: 9 és 18 fok közötti értékek várnak ránk a nap folyamán. Bécsben már reggel 8 és 12 fok között alakul a hőmérséklet. Ott 106 km/h-s orkán erejű széllökéseket is mértek. A tűzoltóság szerint megnövekedett a vihar miatti bevetések száma, eddig azonban nem történt semmi komolyabb baj.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük