A világ egyik legszebb körútja: Bécs jövőre a 150 éves Ringstrassét ünnepli

A jubileumi évre számos intézmény, többek között a Bécsi Építészeti Központ, a Szecesszió háza, a Bécsi Zsidó Múzeum és az Osztrák Nemzeti Könyvtár is tematikus kiállításokkal készül, emellett gasztronómiai és zenei programok is várják az érdeklődőket – hangzott el a programokat felvezető budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön.

Nikolaus Gräser, a bécsi turisztikai iroda sajtóreferense prezentációjában emlékeztetett arra, hogy az 5,3 kilométeres Ring mentén sorakoznak az osztrák főváros legnevezetesebb épületei, így a Bécsi Állami Operaház, a Burgtheater (nemzeti színház), a jövőre megalapításának 650. évfordulóját ünneplő Bécsi Egyetem, a parlament, a bécsi városháza és az Imperial Szálló, de itt található Mozart, Johann Strauss és Mária Terézia emlékmûvét is. 1857-ben rendelte el Ferenc József császár a belváros körüli erődítmények lebontását, helyükön emelték a fenti épületeket, illetve kialakították a dupla sétányos körutat. Hivatalosan 1865. május elsején nyitották meg a Ringstrassét.

Nikolaus Gräser kitért arra is, hogy több jubileumi kiállítás mellett kulináris élvezetek is várják a Bécsbe látogatókat, a jubileumhoz kapcsolódóan például koktélversenyt indítottak, amelynek győztes itala számos bárban, szállodában lesz kapható. A zenei programok közül kiemelte az Eurovíziós Dalfesztivált, amelyet 2015-ben Bécsben rendeznek meg.

Mint mondta, bizakodóak a programok iránti magyarországi érdeklődést illetően, hiszen a friss adatok alapján 2014 januárja és szeptembere között a magyar vendégek mintegy 20 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Bécsben, mint az előző év azonos időszakában.

Az évforduló alkalmából 1865, 2015. – 150 Jahre Wiener Ringstrasse címmel irodalmi antológia is megjelent, amelyben 13 nemzetközileg elismert író vall Bécshez és nevezetes körútjához való viszonyáról. A kötetben szereplő magyar szerző, Dalos György fel is olvasott írásából a rendezvényen.

Mint mondta, az orosz, japán, lengyel, amerikai és más nemzetiségû írók tollából született vallomások „hihetetlen panorámát” nyújtanak a városról, „olyan képet, amelyet az osztrákok valószínûleg nem is ismernek”.     „Számomra a körút majdnem melodikus, zenei hatású íve tetszik a legjobban” – ecsetelte az 1987 és 1995 között újságíróként Bécsben dolgozó író.  Dalos György esszéjében a bécsi és a budapesti körúthoz fûződő kapcsolatát állítja egymás mellé. A két város különbségéről kérdezve úgy fogalmazott: „Amit Budapest Bécshez képest veszít építészetben, azt a Duna-panoráma révén látványban visszanyeri tőle.”

A Ringstrasse Fotó: austria.info

A Ringstrasse Fotó: austria.info

Nyolc évnyi előkészület és munka után 1865-ben adták át a bécsi körutat

Nyolc évnyi előkészület és munka után 1865-ben adták át a bécsi körutat

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük