Afrikai meleg Ausztriában: akár 35 fok feletti hőmérsékleti értékek is várhatóak a következő napokban

 

Csütörtök reggel 8 órakor már több helyen 23 fokot mértek Ausztriában, írja a wetter.at, délelőtt pedig gyorsan emelkedett a hőmérséklet – 13 órakor ezek voltak az aktuális értékek:

Bludenz 32,4 fok

Feldkirch 30,5 fok

Fraxern 30,1 fok

Imst 32,2 fok

Haiming 31,0 fok

Innsbruck 30,4 fok

Ehrwald 30,3 fok

Güssing 30,2 fok

Neusiedl am See 30,6 fok

Gänserndorf 30,2 fok

Wolkersdorf 30,3 fok

Hohenau an der March 30,3 fok

Zell am See 30,2 fok

Leoben 30,7 fok

Murau 30,5 fok

Bruck an der Mur 30,0 fok

Kapfenberg 30,4 fok

14 órakor már több helyen 33 fok feletti hőmérsékletet mértek, Bécsben melegebb volt 30 foknál, Kelet-Tirol, Salzburg, Karintia és Steiermark hegyeiben zivatarokra figyelmeztetnek az előrejelzések. Az afrikai eredetű hőhullám folytatódik a hétvégén is, ekkor azonban a keleti tartományokban lesznek magasabb értékek, a hétvégén akár 37-38 fokot is elérheti a levegő hőmérséklete.

A jelenség okáról az index.hu írt:

Veszélyes mintát mutat a hosszú távú felmelegedés Európában, a hét már elég durva, és az előrejelzések szerint ez még nem a vége. Az átlaghőmérséklet magasabb, mint szokott, Spanyolországban és Franciaországban hétfőn és kedden 37 Celsius-foknál is több volt. Szokatlan időpontban jött ez a melegedés: általában a nyár végén szokott, de még szokatlanabb, hogy mennyi ideig fog tartani.

A kontinens felett magas nyomású blokk alakult ki, az úgynevezett omega-blokk: nevét arról kapta, hogy a különböző nyomású területek a görög omega betűt formálják: a betű belsejében alakul ki az úgynevezett gerinc (ridge), egy elnyújtott, magas nyomású terület, a külső részén pedig az alacsony nyomású (trough), ahol a hőmérséklet is alacsonyabb. A magas nyomású rész általában akkora területet fed le, hogy az alacsony nyomású frontok nem tudnak áthatolni rajta, ez szárazságot, magas hőmérsékletet okoz, elhal a szél is. 

Ebből olyan pozitív visszacsatolás alakul ki, amiből nehéz kitörni: a magas hőmérséklet és a szél hiánya még magasabb hőmérséklethez vezet. Ugyanilyen omega-blokk alakult ki Európában  2003 júliusában, ekkor több ezer ember halt meg hőséghez kötődő betegségekben. Csak Franciaországban 14 ezren haltak meg akkor.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük