Alapbér, jatt, jutalék: mennyit keresnek a pincérek Ausztriában?

Nem volt könnyû küldetés belőni a béreket, mivel tartományoként más és más a szabályozás és a fizetési modell is különböző. Burgenlandban, Alsó- és Felső-Ausztriában, valamint a bécsi kávéházakban és hotelekben általában fix bért kapnak a pincérek. Steiermarkban és az osztrák főváros éttermeiben a törvényi minimumot garantálja a munkaadó, az efölötti rész a forgalomtól és a bevételtől függ. Karintiában, Tirolban és Vorarlbergben a munkavállaló döntheti el, melyik rendszer szerint szeretné megkapni a fizetését.

A bécsi pincérek kétévente léphetnek magasabb fizetési osztályba, függetlenül attól, hol dolgoznak, más tartományokban ezzel szemben munkahelyváltásnál mindig a legalsó fizetési szinten kezdik.

A kollektív szerződésekben garantált minimálbér bruttó 1320 és 2088 euró/hó között van, függ a ttartománytól, a képzettséggel, a gyakorlattól és az adott pozíciótól. A skála alsó végén a trioli szakképzettség nélküli felszolgálók állnak, míg a másik végletet a karintiai és salzburgi (tartomány), legalább 25 éves gyakorlattal bíró főpincérek jelentik.

Ehhez jön még a borravaló, amelynek a nagyságrendje nehezen meghatározható, hiszen sok mindentől függ és a munkavállalóknak nem igazán ráhatásuk ezekre a tényezőkre.

 

BORRAVALÓ: NEM MINDENHOL ISMERIK

Egy adótanácsadó szerint egy jobban menő helyen (pl.az osztrák népszerû Heurigenkeller) hétvégén napi 50-70 euró hétköznap 20-30 euró plusz jön hozzá a fizetéshez. Egy frekventáltabb bécsi kávéházban napi 120-130 euró is összejöhet, de ez függ a nemzetközi vendégkkörtől is, mivel sok országban nem ismerik a borravalót, mivel azt eleve szervizdíjként hozzácsapják a számlához.

Sokaknak nem adatik meg, hogy a minimálbér felett jelentős összegeket keressenek, ugyanakkor a minőségi vendéglátásban és a rendezvényeken jóval nagyobb pénzeket kapnak a munkavállalók.

A kurier.at adatai alapján a bécsi Eisvogel étteremben 1600 euró a bér és körülbelül 900 euró jön össze egy részlegvezető pincérnek, amiért vállalni kell a heti 50, erősebb hónapokban, mint például a december, a 70 órát. Az igazán jól menő helyeken, mint például bécsi Schweitzerhaus 1800 euró a fizetőpincérek bére (forgalmi jutalékkal) és körülbelül 1200 a jatt – heti 40 órás munkával.

OKTOBERFEST: KEMÉNY MELÓ, SOK LÉ

 

AKi ennél is többet szeretne keresni pincérként, annak a müncheni Oktoberfest-et ajánlja a portál. A kezdők 16 nap alatt 2000 és 4000 euróval számolhatnak, a legjobbaknak a 10 000 is összejön – átlagosan 2000 euró a borravaló. Viszont mindez kőkemény robotot jelent: napi 14 óra munka bő két héten át, megállás nincs, ha valaki kiesik a ritmusból, azonnal megválnak tőle, mert ennyi pénzért van jelentkező bőven.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük