Amadee-15: Mars-küldetést szimulálnak tiroli sziklagleccseren, magyar holdjáróval

Két asztronauta két hétig dolgozik a gleccseren

Két asztronauta két hétig dolgozik a gleccseren

 

A magyar Puli Space Technologies által fejlesztett Puli rover az első ellenőrzések után megkezdte teszt- és kutatási programját – tájékoztatta szerdán az MTI-t a Puli csapata.

Az Amadee-15 program egy kéthetes Mars-küldetés szimuláció az Ausztriában található Kaunertal sziklagleccseren. A kutatók azt vizsgálják, hogy milyen technikai nehézségek várnak a Marsra érkező űrhajósokra és a munkájukat segítő robotikus felderítőkre. A 19 ország részvételével zajló projektben 12 kísérletet hajt végre két héten át a 14 fős kutatócsoport. A jég vizsgálata mellett újfajta gőzzuhanyt is tesztelnek és kipróbálnak egy 3D-s nyomtatót, amellyel fogimplantátumot lehet készíteni az űrben.

Az Osztrák űrfórummal (ÖWF) való 2013-as sikeres marokkói együttműködést követően a Puli örömmel fogadta el az osztrák kollégák meghívását, hogy részt vegyen a világ eddig legmagasabban zajló Mars-küldetés szimulációjában – olvasható közleményükben.  A tudományos munka mellett a Puli csapata tovább teszteli a rover navigációs és mozgásképességét, energiaellátási rendszere teljesítményét, a sztereo képelemzéssel történő távolságmérést, valamint a kis sávszélességen történő kommunikációt.    

Pacher Tibor, a Puli csapatvezetője elmondta, hogy bár a Puli először a Holdra készül, a sziklagleccser is kiváló lehetőséget ad képességeinek további tesztelésére. “Nagyon hasznos tapasztalatokat nyerünk egy ilyen, a valóságot nagyon jól modellező terepkísérlet során. Nemcsak a Puli, hanem az őt irányító csapat tudását és képességeit is próbára tesszük életszerű körülmények között” – tette hozzá Pacher.

Induláskor két asztronauta egy-egy 45 kilogrammos űrruhát öltött magára, és két héten át modellkísérleteket végez a gleccseren. Az emberek által végzett helyszíni felderítések távirányítású roverekkel segíthetők, így növelve a megvizsgálandó terület méretét. A módszer segítségével nagyobb eséllyel gyűjthetők releváns tudományos információk és minták. A Puli rocks! kísérletben a Puli rovere szisztematikusan keres és térképez fel előre meghatározott területeket, képanyagot és pozícióra vonatkozó adatokat küldve a küldetést felügyelő innsbrucki és a terepen a rovert irányító központnak, miközben potenciális meteoritmaradványokat, illetve a kutatás szempontjából más érdekes mintákat keres.  

“Mintegy hárommilliárd évvel ezelőtt víz lehetett a Mars felszínén. Mára ebből sziklagleccserek maradtak, vagyis köves, homokos felszín, alatta jég. Ezek a szikla- vagy blokkgleccserek nagyon hasonlítanak a kaunertalira, ezért alkalmas ez a vidék a marsi körülmények szimulációjára” – mondta a gleccser mellett tartott hétfői sajtótájékoztatón Gernot Grömer, az ÖWF vezetője.

További képek itt.

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük