Árvíz 2013: nem okozott károkat Bécsben az áradás

A csütörtök reggeli jelentések szerint Bécstől keletre tovább emelkedett a folyó vízszintje, Gross-Enzersdorf település és a szlovák határhoz közeli Hainburg között, és egy 35 kilométeres szakaszon a víz mindössze 30 centiméterrel a gátak pereme alatt hömpölygött. Hainburgban, ahol előző nap a település egy részét elöntötte az ár, folyamatosan szivattyúzzák a vizet a házakból.

   

Bécstől nyugatra már tetőzött a Duna. Krems környékén azonban aggodalmat okoz még a Dunába ömlő Krems folyó átázott földgátja. Szerdán megerősítették a töltést, és folyamatosan ellenőrzik az állapotát. A környék kétezer lakosát már szerdán hajnalban felkészítették az esetleges kitelepítésre.

   

Alsó-Ausztria tartományban összesen ezerötszáz embert helyeztek biztonságba vasárnap óta.

   

A hét elején több Duna menti települést részben elöntött a víz, így Emmersdorfot, Melket, Dürnsteint, Kritzendorfot és Korneuburgot. A tûzoltóság szerint az apadó vízállás mellett is napokig eltart még, amíg teljesen visszahúzódik a víz az épületekből.

   

A hosszan tartó áradás nem csak új házakat, de mûemlék lakóépületeket is megrongálhatott. A takarítás, az infrastruktúra helyreállítása már több helyen megkezdődött, de a károk pontos mértékét csak később tudják felmérni.

   

A tartomány munkaügyi hivatala munkanélküliek jelentkezését is várja, akik fizetés ellenében segítenének a takarításban az érintett lakosságnak, az önkénteseknek és a katasztrófavédelemben dolgozó hivatásosoknak.

   

Bécs környékén a vízállás szerdán érte el a legmagasabb értéket, 8,06 méterrel. 2002-ben, az eddig “az évszázad árvizeként” emlegetett áradáskor 7,89 méter volt a legmagasabb vízállás ugyanezen a mérőállomáson. 

   

A fővárosban ennek ellenére nem okozott komoly károkat az áradás. A Duna főágát tehermentesítő Új-Duna víztározó gátrendszere a vízügyi hatóság szerint az idei árvíz rekord vízhozamának másfélszeresével is képes megbirkózni.

 

Bécs: az Albern-kikötő

   

Az áradás jelei így is érzékelhetőek voltak a városban: már kedden víz alá kerültek az árvízvédelmet szolgáló Duna-sziget alsó sétaútjai, valamint néhány gyalogosrakpart és part menti vendéglátóhelyek.

   

A belvároshoz közelebb, a Duna-csatorna alsó szakasza mellett szerdán az A4-es autópályát mindkét irányban egy-egy szakaszon lezárták vízátfolyások miatt.

   

A hajózást még hétfőn leállították a Duna teljes ausztriai szakaszán, mintegy harminc kirándulóhajó vesztegel Bécsben. A legtöbben időben el tudták hagyni a fedélzetet, egy holland hajó 120 utasa azonban már nem tudott partra szállni, ők a hajón várják a folyó apadását. A tûzoltóság szerint biztonságban vannak.

 

Bécs, 2013. június 4-én

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük