Árvíz Ausztriában 2014: a szélvihar után a rengeteg eső okoz gondot (videókkal)

Lillienfeld környékét már pénteken délelőtt katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, miután a környékre jelentős mennyiségû eső zúdult, 24 óra alatt 114 liter/négyzetméter csapadékot mértek. Amstetten, Scheibbs és St.Pölten körzetében sem jobb a helyzet, kora délután Wiener Neustadt és Mödling környékén is megáradtak a folyók. Délutáni jelentések alapján Baden környékén, valamint Steiermark atrtományban is romlott a helyzet, az osztrák autóklub az javasolja az utazóknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a lezárásokról, terelésekről. Az oldal itt érhető el.

Videók Lillienfeld környékérről:

 

 

 

A Lillienfeld-től északra fekvő Wilhelmsburgban sem volt a helyzet:

 

 

A Baden környéki helyzet

 

 

Videó a Styer-i helyzetről:

 

 

Pénteken reggeltől több ezer tûzoltó dolgozott a védelmi munkálatokon, néhány  települést nem lehetett megközelíteni, Frakenfels-re már délelőtt nem tudtak bejutni a mentőcsapatok, a wetter.at oldal előrejelzése szerint a térségben szombatig további jelentős eső várható.

Pénteki fotók a Twitterről:

A Steyr-i helyzet két képen

A Steyr-i helyzet két képen

 

St. Pölten környéke péntek reggel

St. Pölten környéke péntek reggel

Vízi rodeó az áradásban Ybbsitz-ben

Vízi rodeó az áradásban Ybbsitz-ben

 

 

 

Magyarország: Kőszegről családokat telepítttek ki

Három családi házból kiköltöztették a lakókat a medréből kilépett Gyöngyös áradása miatt pénteken Kőszegen a helyiek által “hatházaknak” hívott részen – közölte az MTI-vel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a házakat homokzsákokkal védik, a lakókat azonban három családi házból elővigyázatosságból kiköltöztették. Öten, köztük három gyermek a rokonoknál szállnak meg, öt másik lakót – négy felnőttet és egy gyermeket – pedig az önkormányzat helyez el.

A katasztrófavédelmi igazgatóság közleménye szerint Vas megyében több patak, a Gyöngyös, a Perint és az Arany-patak vízszintje is megemelkedett, ezért több településen, Kőszegen, Bucsuban, Perenyében és Sében is homokzsákokat töltenek, illetve a kármegelőzés érdekében nyúlgátat építenek.

Szerbiában ezreket evakuáltak, 117 éves csapadékrekord dőlt meg

 

Szerbiában három nap alatt több mint hatezer embert kellett evakuálni lakóhelyéről az esőzések és áradások miatt – közölte a belgrádi belügyminisztérium pénteken.

A belügyi jelentés szerint az elmúlt 72 órában húszan sérültek meg a viharok és az áradások miatt, egy személy pedig eltûnt. Hivatalosan meg nem erősített adatok szerint eddig hatan vesztették életüket a természeti csapás miatt. Az országban csütörtökön rendkívüli helyzetet hirdettek ki. A meteorológusok szerint Szerbiában 117 éve nem esett egyszerre ennyi eső. Aleksandar Vucic miniszterelnök pedig úgy fogalmazott: “ez a legnagyobb víz okozta katasztrófa, amely valaha is történt Szerbiában”.

 

 

Péntekre a Vajdaság nyugati része is veszélybe került. A Szerémségben a Száva folyón a következő napokban rekord magas vízállásra számítanak. Nem apadnak a folyók Nyugat- és Közép-Szerbiában sem. A Morava folyó 50 kilométer hosszan kiöntött. A víz házakat, hidakat, utakat sodort el, a mezőgazdasági kár a becslések szerint több millió eurót tesz majd ki. Az elöntött területeken több százezer háztartásban nincs áram, egyes helyeken nem iható a vezetékes víz sem.

A Belgrádtól 30 kilométerre fekvő Obrenovacon a legsúlyosabb a helyzet, a várost teljesen elöntötte a Kolubara folyó, helikopterekkel folyik a mentés. Oroszország mentőcsapatokat küldött Szerbiába, az Európai Unió pedig nagykapacitású szivattyúkat, illetve szakembereket irányított a nyugat-balkáni országba, hogy segítsenek a katasztrófa sújtotta területeken.

 

Vasárnapra feloszlik a viharos, csapadékos időjárást okozó ciklon

Szombaton és vasárnap még kialakulhat zápor, zivatar, de nagy területen jelentős csapadékra már nem kell számítani. A fokozatosan gyengülő ciklon vasárnapra elhagyja térségünket – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-vel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében másodfokú, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a nap folyamán várható jelentős mennyiségû csapadék miatt.

   

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna és Pest megyében, valamint a fővárosban felhőszakadás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken rövid idő alatt hullhat 25-30 millimétert is meghaladó csapadékmennyiség.

   

A viharos erősségû szél miatt péntekre Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Mindemellett a Balatonnál és a Velencei tónál is másodfokú viharjelzés érvényes, mivel magas és hosszú hullámok várhatók. Csónak és vitorlás nem közlekedhet.

   

A meteorológiai szolgálat közleményében azt írta: térségünk időjárását az elmúlt napokban meghatározó ciklon pénteken még több helyen okoz esőt, záport, északon, északkeleten és az ország középső tájain zivatart. A Dunántúlon pénteken összességében 20-30 milliméter, az Alpokalján és a Bakonyban 30-40 milliméter csapadék várható. Egy-egy zivatarhoz lokálisan felhőszakadás (20-30 milliméternél több csapadék) és átmenetileg viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés társulhat.

   

Emellett a Dunántúl nyugati és középső részén a viharos (akár 85 kilométer/órás) szél péntek este fokozatosan mérséklődik, szombaton már csak erős (45-60 kilométer/órás) széllökésekre lehet számítani a Dunántúl északnyugati részén.

   

A Balatonnál a nyugati medencében továbbra is gyakran előfordulnak viharos széllökések, és eleinte még a keleti meg a középső medencében is előfordulnak viharos (60-70 kilométer/órás) széllökések, de a délután második felében a keleti medencében már jellemzően csak élénk, esetleg erős széllökések lehetnek. Késő délutántól a középső medencében nagyobbrészt erős széllökések várhatók. Péntek éjszaka mindenütt mérséklődik a légmozgás.

   

Szombaton a Dunántúl északnyugati térségét leszámítva több helyen lehetnek zivatarok, amelyeket lokálisan felhőszakadás, átmenetileg viharos széllökés, illetve egy-egy helyen kisebb méretû jég is kísérhet – írta a meteorológiai szolgálat.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük