Ausztria: 21 ezer menekült érkezett az országba a hétvégén, többségük Németországba utazott tovább

Osztrák taxik várnak illegális bevándorlókra a magyar-osztrák határátkelőhelyen, az ausztriai Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 21-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Osztrák taxik várnak illegális bevándorlókra a magyar-osztrák határátkelőhelyen, az ausztriai Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 21-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

A portál szerint a többség Németország fele vette az irányt, a hatóságok a következő napokban is több ezer menekülttel számolnak. Bécsben 5 ezer, Alsó-Ausztriába 200, Karintiában és Felső-Ausztriában 2-2 ezer, Salzburg tartományban 1000, Steiermarkban 2800, Tirolban 330 átmeneti szálláshely várja a migránsokat. Közben az ország déli részén, Steiermarkban is megkezdte a hadsereg a segítő misszióját, 330 katona és 2 helikopter támogatja a hatóságok munkáját.

 

A Kurier úgy tudja, hogy a menekültek szálíltását egy hete irányító katonasággal szemben kritikát fogalmaztak meg azok a vállalkozók, akik buszaikkal viszik a migránsokat. Amíg a tartományi rendőrség szervezte a járatokat, addig rendben mentek a dolgok. Amióta átvette a feladatot a hadsereg, azóta folyamatosak a gondok: előfordult, hogy járműből volt elegendő, de szálláshely nem akadt, de megesett, hogy a buszokat az eredetileg kijelölt átmeneti szállás helyett máshova irányították, de volt, hogy nem fogadta az adott hely a migránsokat.

 

Időszakos menekültstátust szorgalmaz az osztrák néppárt

 

Időszakos menekültstátus alkalmazását szorgalmazza az Osztrák Néppárt (ÖVP), a kormánykoalíció kisebbik pártja hétfőn mutatta be javaslatát Bécsben. Az ÖVP által összeállított tervezet szerint a menekültstátust odaítélésekor csak korlátozott ideig, legfeljebb három évig biztosítanák. Ha ezek után már nem áll fenn a menekültkérelemre jogosító körülmény, kiutasíthatják a menekültet az országból, ellenkező esetben viszont még két évig meghosszabbíthatják a dokumentum érvényességét. Amennyiben ezek után sem javul a menekült országában a helyzet, a státus határozatlan ideig lenne biztosítható. 

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter szerint korábban előfordult már hasonló gyakorlat, azonban most kötelező érvényűvé tennék ezt az eljárást. Reinhold Mitterlehner alkancellár hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy az emberek “étlapról” válasszák ki Európában, hol akarnak menekültkérelmet benyújtani. A néppárti politikus szerint különbséget kell tenni a gazdasági menekültek és a valóban nehéz helyzetben levők között. 

   

A bejelentéskor Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az uniós külső határok védelmét, valamint a menekülést kiváltó okok, köztük az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni fellépést szorgalmazta.  A párt javaslata kitér az embercsempészek elleni küzdelem fontosságára, a határ menti térségek fokozott ellenőrzésére, a szolgálatot teljesítők számának növelésére, valamint az embercsempészekkel szembeni törvényi szabályozás szigorítására. Wolfgang Brandstetter igazságügyi miniszter úgy vélte: a kerítésépítés Európán belül azonban nem jelent megoldást. 

   

A párt vezetése egyeztetést folytat koalíciós partnerével, az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ). Médiaértesülések szerint a szociáldemokraták támogatják a belügyminiszter javaslatát, erről Werner Faymann kancellár is említést tett egy hétfőn tartott sajtótájékoztatón. A szociáldemokrata politikus arról is beszélt, hogy Németország félelmei alaptalanok azzal kapcsolatban, hogy a menekültáradat az európai munkanélküliség emelkedéséhez járul hozzá, hiszen korábban szakképzett szíriai munkaerő áramlott Nyugat-Európába, csak később érkeztek gyengébben képzett emberek. (MTI)

 

Két fiatal lányt ítéltek el Ausztriában, mert az Iszlám Államhoz akartak csatakozni

 

Két fiatal, csecsen származású lányt 12 és 14 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek hétfőn Grazban, mert az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez akartak csatlakozni.

   

A tárgyaláson a 17 és a 16 éves lány is fejkendőben jelent meg. A lányokat egy IÁ-hoz tartozó nő az interneten keresztül szervezte be, és vette rá, hogy Ausztriából Szíriába utazzanak. Az idősebb lány az interneten tavaly nyár végén már ígéretet tett egy IÁ harcosnak, hogy feleségül megy hozzá, a fiatalabb pedig jegyese volt egy másik férfinak. A tervek szerint december végén mindketten Magyarországon és Törökországon át Szíriába utaztak volna a férfiakhoz, de elhalasztották útjukat a következő év elejére. Azonban erre már nem került sor, mivel a rendőrség elfogta őket. 

   

Az ügyészség szerint mindkét lány tudta, hogy milyen szervezethez csatlakoznak és mit támogatnak pontosan. A 17 éves lány mobiltelefonján a terrorszervezet két propagandavideóját is megtalálták.

   

A védelem szerint a lányokat megvezették, hiszen nem ők keresték a kapcsolatot, hanem megtalálták őket. Ezen túl mindkét lány mélyen vallásos és hisznek abban, hogy a muzulmán szent háborúban segédkezniük kell. Azonban azóta már belátták, hogy ez az út jogilag és emberileg sem helyes, ezért nem utaztak ki Szíriába.  Az ítélet nem jogerős.

   

A hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki egy harmadik lány ellen, mert miután elengedték a vizsgálati fogságból, feltehetőlen Szíriába utazott. (MTI)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük