Ausztria: 50 pontos terv a menekültek integrációjára, eddig 60 ezren adtak be kérelmet

Migránsok kordonok között haladnak a Szlovénia felől érkező migránsok fogadására kialakított tranzitállomáson az ausztriai Kufsteinben 2015. november 9-én. MTI Fotó: Bugány János

Migránsok kordonok között haladnak a Szlovénia felől érkező migránsok fogadására kialakított tranzitállomáson az ausztriai Kufsteinben 2015. november 9-én. MTI Fotó: Bugány János

 

A szakértők szerint a menekültek integrációját, az együttélés alapértékeinek, valamint az ország nyelvének elsajátítását az óvodai nevelés alatt kell elkezdeni. Az óvodákat emiatt köteleznék arra, hogy az alapításkor lefektessék az általuk képviselt világnézeti elveket. 

   

Az osztrák külügyi és integrációs minisztérium adatai szerint Bécsben 150 olyan óvoda van, amely iszlám elvek szerint nevel, azonban arról, hogy pontosan hány iszlám óvodai pedagógus és milyen képzettséggel dolgozik az országban, eddig még nem született felmérés. A bécsi egyetem várhatóan év végéig elkészíti tanulmányát, amely a bécsi kisgyerekek óvodai nevelésével foglalkozik, részletesen kitérve az ott alkalmazott pedagógia elvekre. 

   

A szakértők által összeállított terv szerint az iskolákban a bevándorlók az osztrák demokráciafelfogásról és az emberi jogokról szóló politikai képzésben részesülnének, továbbá etikai oktatást is kapnának. Azokat a diákokat pedig, akiknél észlelnék, hogy szélsőséges eszmék iránt mutatnak érdeklődést, külön feladatokkal és iskolán kívüli foglalkozással próbálnák lekötni. 

   

A menekültstátusszal rendelkezők számára olyan tanfolyamokat tartanának, amelyek bemutatják a társadalmi együttélés szabályait és a magatartásmintákat.  A szakértők szerint szorgalmazni kell továbbá az európai értékekkel és az alkotmánnyal összhangban lévő iszlám vallás megélését, és figyelemmel kell követni azon iszlám hátterű szervezeteket, amelyek a menekültek közül szeretnének tagokat toborozni. 

   

A Die Presse által közölt adatok szerint a csaknem 8,5 milliós Ausztria lakosságának hat százaléka muszlim, és a közösség fele osztrák állampolgársággal is rendelkezik. A MedienServicestelle nevű osztrák portál nyáron közölt adatai alapján Ausztria iszlám lakosságának többsége török és bosnyák származású, a muszlimok mintegy 400 szervezetbe és egyesületbe tömörülnek. 

   

Ausztriában januártól októberig 63 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban pedig 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A kormány az év végéig több mint 85 ezer benyújtott és mintegy 25 ezer elfogadott menekültkérelemmel számol. Előreláthatólag az idén menekültstátust szerzők fele családegyesítési igényt is jelezni fog. Az osztrák külügyminiszter szerint amennyiben megállítható a migránsáradat, úgy 2016-ban már 40 ezer jóváhagyott kérelem is születhet, ha pedig továbbra is sokan érkeznek, úgy ez a szám csak emelkedhet. 

   

A tárca adatai szerint idén októberben adták be a legtöbb, a tízezret is meghaladó menekültkérelmet. A legkevesebbet, csaknem háromezret, márciusban nyújtották be. Míg a múlt héten átlagosan napi 500, addig ezen a héten már napi 600 kérelmet nyújtanak be Ausztriában. (MTI)

 

Ausztria nem szűri nemzetiség alapján a menekülteket

 

Ausztria nem szűri nemzetiség alapján a menekülteket, az országba való beengedés ugyanúgy működik, mint az elmúlt hetekben – közölte a stájerországi rendőrség csütörtökön.

   

Csütörtökön Szerbia és Macedónia is bejelentette, hogy a továbbiakban csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedi át az Európai Unió irányába, valamint Szlovénia is közölte, hogy korlátozza a beáramló migránsáradatot, és visszafordítja a gazdasági menekülteket a horvát határról.

    

Johannes Wonisch, a stájerországi rendőrség szóvivője az Ausztriába érkező menekültáradat nagyságát “kezelhetőnek” nevezte. Tájékoztatása szerint az osztrák-szlovén határ menti spielfeldi átkelőnél egyelőre nem lehet érzékelni a balkáni országok intézkedéseinek hatását, azonban az elkövetkezendő napokban változhat a helyzet. 

   

Az osztrák hatóságok továbbra is átengedik a határon a migránsokat, akik továbbutaznak más tartományi befogadóhelyekre, és menekültkérelmet is benyújthatnak Ausztriában.  Szerda délután 2300 menekült gyűlt össze Spielfeldnél, és várta, hogy továbbutazhasson. Sentiljnél kétezren voltak, Bad Radkersburgnál szerda délután 630 menekült tartózkodott. A szerda éjszaka nyugodtan telt Spielfeldnél, este 11 órakora 800 menekültet vittek tovább buszokkal és egy különvonattal a tartományi befogadóhelyekre. Huszonnégy óra leforgása alatt csaknem hatezer migránst szállítottak az osztrák-szlovén határról különböző szálláshelyekre. 

   

Csütörtökön ismét ezreket várnak a stájerországi határátkelőkhöz.  Reggel 9 órakor 3200 menekült tartózkodott Spielfeldnél, és 2800-an várakoztak a szlovéniai Sentiljnél. A szomszédos Bad Radkersburgnál a nap folyamán 1600 ember érkezésére számítanak.  

   

A Der Standard című osztrák lap csütörtöki kiadása arról számolt be, hogy Bécs Alsergrund negyedében új befogadóhelyet nyitott Christoph Schönborn bécsi érsek, Michael Landau, a Caritas segélyszervezet vezetője és Sonja Wehsely Bécs szociális ügyekért felelős tanácsosa.  A szervitakolostorban csaknem hatvan kísérő nélkül érkező kiskorút szállásolnak el. A fiatalok főleg Afganisztánból, Szomáliából és Szíriából jöttek. 

   

A lap emlékeztet arra, hogy az osztrák katolikus egyházat még mindig sok kritika éri, hogy keveset tesz a menekültekért. A cikk szerint ez amiatt lehet, hogy a migránsválság kezdetén az egyház vonakodott, hogy kivegye részét a menekültek ellátásból, azonban azóta ez a bírálat már nem állja meg a helyét.

   

A bécsi érsek tájékoztatása szerint csaknem hatezer menedékkérőt helyeztek már el Caritas által biztosított szálláshelyeken, ez az összes Ausztriában menedékkérelmet benyújtottak tíz százaléka. További 15 ezer embert pedig utazásuk közben lát el a segélyszervezet. (MTI)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük