Ausztria: állatkínzás az átforrósodott kocsiban hagyni a kutyát, komoly büntetés jár érte

 

A kurier.at írása szerint a tűző napon kocsiban hagyott négylábú kedvencek hamar életveszélybe kerülnek, ráadásul a tulajdonos akarva-akaratlanul állatkínzást követ el, a büntetés felső határa 7500 euró. Tavaly egy bécsi nőnek 3300 eurót kellett fizetnie, amiért 30 fokos hőségben az autóba zárta kutyáját, az ablak pedig csak résnyire volt nyitva. Amikor a rendőrök megérkeztek, az állat már eszméletlenül feküdt az első ülésen. a bécsi állatvédelmi ombusdman, Eva Persy szerint tavaly csaknem 20 esetben indult eljárás hasonló esetek miatt.

A szakértő szerint a kutyák nehezen viselik a hőséget, egy egészséges ebnek már 40 fok körül komoly problémái lehetnek, az idős, fiatal vagy beteg állatok  pedig jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Egy német tanulmány szerint napos időben, 24 fokos külső hőmérsékletnél 10 perc alatt 31, félóra alatt 40, egy óra múlva pedig 50 fok lesz az autóban – ugyanezek ezek az értékek 34 fokos hőségben 40-50-60 fok, vagyis a zárt térben a percek alatt a veszélyes értékre melegedhet a levegő. A néhány centire leengedett ablak semmit sem segít a dolgon. 

A hőgutát kapott kutyák lélegzése gyors, ám gyenge, nyelvük sötétpiros, tekintetük üveges, egyensúlyi zavarokkal küzdenek. A legfontosabb teendő, hogy az ilyen állatot azonnal árnyékba vigyük, és vizet adjunk neki, valamint egy nedves törülköző igyekezzünk lehűteni. A közvetlen zuhany tilos és veszélyes, az eb kerüljön minél előbb állatorvoshoz, áll a kurier.at cikkében.

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük