Ausztria: hétfőtől változnak a munkahelyi szabályok, az oltatlan dolgozóknak tesztelniük kell

Vasárnap véget ért az átmeneti időszak a munkahelyi 3G-szabály (oltott, gyógyult, tesztelt) esetében Ausztriában, vagyis ezután a három feltétel egyikének meg kell felelniük a dolgozóknak. A szabályozás nem egységes, tartományonként és foglalkozások alapján eltérő lehet – az egészségügyben és az éjszakai vendéglátásban szigorítottak is. A kamara, a kereskedelem és a vendéglátás képviselői attól tartanak, kevés a tesztkapacitás Ausztriában, így az átmeneti időszak meghosszabbítását szeretnék elérni – az egészségügyi minisztérium szerint nem lesz gond a teszteléssel a kiértékeléssel. A krone.at összefoglalója. 

A minisztérium szombaton közölte, hogy hétfőn, amikortól él az új szabály, elegendő tesztelési kapacitás áll rendelkezésre. (Az átmeneti időszakban akinek nem volt 3G-je, annak FFP2-maszkot kellett hordania, ez a lehetőség szűnik meg most.) A szaktárca arra hivatkozott, hogy a munkavállalók többségének elég az antigénteszt, csak egészségügyi és ápolási területen, illetve az éjszakai vendéglátásban lesz kötelező a PCR-teszt azoknak a dolgozóknak, akik nem oltottak és nem gyógyultak. 

A munkavállalóknak és cégtulajdonosoknak a munkahelyre belépésnél meg kell felelniük a 3G-szabálynak. Az erről szóló igazolást mindenkinek magánál kell tartania, a szabályozás betartását a munkaadónak kell ellenőriznie – utóbbi a hatóságok is megteszik. A 3G alól kevés kivétel van, írja a krone.at, ugyanis csak azok mentesülnek, aki naponta kétszer 15 pecnél kevesebbszer találkoznak másokkal – szabadtéren. A lap szerint a teherautósofőrökön és az erdésezekn kívül csak kevesen ússzák meg a szabályt.  A dolgozót 500, a munkaadót 3600 ezróra büntethetik meg.

November 8-tól több területen a fentinél szigorúbb, úgynevezett  2G szabály érvényes (oltott, gyógyult vagy PCR-tesztet végzett +maszk- az antigénteszt nem elegendő) a foglalkoztatottak számára:

– éjszakai vendéglátás
– diszkók
– síbárok (apres ski egységek)
– idős otthonok
– ápolási intézmények
– kórházak
– mindenfajta ápolási terület (otthoni gondozás, mozgássérültek ápolása stb.)

A gazdasági kamara a kormánytól és a tartományoktól a tesztelési lehetőségek kiterjesztését kéri egész Ausztria területén, mivel attól tart, hogy a teszteredményeket nem kapják meg időben a dolgozók. Emiatt az átmeneti időszak meghosszabbítását szeretnék elérni. 


A minisztérium szerint van elegendő teszt és bármikor tudnak rendelni, ha szükséges. A tartomány felelőssége a tesztelés, a tárca szerint a két hét elegendő volt ahhoz, hogy felkészüljenek és bővítsék a lehetőségeket.Az egészségügyi minisztérium szerint 1,4 millió munkavállalónak kell tesztelnie, úgy számolnak, hogy nekik fele-fele arányban kell PCR és antigén teszt – utóbbi 24 óráig érvényes, az előbbi 72 óráig, Bécsben ezt 48-ra csökkentették.

Mario Pulker, az Osztrák Gazdasági Kamara vendéglátási szekciójának elnöke szerint kevés ennyi embernek a rendelkezésre álló tesztelési lehetőség, főleg a tartományokban. További probléma a vizsgálat kiértékelés, azaz nem mindegy milyen gyorsan kapják meg a dolgozók az eredményt. Ugyanettől tart a kereskedelmi képviselet is, ha a tesztelés csődöt mond valamilyen okból, a boltok nem tudnak kinyitni – ez különösen vidéken jelent gondot. 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük