Ausztria: öt tartomány szigorít a maszkviselési szabályokon, Burgenland kibővítette a tesztelési lehetőségeket

Stájerországban, Burgenlandban, Tirolban, Vorarlbergben és Alsó-Ausztriában egyre több helyen kell ismét FFP2-es maszkot hordani szerdától mivel a koronavírus-fertőzések rohamosan emelkedik,  munkahelyeken is kötelező az FFP2-maszk. Burgenland újabb helyeken lehet antigén-tesztet végeztetni – az ORF összeállítása.

Tirolban szerdától kötelező az FFP2-es maszk viselése a beltéri munkahelyeken – jelentette be Günther Platter kormányzó (ÖVP) egy innsbrucki sajtótájékoztatón. A maszkviselési kötelezettség akkor érvényes, ha egynél több, nem egy háztartásban élő személy tartózkodik a helyiségben – közölte a tartományi kormány az APA hírügynökséggel.

Az intézkedést azok után hozták, hogy több szakértő is felhívta a figyelmet arra, a fertőzés gyorsan terjed a munkahelyeken.

További szabályok:

 • a munkahelyi maszkhasználat akkor nem kötelező, ha a munkatársakat plexifallal el lehet választani egymástól
 • nem kötelező a maszkviselés színészeknek, zenészeknek illetve minden olyan személynek, akinek a munkavégzését megnehezítené az arcvédő
 • céges szolgálati autókban, ha nem magáncélra használják azokat, kötelező a maszk, ha egynél többen ülnek benne

A Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kollektív szerződés értelmében a maszkviselésre kötelezettnek három óránként 10 perc maszkmentes szünet engedélyezett.

Vorarlbergben is FFP2-es maszkot kell viselni mindenkinek a beltéri nyilvános helyen, például a kiskereskedelmi üzletekben történő vásárláskor, az éttermekben az asztaloknál, a testözeli szolgáltatásoknál (fodrász) és a munkahelyeken. A benti rendezvényeken (pl. koncert) is kötelező a maszk.

Péntektől lép érvényben a munkahelyi maszkviselés, amennyiben a 2 méteres védőtávolság nem tartható. Ha a dolgozók elszeparálása megoldható plexivel, akkor nem kell arcvédő, továbbá olyan, kisebb munkahelyi csoportok esetében sem, amikor 2-3 munkatáras dolgozik együtt külső kontakt nélkül.

Steiermarkban is életbe léptek a szigorítások: szerdától minden zárt helyiségben FFP2-es maszkot kell viselni akkor, ha egy másik, nem egy háztartásban élő személy is tartózkodik ott

A tartomány egységes kormányzati intézkedésre várt, azonban a fertőzések száma gyors ütemben növekedett, ezért léptek.

További szabályok:

 • A maszkviselés a munkahelyekre is vonatkozik, amennyiben a dolgozó másokkal is fizikai kapcsolatba kerül.  
 • – FFP2-maszk kötelező a vendéglátóhelyeken – kivétel az asztalnál, illetve a szálláshelyek közös helyiségeiben is

Burgenlandban is újra maszkot kell viselni szerdától minden nyilvános, zárt helyen, például a rendezvényeken, a tömegközlekedési eszközökön, a vendéglátásban, szálláshelyeken és a testközeli szolgáltatásoknál – jelentette be Hans Peter Doskozil (SPÖ) kormányzó. Bővül az oltások és tesztek

köre is. Doskozil emellett komoly kritikát fogalmazott meg a szövetségi kormányzattal szemben.

A maszkra vonatkozó előírások a vendéglátó- és szálláshelyekre, a szabadidős és kulturális létesítményekre, valamint a vásárokra is vonatkoznak. Szerdától a Burgenlandi Építési Igazgatóság

minden telephelyén elérhetőek lesznek a felügyelt antigéngyorstesztek, mondta Doskozil, itt reggel 5 és este 10 között tesztelhetnek a munkavállalók. Doskozil azt mondta az állami PCR-rendszerről, hogy az szerinte összeomlott.

Az antigénteszt-lehetőségek címlistája

 • Parndorf, Neudorfer Straße – Betriebsgebiet 2, 7111 Parndorf
 • Frauenkirchen, Mönchhofer Straße 2, 7132 Frauenkirchen
 • Eisenstadt, Ruster Straße 135, 7000 Eisenstadt
 • Mattersburg, Rohrbrücke 7, 7210 Mattersburg
 • Oberpullendorf, Spitalstraße 28, 7350 Oberpullendorf
 • Bernstein, Hauptstraße 79, 7434 Bernstein
 • Oberwart, Wienerstraße 53, 7400 Oberwart
 • Markt Allhau, Wolfauer Straße 75, 7411 Markt Allhau
 • Großpetersdorf, Ungarnstraße 18, 7503 Großpetersdorf
 • Güssing, Wiener Straße 62, 7540 Güssing
 • Jennersdorf, Raxer Straße 4, 8380 Jennersdorf

A tartomány bővíti az oltási kapacitást is a hat oltási központban (Gols, Müllendorf, Mattersburg, Oberpullendorf, Oberwart  Heiligenkreuz), ezekben szerdától vasárnapig regisztráció nélkül is lehet oltást kérni. Ezenfelül jövő héten minden járás mobil oltócsapat járja a településeket, hogy helyben is legyen oltási lehetőség – erre sem kell regisztrálni. a tartományi főnök arról is beszélt, hogy át kellene gondolni, hogy a következő hetekben milyen rendezvényeket tartanak meg – ő azt ajánlja, egyet sem kellene.

Szigorít Alsó-Ausztria is: kiterjesztik az FFP2 maszk követelményét a tömegközlekedésben, a vendéglátóiparban dolgozókra, valamint a kulturális intézmények belső tereiben tartózkodó vendégekre, például a színházakban, a mozikban és a koncerttermekben, múzeumokban, könyvtárakban. A tartományban is emelkedik az intenzívosztályon kezelt koronavírus betegek száma és a rendelkezésre álló 333 ágyból 78 szabad jelenleg.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük