Ausztria síelés 2014-2015: hová lett az idei hó a hegyekből?

Síelők Ischgl-ben archív képünkön: na de hova lett az idei hó…

 

 

A pocsék szezonkezdet után katasztrofális lehet a karácsonyi és újévi időszak az ausztriai síterepeken, írja a Die Presse internetes oldala. Egyelőre inkább tavaszias az időjárás a hegyekben, a hivatalos feljegyzések kezdete (1767) az idei volt a legmelegebb november, és a december is hasonló értékeket produkált eddig, mondta a portálnak nyilatkozó meteorológus. Elmaradt a korábban menetrendszerûen érkező, december eleji havazás,  még a tavalyi, szintén hóban szegény időszakhoz képest is kevés téli csapadék hullott eddig, a hóhatár jelenleg 1500 méter magasan húzódik.

Így aztán ahol tudnak, hóágyúznak: a Die Presse-nek az obertauerni hoteltulajdonos, Walter Veit elmondta, a régióban a pályák 70 százaléka síelhető, Másutt ennyire nem rózsás a helyzet, erről már egy másik szakember beszélt a hírportálnak. Ha karácsonykor is folytatódik az enyhe idő, akkor nem tudnak mûködni a hóágyúk: a berendezések akkor képesek mûhavat előállítani, ha egymást követő 3-4 éjszakán is legalább mínusz 5 fok alá csökken a hőmérséklet. 

A legfrissebb adatok szerint hét év alatt 3 ezerről 20 ezerre nőtt az ausztriai hóágyúk száma. A gépekhez azonban víztárolókat, szivattyúállomásokat kellett építeni, csővezetékekre is szükség volt, így 2008 óta 800 millió eurót költöttek erre a célra – ebből csak az idei szezonra 131,8 millió esett. A hómentes karácsonyi szünet akár 1 milliárd euró kiesést is okozhat az osztrák idegenforgalomnak, véli a portál által megkérdezett szakértő.

Kicsit árnyaltabban látja a helyzetet Ulrike Racuh-Keschmann a marketinggel foglalkozó Österreich-Werbung képviselője, illetve Petra Nocker-Schwarzenbach turisztikai szakember és vezető. Az év végi-éveleji foglalások (ezek száma nem csökkent az előző évekhez képest) közül egyet sem mondtak még le, a szállodák többsége wellnessprogramokat is kínál. Nagy kérdés, hogy mi lesz januárban, amikor vége az ünnepi időszknak, ha ekkor sem esik az alacsonyabban fekvő síterepeken hó, akkor az már komoly gondot jelenthet az ágazatnak.

Ráadásul az orosz turisták pont a január elejei üresjárat idején érkeztek síelni, ugyanis szívesen töltötték a később kezdődő pravoszláv karácsonyt az Alpokban. A szankciók miatt megrendült országból 40 százalékkal kevesebb foglalás érkezett – ez pedig újabb baljós jelzés a hó miatt aggodó osztrákoknak.

 És milyen idő várható az elkövetkező napokban? Szombattól Vorarlberg és Alsó-Ausztria nyugati részén lesz havazás, utána ismét enyhül az idő. Hidegebb időjárásra december 25-től számítanak a meteorológusok. 

 

 

Síterepek jelenlegi állapota
A sírégió neve Decemberi hóvastagság 30 év átlaga alapján (centiméterben)  2014. decemberi hóvastagság (cm)
Ramsau (1203 m)  52 0
Radstadt (858 m) 36 0
Obertauern (1770 m) 60 13
Saalbach (974 m) 50 1
Kitzbühel/Hahnenkamm (1790 m) 40 12
Obergurgl (1940 m) 61 18
Galzig/Arlberg (2080 119 57

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük