Ausztria: számos lavinabaleset történt az Alpokban, halálos áldozat is van

Keresés a Hochkaron történt balesetnél: lezárt pályán síelők okozhatták a lavinát Fotó: Alsó-Ausztriai/Bécsi Hegyi Mentők

Keresés a Hochkaron történt balesetnél: lezárt pályán síelők okozhatták a lavinát Fotó: Alsó-Ausztriai/Bécsi Hegyi Mentők

 

Vasárnap délelőtt lavinaomlás sodort magával a stájerországi Eisenerz város közelében egy húszéves fiút, aki az ilyen veszély elleni mentőhátizsákja segítségével tudott közel 200 méteren keresztül a hótömeg tetején maradni. Társa távolabb volt a lavinától, így őt nem rántotta magával a hógörgeteg. 

Vasárnap hajnalban meghalt egy 32 éves nő, akit a vorarlbergi Damülsnél mentettek ki a hó alól az előző délután, férje – aki egyébként tapasztalt túrázó és a hegyi mentők kiképzője volt – már a helyszínen életét vesztette. A lavinát látta egy csoport, ennek tagjai között két orvos is volt, azonnal megkezdték a mentést és az újraélesztést. A feleséget az insbrucki kórházba szállították, ott hunyt el.  A szerencsétlenül túrázókat csaknem 200 méteren át vitte magával a hótömeg . 

Szombat éjszaka megmentettek egy idős férfit, aki nyolc óra hosszat volt a hó fogságában a stájerországi Turnaunál. A túrázó az 1644 méteres Oisching-csúcs megmászása után visszatérőben volt kora délután, amikor a saját maga által elindított lavina csaknem 500 méteren keresztül magával sodorta. A tapasztalt hegyi vezető saját erejéből kiküzdötte magát a hó alól, azonban annyira kimerült a 74 éves férfi, hogy nem tudott segítséget hívni, a rendőrséget otthon maradt felesége értesítette a nap végén. A mentőalakulatok szerencsésen megtalálták a túrázót, akinek a teste 29 fokra lehûlt, és az éjszakát biztosan nem élte volna túl.

Az alsó-ausztriai Hochkarnál szombat délután egy harmincéves férfi szenvedett súlyos sérülést. Az eddigi információk alapján  lavinát két szabadstílusú síző okozta, akik egy lezárt fekete jelzésû pályán síeltek a tiltás ellenére, majd segítségnyújtás nélkül mentek tovább. A férfit alsó lábszártöréssel szállították kórházba, a két cserbenhagyót még keresi a rendőrség. Az Alsó-Ausztriai/Bécsi Hegyi Mentők a sérült kimentése után még órákig folytatták a keresést az ellentmondó információk miatt. A rendőrség várja a tanúk jelentkezését az alábbi számon: Polizeiinspektion Lunz am See 00-43-59133-3154

A salzburgi Obertauernnél szombaton temetett maga alá lavina két síelőt, akik ugyan ki tudtak keveredni a hó fogságából, de a felszerelésük odaveszett. Salzburg tartományban pénteken és szombaton eddig hat embert ért lavinabaleset, de mindannyian szerencsésen megúszták. 

Szintén szombaton a tiroli St. Antonnál szenvedett súlyos sérüléseket egy 34 éves brit férfi, aki letért a kijelölt útvonalról és egyensúlyát elvesztve hat métert zuhant. Az esés indította el a hógörgeteget, amely őt és egy 60 éves honfitársát is magával sodorta. A fiatalabb síelőt kórházba szállították, az idősebbnek nem esett baja. A tiroli Silz környékén szintén lavina sodort magával két huszonévest, ők azonban sértetlenül kerültek ki a balesetből. 

A stájerországi hegyimentők szerint főleg az erdőhatár feletti árnyékos lejtőkön van lavinaveszély, ahol nagyobb felületû hóréteg egyszerre indulhat meg. A rendőrség ismét felhívta a túrázók és síelők figyelmet arra, hogy megfelelő felszerelés és kellő tapasztalat hiányában senki se menjen sípályán kívüli terepre. (MTI/Ausztriai munkák)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük