Ausztria szerda reggel megkezdte a határellenőrzést a burgenlandi átkelőkön

A bucsui határátkelő: szerda reggeltől ellenőriznek az osztrák oldalon Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

A bucsui határátkelő: szerda reggeltől ellenőriznek az osztrák oldalon Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

 

Hogy az ellenőrzés mit is jelent, nem igazán derült a híradásokból, a leírások alapján menekülteket szállító járműveket keresnek, a gyanús autókat intik ki a sorból. Mindenhol egy sávra szűkítik és lelassítják a belépő kocsik forgalmát, írja az ORF. 

A nap folyamán valamennyi a bevezetőben említett helyeken kívül a többi burgenlandi határkelőn is ellenőrzésre lehet számítani: Kittsee, Pamhagen, Klingenbach, Rattersdorf, Heiligenkreuz és Bonisdorf településeken is lesz szelektív vizsgálat. Az osztrák hatóságok torlódásra és hosszabb menetidőre figyelmeztetnek. Elképzelhető, hogy hasonló intézkedések lesznek Steiermarkban és Karintiában.  

Közben a katonaság is megkezdte a  rendőrséget támogató akcióját, 365 katona teljesít szolgálatot Burgenlandban.

 

16:16 Horvát belügyminiszter: Zágráb 1500 migránst tud fogadni naponta

 

Zágráb 1500 migránst tud fogadni naponta, amennyiben ez a szám növekszik, újabb erőforrásokat vesz majd igénybe – jelentette ki Ranko Ostojic belügyminiszter szerdán Zágrábban. 

    

A miniszter elmondta, hogy eddig 350 ember lépte át illegálisan a határt Szerbiából Horvátországba, most arra várnak, hogy nyilvántartásba vegyék, majd továbbszállítsák őket Zágrábba, Sziszekre és Kutinára, a befogadóállomásokra. Ranko Ostojic utalt arra, hogy folyamatosan kapcsolatban áll a szlovén és a szerb belügyminiszterrel. 

   

“Úgy tűnik, hogy a menekültek megpróbálják tranzitországnak használni Horvátországot” – mondta, majd hozzátette: szigorúan betartanak minden európai uniós rendeletet és törvényt.

   

Ha a migránsok száma meghaladja az 1500 főt naponta, a kormány aktiválja erőforrásait, és a migránsok rendelkezésére bocsát további, állami tulajdonban lévő létesítményeket, sátrakat is állít, ha szükséges – hangsúlyozta.     Az emberek egészségügyi és egyéb ellátásáról is gondoskodnak a vöröskereszttel, a Caritas segélyszervezettel és a Horvát Iszlám Közösséggel közösen – tette hozzá.

   

“Biztos vagyok abban, hogy a menekültválságot sokkal jobban kezeljük majd, mint azt más országok tették – szögezte le a miniszter.

   

A horvát állami vasúttársaság közölte, hogy tizenegy vasúti kocsiból álló vonatszerelvényt indítottak útnak Zágrábból a horvát-szerb határ menti Vinkovciba, hogy majd elszállítsák onnan a menedékkérőket. A szerelvény ezer embert tud elszállítani.

   

A menedékkérők azután indultak meg az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar-szerb határon –

amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezer határsértő lépett magyar területre – kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe.     Horvátország területére lépve a migránsok egyúttal az Európai Unió területére is léptek, bár még nem jutottak be a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek a Horvátországgal szomszédos Magyarország és Szlovénia is tagja.

   

A szerb hatóságok közölték Horvátországgal, hogy a magyar-szerb határról háromezer, míg a szerb-macedón határról további ezer migráns van úton a tovarniki határátkelő felé.

   

Eközben Zoran Milanovic miniszterelnök a parlamentben bejelentette, hogy csütörtökön nagy valószínűséggel találkozik Werner Faymann osztrák kancellárral, akivel a menekültválságról tárgyal majd. Az osztrák kancellár ezt még nem erősítette meg. (MTI)

 

16:11 Megkezdődött a határkerítés építésének előkészítése a román határon, Kübekházánál

 

Megkezdődött a határkerítés építésének előkészítése szerdán a román határnál, a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található Kübekházánál – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Egyelőre az látható, hogy facölöpökkel kijelölték a leendő határkerítés helyét onnan, ahol befejeződik a szerb-magyar határra kiépített műszaki zár.  A területet, vagyis az érintett román-magyar határszakaszt rendőrök és katonák biztosítják.

   

Molnár Róbert, Kübekháza független polgármestere az MTI-nek a helyszínen elmondta: a kerítés folytatásának előkészítéséről meghozott kormányzati döntést követően Csampa Zsolt, a belügyi tárca önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta arról, hogy a Maros torkolatág a román-magyar határon is folytatják a határkerítés építését.

   

Hozzátette, nem ért egyet a döntéssel, és nagyon sajnálja, ugyanis ennek nyomán megszakad a kapcsolat a szomszédos magyarlakta szerbiai és romániai településekkel.

   

Felidézte, hogy 1997 óta minden évben közös pikniket tartanak a hármas határ metszéspontjában, a szerbiai Magyarmajdán és a közigazgatásilag ahhoz tartozó Rábé, valamint a romániai Óbéba település lakóival. A négy falu hivatalosan is testvértelepülés – tette hozzá.

   

Hangsúlyozta, hogy ezzel megszakad a kapcsolatuk a testvértelepülésekkel, hiszen a látótávolságnyira eső Óbéba 70 kilométerre kerül tőlük. Az ugyancsak a határ szomszédságában található Magyarmajdán és Rábé felé pedig 40 kilométer az út – mondta a polgármester.

   

Arról is beszámolt, hogy szerda délelőtt helikopterrel látogatást tett a honvéd vezérkar főnöke a falu határában. (MTI)

 

15:36 Bevándorlók bedöntötték az átkelőkaput Röszkén

 

A magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott tömeg bedöntötte a Röszke II. közúti határátkelőt lezáró kaput szerda délután – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint a tömeg fél három körül agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput. A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a “magából kivetkőzött emberek” megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti.

   

Azt írták: a rendőrség a magyar államhatár és az Európai Unió külső határának védelme érdekében jogszerűen és arányosan intézkedik. (MTI)

 

15:00 EU-biztos: nem olyan Európát akarunk, ahol falak épülnek

Bármilyen kísérlet, amely falak és kerítések építésére irányul, “nem az az Európa, melyet mi akarunk” – jelentette ki Cecilia Malmström uniós biztos Brüsszelben, az Európai Bizottság szokásos szerdai ülését követően.

   

Mina Andreeva, a brüsszeli testület szóvivője az egyik népszerű közösségi oldalon egyértelművé tette: a politikus arra akart reagálni, hogy Magyarország a szerb határ után a román határ egy szakaszán is ideiglenes határzárat tervez létesíteni.

   

A bizottság megbeszéléseit követően a sajtó elé álló, amúgy külkereskedelmi kérdésekért felelős biztos úgy vélte, nem szabad úgy tenni, mintha a migrációs válságra – amelyet hosszú távú problémának nevezett – lenne egyszerű megoldás.

   

“Amíg háború, diktatúra és szegénység van a szomszédságban, addig egyre többen fognak érkezni” – mondta a svéd biztos, hosszú távú megoldás szükségességét hangsúlyozva. (MTI)

 

14:49 Gyalog indultak a menekültek Salzburgból Freilassingba 

Az ORF beszámolója alapján Salzburgból mintegy kétezer menekült indult el gyalog a bajországi Freilassing irányába – az átkelő 6 kilométerre van a pályaudvarról. Az állomás peronjain ezren éjszakáztak, mintegy 400 a vonatokon aludtak, szerda délelőtt pedig még több százan érkeztek a városba. A néemt vasűttársaság (DB) azonban leállította a vonatközlekedést túltrehetlségre hivatkozva, így a migránsok gyalog és taxival kerekedtek fel. Freilassingot kora délután érték el, itt a rendőrség átengedte őket és utána regisztrálták a menekülteket. Az ORF úgy tudja, a határmenti városból folyamatosan szállítják tovább a beérkezőket.

 

14:45 Szlovénia megerősítette határait

 

Szlovénia megerősítette határait, mozgósította a rendőrséget, és helikoptereket rendelt a szlovén-magyar és a szlovén-horvát határra – közölte Sefic Bostjan államtitkár szerdán Lendván.A belügyminisztérium illetékese elmondta, már biztos, hogy Lendván regisztrációs központot hoznak létre.

Egyelőre nem tudni, hány migránsra kell számítani – mondta. Újságírói kérdésre, hogy Szlovénia hány menekültet tud fogadni, azt válaszolta: “attól függ, mennyien jönnek”. 

   

“A jelenlegi kapacitás 5-7 ezerre tehető, de mindenkiről gondoskodni fogunk” – mondta. A tömeg pedig szerinte csökkenni fog, hiszen ezeknek az embereknek nem Szlovénia az úti céljuk. 

   

A szlovén kormány azt állítja, hogy tanult Magyarország példáján. A készenléti rendőrség számít rá, hogy a migránsok nem akarnak majd együttműködni, és nem kívánnak regisztrálni sem. Az illegális határsértőket szórólapokon látják el információkkal, és szervezetten szállítják őket a befogadóállomásokra. A kormány azt reméli, hogy a migránsok érzékelik a jó szándékot, és csökken a bizalmatlanság részükről. 

   

Szlovénia teljesíteni fogja schengeni kötelezettségeit, és a migránsokat szervezetten csak akkor szállítja másik országba, ha az adott állam kifejezetten jelzi, hogy befogadja őket – szögezte le az államtitkár. (MTI)

 

 

13:42 Osztrák belügyminiszter: Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez

A határellenőrzés bevezetése után sem küldenek vissza migránsokat Magyarországra az ottani állapotok miatt, azonban Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez – jelentette ki Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter.

   

A tárcavezető szerint a határellenőrzés szabályos beutazást tesz majd lehetővé, cél azonban, hogy mindenkit regisztráljanak. Mikl-Leitner elmondta azt is, hogy megállapodásuknak megfelelően Németország még nem küldött vissza menekülteket Ausztriába.

   

Kijelentette továbbá, hogy mindenki, aki Ausztriában akar benyújtani menekültkérelmet, természetesen megteheti. Tájékoztatása szerint hétfőn 800 kérelmet adtak be, a legtöbb migráns azonban Németország vagy Svédország felé akar továbbutazni. 

   

A tárcavezető szerint az osztrák határellenőrzés bevezetése fontos jelzés a világnak. Nem mehet úgy tovább minden, ahogyan eddig volt, nem alakulhat ki “korlátlan migrációs áradat”, újra vissza kell térni a rendes kerékvágásba – hangsúlyozta a miniszter, és egyúttal közös európai megoldást, valamint az uniós külső határok ellenőrzését szorgalmazta.

   

A belügyminisztérium közlése szerint szeptember 5. és 13. között 50 ezren lépték át az osztrák-német határt, szeptember 13-án és 14-én pedig 17 ezren.  A tárca adatai szerint a németországi határellenőrzés vasárnapi bevezetése óta 850 menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriába, sokkal többet, mint az elmúlt hetekben, amikor átlagosan napi 180 érkezett be. A legtöbbet Bécsben és Alsó-Ausztriában kérvényezték, elsősorban azért, mert a menekültek nagy részét az alsó-ausztriai traiskircheni menekülttáborba szállítják. 

   

Az osztrák bevándorlási hivatal (BFA) adatai szerint 2015 első fél évében 37 ezer kérelmet nyújtottak be, míg 2014 első hat hónapjában 11 ezret. Az osztrák belügyminisztérium számításai szerint idén csaknem hetvenezer menekültkérelmet fognak benyújtani Ausztriában. 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz.

 

11:57 Megkezdődött az osztrák határellenőrzés

 Megkezdte szerda reggel 7 órakor az osztrák rendőrség a határellenőrzést a magyar-osztrák határátkelési pontokon. A Budapest-Bécs közötti autópályán Nickelsdorfnál (Miklóshalma), a Kópháza-Deutschkreuz közötti úton, valamint a Bucsu-Schachendorf közötti határ osztrák oldalán folynak ellenőrzések. Az osztrák rendőrség azt közölte, hogy napközben további tíz átkelőre kiterjeszti az ellenőrzést, közöttük Köpcsény (Kittsee), Pomogy (Pamhagen), Kelénpatak (Klingenbach), Rőtfalva (Rattersdorf), Rábakersztúr (Heiligenkreuz) és Bonisdorf településekre. 

A rendőrség közlése szerint az ellenőrzést folyamatosan kiterjesztik, a mértékét pedig az aktuális menekültáradat határozza majd meg, és tekintettel lesznek arra is, hogy ne alakuljanak ki nagy torlódások az utakon. 

   

Szerdán néhány órával az intézkedés bevezetése után rövid időre felfüggesztették az ellenőrzést Nickelsdorfnál, azonban az a nap folyamán még folytatódik. A rendőrség korábban azt közölte, hogy tagjai rugalmasan, a helyzethez alkalmazkodva végzik a munkájukat, a határátkelőknél rövid várakozási idővel számolhatnak. 

   

Azonban azt javasolják, hogy az erre utazók Köpcsény és Pomogy fele kerüljenek, illetve figyeljenek arra is, hogy a közelben lévő B10-es út biztonsági okokból még mindig le van zárva.  Nickelsdorfnál szúrópróbaszerűen állítják meg az autókat, főleg a kisteherautókat, de az ideiglenesen kiépített ellenőrzőpont miatt lassul a forgalom. Szerda reggel hét órakor 180 rendőr teljesített szolgálatot a településnél, ahova kedden éjszaka 7500 menekült érkezett a magyar-osztrák határszakaszon át. Reggel nem érkeztek menekültek a körzetbe, jelenleg nyugodt a helyzet.

Osztrák rendőrök illegális bevándorlókat keresve szúrópróbaszerűen ellenőrizni készülnek egy járművet Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 16-án. Ezen a napon reggel az osztrák rendőrség megkezdte a határellenőrzést a magyar-osztrák határátkelési pontokon. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Osztrák rendőrök illegális bevándorlókat keresve szúrópróbaszerűen ellenőrizni készülnek egy járművet Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 16-án. Ezen a napon reggel az osztrák rendőrség megkezdte a határellenőrzést a magyar-osztrák határátkelési pontokon. MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

11:33 Ismét torlódnak az autók az M1-esen Hegyeshalomnál

 

Ismét csaknem egy kilométeren torlódnak az autók az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, miután az osztrák rendőrség folytatja a korábban felfüggesztett szúrópróbaszerű határellenőrzést az Ausztriába belépő járművek esetében – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya szerda délelőtt az MTI-t.

   

Az ellenőrzést a Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) határátlépési pontnál felfüggesztették. Ott korábban sem alakult ki torlódás a gyér forgalom miatt. Az M1-es autópályán reggel is csaknem egy kilométeres torlódás alakult ki, miután 7 órától szúrópróbaszerűen ellenőrizték az Ausztriába belépő autókat az osztrák rendőrök. Az ellenőrzést délelőtt rövid időre felfüggesztették.(MTI)

 

 

10:59 Zágráb átengedi a migránsokat, és segíteni fog nekik

Zágráb átengedi Horvátországon a migránsokat, és segíteni fog nekik, hogy eljussanak Nyugat-Európába – közölte Zoran Milanovic miniszterelnök szerdán.

“Horvátország kész arra, hogy befogadja ezeket a szerencsétlen embereket, és segítse őket abban, hogy eljussanak oda, ahová akarnak menni. Ez nyilvánvalóan Németország vagy valamelyik skandináv ország” – mondta a parlamentben a kormányfő, képviselői kérdésre válaszolva. Az nem derült ki szavaiból, hogy milyen irányban engedik tovább a migránsokat. 

   

A miniszterelnök szerint szerdára virradó éjjel mintegy 150 menekült érkezett Horvátországba. Milanovic szerint Horvátországban közel sem lesznek olyan állapotok, mint Szerbiában és Magyarországon. Továbbra is elutasította, hogy falakkal vagy szögesdróttal védjék meg az ország határait a menekülthullámmal szemben. Ugyanakkor kiemelte, hogy szem előtt tartják az ország alapvető biztonsági és nemzetbiztonsági érdekeit. (MTI)

9:46 Megérkeztek az első migránsok Horvátországba

Az első migránscsoport már szerda reggel nyolc órakor megérkezett a horvátországi Tovarnikba – tájékoztatott az N1 horvát hírcsatorna.A migránsok azzal a busszal érkeztek a szerb-horvát határra, amely még kedd este indult a macedón-szerb határról, Presevóból.

   

A horvát közszolgálati televízió tudósítója szerint a bevándorlók – mintegy ötvenen – gyalog indultak el a horvát határátkelő felé, majd útközben váratlanul a kukoricás felé vették az irányt, és illegálisan lépték át a határt. 

   

A településen negyven civil és a vöröskereszt munkatársai várják a migránsokat, akik fáradtak, elcsigázottak, éhesek és szomjasak – jelentette a hírtelevízió riportere.  Az első csoporttal nők, gyerekek és fiatal férfiak érkeztek. 

   

A Jutarnji List című horvát napilap arról számolt be, hogy két autóbusznyi migráns érkezett Újlakra (Ilokra) is. A hatóságok közülük tízet előállítottak, mert illegálisan próbálták meg átlépni a határt. 

   

Ranko Ostojic belügyminiszter kedden a sajtónak nyilatkozva rámutatott, hogy bár Horvátország a schengeni egyezmény részese (jóllehet még nem tartozik a schengeni övezethez), sosem szüntette meg határainak ellenőrzését, továbbra is fokozott ellenőrzés van érvényben. Az országban húszezer rendőrt mozgósítottak a menekültprobléma kezelésére, ebből hatezer az államhatárokat felügyeli.  A miniszter hozzátette, hogy mindenkit regisztrálnak, és aki nem hajlandó alávetni magát az eljárásnak, azt kiutasítják az országból. (MTI)

 

9:40 Megszűnt a torlódás az M1-esen Hegyeshalomnál

Megszűnt a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalom térségében, miután az osztrák rendőrség ideiglenesen felfüggesztette a szúrópróbaszerű ellenőrzést a határátlépési pontnál – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya szerda délelőtt az MTI-t.

A Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) határátlépési pontnál jelenleg is tart az ellenőrzés, de a gyér forgalom miatt ott nincs torlódás. Az M1-es autópályán a reggeli órákban csaknem egy kilométeres torlódás alakult ki, miután reggel 7 órától szúrópróbaszerűen ellenőrizték az Ausztriába belépő autókat az osztrák rendőrök. (MTI)

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük