Ausztria: több ezer menekült Nickelsdorfban, vasárnap délután lezárták az A4-es autópályát

Archív felvétel: menekültek Nickelsdorfnál szeptember 13-án Fotó: Krizsán Csaba MTI

Archív felvétel: menekültek Nickelsdorfnál szeptember 13-án Fotó: Krizsán Csaba MTI

 

Felhívták a figyelmet, hogy aki Ausztriába szeretne eljutni, választhatja a soproni, kópházi, illetve a jánossomorjai határátkelőket. Az M1 aktuális csatorna beszámolója szerint a sztrádán több kilométeres kocsisor torlódott fel. Nickelsdorfban a tudósítás szerint csaknem 5000 migráns várakozik. Ez 

 

Az APA osztrák hírügynökség a burgenlandi tartományi rendőrségre hivatkozva vasárnap reggel azt jelentette, hogy mintegy 4700 menekült tartózkodott Nickelsdorfban. ezt erősítette meg a Kurier online kiadása is, a portál úgy tudta, két vonattal mintegy 900 ember érkezett még Hegyeshalomba.

 Az APA jelentése szerint a hatóságok egyelőre nem tudják, hogy mikor, hogyan és mennyi menekültet fognak tudni elszállítani a Hegyeshalom közelében lévő településről. A rendőrség közlése szerint az sem világos, hogy pontosan hova is vinnék a menekülteket Miklóshalmáról.

Vasárnapi felvétel a buszokra váró menekültekről a Twitterről:

 

 

 

Szombati adatok: mégis beutazhatott Ausztriába mintegy 100, a határon megállított menekült

Beutazhatott Ausztriába vasárnap délelőtt az a mintegy száz, Szlovénia felől érkező menekült, akiktől a belépést aznap hajnalban még megtagadták az osztrák hatóságok – közölte a Caritas segélyszervezet vasárnap.

A menekülteket a stájerországi Spielfeld település befogadóállomásán látták el, itt a Vöröskereszt csaknem tíz sátrat állított fel. A migránsok, akik menedékjogi kérelmet nem akartak benyújtani és utazási dokumentumokkal sem rendelkeztek, Spielfeldnél akarták első alkalommal is átlépni a határt vasárnap hajnalban. 

   

Az osztrák belügyminiszter szombati közlése szerint Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez, és természetesen minden egyes esetben megindítja az eljárást azért, hogy Horvátországba vagy Szlovéniába visszaküldhesse a menekülteket.

   

Szombaton 350 ember érkezett a szlovéniai Gornja Radgona településnél lévő osztrák-szlovén határátkelőhöz. A stájerországi rendőrség átkísérte a menekülteket, a határnál nem ellenőrizték őket. A migránsokat ellátták és Grazba szállították. Stájerországban 3500 befogadóhely áll a menekültek rendelkezésére. 

   

A stájerországi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a hatóságok a bevándorlási törvényt alkalmazzák, mindaddig amíg a menekültek áradata kezelhető.

   

Ugyanakkor az osztrák-magyar határszakaszon továbbra is tart a menekültek áradata. A belügyminisztérium adatai szerint szombaton  11 ezren lépték át a határt Burgenlandnál és Stájerországnál. A salzburgi pályaudvaron vasárnap délelőtt 600 ember volt, további 200 menekültet várnak még Grazból és Bécsből.

   

Bécsben 5000 menekült éjszakázott szombaton, a fővárosban 8000 befogadóhely áll rendelkezésre. Az önkéntesek és a hatóságok együttműködésének köszönhetően egy menekültnek sem kellett a pályaudvaron tölteni a szombat éjszakát. A menekültek a nap folyamán az ország nyugati határrésze fele utaznak. Vasárnap délelőtt a Westbahnhof melletti parkolóházban átmeneti befogadóközpontot létesítettek, ahol a gyerekek számára csaknem 2500 négyzetméteres játszóházat is berendeztek. A vorarlbergi Vöröskereszt segítőket küldött az osztrák fővárosba.

   

Tirol tartományban jelenleg nyugodt a helyzet, vasárnap 190 menekült érkezésével számolnak, arról azonban még nincsenek pontos információk, hogy honnan és mikor érkeznek ezek az emberek. A migránsokat a kufsteini szükségszálláson helyezik majd el. A tartományban információs forródrótot hoztak létre azoknak, akik adományokkal akarnak segíteni a menekülteken. (MTI)

 

A németek többsége támogatja a határellenőrzést

Németországban a lakosság többsége támogatja a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását egy vasárnap ismertetett felmérés szerint. A határellenőrzésért is felelős szövetségi rendőrség az utóbbi napokban kevesebb menedékkérőt vett nyilvántartásba, de azzal számol, hogy a következő napokban ismét többen érkeznek.

   

A YouGov közvélemény-kutató intézet felmérése alapján a német lakosság 51 százaléka teljes mértékben egyetért azzal, hogy Németország és több más európai ország ideiglenesen visszaállította a határok ellenőrzését a beutazó menedékkérők nagy száma miatt. További 27 százalék inkább jó, mint rossz intézkedésnek tartja ezt.

   

Teljesen rossz elgondolásnak a lakosság mindössze 11 százaléka tartja a határellenőrzés visszaállítását, és 5 százalék szerint inkább elhibázott, mintsem hasznos intézkedésről van szó.

   

Ugyanakkor csupán 20 százalék vélekedik úgy, hogy a határellenőrzés alkalmas a Németországba érkező menedékkérők számának korlátozására, az ebben kevésbé, vagy egyáltalán nem bizakodók aránya pedig 39 százalék a 18 éven feletti német lakosságra nézve reprezentatív felmérés szerint, amelyben 1108 embert kérdeztek meg szeptember 14. és 18. között.

   

Német hírportálok vasárnapi jelentései szerint a szövetségi rendőrség csütörtök óta egyre kevesebb menedékkérőt tartóztat fel és regisztrál a határokon. Míg csütörtökön 7000 embert, szombaton 2700 embert vettek nyilvántartásba és szállítottak befogadóállomásokra, de a következő napokban megint többen lehetnek. Hétfőtől naponta 5 különvonattal szállítanak menedékkérőket Ausztriából Németországba – közölte a szövetségi rendőrség egy szóvivője.

   

A határellenőrzést szeptember 13-án állították vissza a schengeni határellenőrzési kódex alapján, amely szerint a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagországai a közrendet, vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra – illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot – visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon. Az intézkedés súlypontja az német-osztrák határ, valamint a német-cseh határ egyes térségei. (MTI)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük