Ausztria: vasúti sínekre zuhant egy közúti híd Frohnleitenben, senki nem sérült meg

A vasúti sínek felett átvezető S35-ös gyorsforgalmi út egyik hídja szakad rá a sínekre szombat este Fotó: Tûzoltóság Frohnleiten

Vasárnapi fejlemények:

A Keine Zeitung információi szerint az összeomlás okai nem ismertek. A legangyobb gondot a vasúti pálya lezárása jelenti, a szakasz Ausztria egyik fő útvonalán fekszik (gyakorlatilag az észak-déli összeköttetést biztosítja), emiatt rendkívül forgalmas. Az osztrák vasúttársaság buszokat bérelt, így készül a hétfő reggeli fokozott utasforgalomra. Úgy számolnak, legalább 2 hétig, azaz március 7-ig nem lesz használható a vasúti pálya.

 

Szombati információk:

 

A helyi internetes beszámolók alapján mennydörgéshez hasonló hangot halllottak a helybeliek hat óra körül, majd nem sokkal később több szirénázó tûzoltóautó indult a helyszínre. A Kleine Zeitungnak az egyik szemtanú (a férjével a felüljáró melletti házak egyikében élnek) elmondta, hogy hat óra körül zajt hallott, ekkor kiment a verandára, hogy megnézze, mit történt. A teraszon aztán újabb, hatalmas robajra lett figyelmes, a híd összeomlásából csak az állványzat leszakadását látta, mivel sötét volt már. Férjével azonnal értesítették a rendőrséget, a tûzoltóságot, a hatóságok hamarosan meg is érkeztek a helyszínre. A házasprnak el kellett hagynia a házat, a baleset miatt megdőlt daru pont az asztalosmûhelyüket és a lakóépületet veszélyezteti.

A Kleine Zeitung online verziója beszámolója szerint az S35-ös gyorsforgalmi út egyik  hídjának egy része szakadt le.  A körülbelül 800 tonnás beton és acéldarabok a lenti vasúti sínekre este, egy vonat nem sokkal korábban közlekedett errefele. Az út- és autópálya kezelő cég (Asfinag) közlése szerint az állványzat összeomlott és a frissen beépített elemek szakadtak le.  Az Asfinag ügyvezetője, Rainer Kienreich azt mondta a portálnak, hogy egyelőre átláthatatlan a  helyzet, az építő cégek és a statikusok már a helyszínen vannak és vizsgálódnak. Csak nappali fényben látszik majd, hogy mekkora a kár valójában.

A Graz és Bruck közötti vasúti vonalat, amelyen naponta 100 vonat közlekedik, lezárták. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szóvivője azt mondta, valószínûleg napog tart a vágányzár, mert a sínek súlyosan károsodtak. Bruckban, a pályaudvaron több száz utas várakozott este, az ÖBB-nek buszokat kellett bérelnie, hogy el tudja szállítani őket.

A Fronhleitenen átvezető S35-ös gyorsforgalmi utat mindkét irányban lezárták, csak mellékutakon vagy nagy kerülővel lehet közlekedni. A környékbeli házakból (összesen 7 épületből) 20 embert evakuáltak, ugyanis a híd építéséhez használt daru megbillent, a hatóságok attól tartanak, hogy ledől – ezért zárták le a gyorsforgalmit és emiatt menekítették ki a lakókat.

Az ÖBB folyamatos információkkal szolgál a helyzetről az uatzóknak.

A Frohnleiten-i tûzoltóság képsorozata az esetről.

Frohnleiten: a kép bal felső részén látható S35-ös gyorsforgalmi út egyik hídja dőlt rá a sínekre Fotó: Günther Bogensberger

Frohnleiten: a kép bal felső részén látható S35-ös gyorsforgalmi út egyik hídja dőlt rá a sínekre Fotó: Günther Bogensberger

A Kleine Zeitung videója a balesetről és a sajtótájékozatóról:

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük