Ausztriai állás: szezonmunka vagy állandó meló (blogbejegyzés)

„Elsőként egy nagyon aktuális kérdést járnék körül, mégpedig a szezonmunka kontra állandó állásét. Tavaly május 1-től már nekünk, magyaroknak sem kell semmilyen munkavállalási engedély, ami nagyban leegyszerûsítette a helyzetet. Gyakorlatilag az ember eldönti, hogy irány Ausztria és ha szerencséje van, akár egy héten belül már a szomszédos országban dolgozhat.

Álláskeresőknek a www.ams.at oldalt ajánlom, itt lehet tartományok, városok, szakmák szerint keresni. Ha valakinek nincs túl sok pénze nekiindulni, akkor mindenképpen szezonmunkát ajánlanék, azon belül is szállodait, mint például szakács, pincér, recepciós, szobalány vagy mosogató. Az utolsó kettőhöz különösebb képzettség sem kell, olvasható a blog egyik postjában.

 

 Nagyobb lett a konkurencia

A szabad munkavállalás sajnos azt is magával hozta, hogy sokkal többen pályáznak egy állásra, így magasabbak az elvárások is. Ha valaki semennyire vagy csak kicsit beszél németül, annak nehéz dolga lesz, nem feltétlenül dolgoznak minden szállodában magyarok.

Általában egy személyes bemutatkozó beszélgetésre is ki kell menni, ahol azért nem árt, ha meg tudunk szólalni. Én legelőször ismerős útján keveredtem ki, de így sem lehetett a reménybeli főnökkel folytatott személyes interjút kikerülni, ahol nagyon fontos volt a nyelvtudás. Persze én is ismerek olyanokat, akik kint dolgoznak, noha alig beszélik a nyelvet, de azért nem ez az általános.

A szállodai munkák nagy előnye, hogy általában vagy teljesen ingyen, vagy viszonylag olcsón adnak szállást és ellátást. Ezek bizony nem luxusszállások, és a kaja sem mindig a legjobb (megesik, hogy nem a legfrissebb és akkor finoman fogalmaztam), de 4-5 hónapot ki lehet bírni.

 

Akár 3-4 hét munka egyhuzamban

 

A téli szezon általában december elején, közepén kezdődik és március végéig, április közepéig tart. Tapasztalatból tudom, minél nyugatabbra megyünk, annál jobban lehet keresni. Amíg Steiermarkban pl. egy szobalány fizetése nettó 980-1100 euró, Tirolban akár nettó 1300-1400 eurót is fizetnek.

Jellemzően 6 napos a munkahét, papíron napi 8-9 óra, néha ennél több. Szabadnap normál esetben heti egy jár, de a karácsonyi-szilveszteri szezonban előfordulhat, hogy 3-4 hetet is le kell dolgozni szabadnap nélkül.

A teljesen bejegyzés arról, hogy ideiglenesen vagy véglegesen menjünk-e Ausztriába dolgozni, itt olvasható.

 

Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük