Ausztriai állások: 22 ezer kelet-európai kapott munkát a májusi nyitás óta

Bár a jobboldali FPÖ (Szabadságpárt) tömeges bevándorlást jósolt (ahogy annak idején Kovács László külügyminiszterként a románok beözönlésével riogatott), a számok nem igazolták a félelmeket, írja a kurier. at. Tavaly május 1. óta összesen 21.736 munkavállaló érkezett a kelet-európai EU-országokból a liberalizált piacra.

 

A többség – egészen  pontosan 9906 – magyar. Mellettük 4218 szlovák, 4030 lengyel, 1862 szlovén vállalt munkát Ausztriában – összesítette az adatokat az osztrák szociális minisztérium.

 

Legtöbben (8700) májusban álltak munkába, júniusban már csak 4377 új, kelet-európai munkavállalót regisztráltak, aztán visszaesett a számuk.

 

Rudolf Hundstorfer szociális miniszter szerint: „ bár sokan azt gondolták, hogy megrohamoznak bennünket a külföldiek, nem igazolódtak be az efféle várakozások. A prognózisaink pontosnak bizonyultak“, tette hozzá. A minisztérium a májusi adatok alapján 20 és 25 ezer közzé „lőtte be“ a kelet-európai munkavállalók 2011-es, várható számát. Az osztrák Gazdaságkutató Intézet (Wifo) – még a nyitás előtt – 11 500-16 500 új munkással számolt.

 

A bolgároknak és románoknak egyelőre várniuk kell, ők 2014 után vállalhatnak korlátozás nélkül munkát Ausztriában.

 

A jól képzett szakembereket továbbra is keresik Ausztriában  – azonban a munkaerőpiac megnyitása egyelőre nem igazán segített a hiányszakmákon.

 

A szállodatulajdonosok például november végén úgy nyilatkoztak, hiány van a jó és képzett személyzetből. A Szállodaszövetség vezetője, Sepp Schellhorn arra panaszkodott, hogy nehéz megfelelő munkatársakat találni. Csak keveseknek van megfelelő végzettsége vagy gyakorlata. A hoteltulajdonosok 92,6 százaléka a piaci nyitás után semmiféle javulást nem érzékelt a munkaerő-keresésben, 49,7 százalékuk pedig úgy találta, a helyzet még rosszabb lett.

 

A Trenkwalder munkaerő-közvetítő cég ügyvezetője, Klaus Lercher szerint a külföldiek foglalkoztatásának problematikája összetett és sokrétû. Gyakran hiányozik vagy hiányos a német nyelvismeret, az osztrák vállalkozók gyakran hivatkoznak a magas költségekre (munkába járás) illetve a mobilitás hiányára (költözési hajlandóság). Pozitívumként említettek a munkaadók, hogy a külföldiek nagyon akarnak dolgozni.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük