Ausztriai baleset: füvet nyírt zivatarban, villámcsapás érte

A eset Kammernben történt, a déli órákban, a ház albérlői arra figyeltek fel, hogy  egy hatalmas csattanás után elhallgat a fûnyíró.  Azonnal  kertbe siettek, ahol meg is találták a nőt a fûben, mintegy két és fél méternyire a géptől. A helyszínre hívott mentők és rendőrök megállapították, hogy a sérültet villámcsapás érhette, a nyakánál bemeneti, a medencéje környékén kimeneti sebet találtak, azonnal a leobeni kórházba szállították. 

 

Az ottani belgyógyászati osztály vezetője azt közölte a kleinezeitung.at portállal, hogy a hölgy viszonylag szerencsésen megúszta a rendkívüli kalandot. A testén ugyan áthatolt a villámlás hatalmas energiája és a levegőbe lökte – ezért találták meg a fûnyírótól távol – azonban az eddigi adatok alapján  nem szenvedett maradandó károsodást.

A főorvos a portálnak elmondta azt is, ha villámlás kíséri a zivatart, akkor célszerû a fémtárgyakat kerülni, illetve a lehető legjobb döntés, ha ilyenkor semmilyen tevékenységet nem végzünk a szabadban.  A közvetlen, testet érő villámcsapás általában végzetes, de a közelben beütő mennykő is okozhat égési sérüléseket, szívritmus-zavarokat és más sérüléseket. Ha megtörtént a baj, akkor az áldozat vérkeringését és légzését kell ellenőrizni és stabilizálni, és célszerû szakértő segítséget hívni – ahogy a fenti esetben is történt.

Magyarországon három éve volt  hasonló eset, akkor Agyagosszergényben sújtott le a villám egy futballmeccs résztvevőire, akik közül ketten sérültek meg súlyosan. 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük