Ausztriai családi pótlék: hónapokig húzódhat az ügyintézés az osztrák és magyar hivatalok között

 

 

Noha a magyar kormányhivatal ügyintézőinek számát csaknem megháromszorozták, az eljárások hosszú hónapokig elhúzódnak. Az ügyintézés ideje akár fél év is lehet, ezalatt több százezer forinttól esnek el a családok, írta a Magyar Nemzet nyomtatott és online verzója

 

Kérelme ellenére hónapokig nem jut hozzá az Ausztriában dolgozó magyarok közül háromezer család az osztrákok által folyósított családi pótlékhoz, így több százezer forinttól esnek el a háztartások. A problémát a magyar és osztrák hivatalok közti lassú ügyintézési folyamat okozza. A Miniszterelnökség lapunk érdeklődésére elismerte, hogy az eljárások egy része súlyos késedelmet szenved. Tájékoztatásuk szerint a kormányhivatalok áprilisban vették át a családtámogatási ellátásokkal kapcsolatos feladatokat a Magyar Államkincstártól, így előbbiekre több ezer folyamatban lévő ügy zúdult rá. (Az Ausztriában dolgozó magyarok közül sokak ügyét Győr-Sopron megyében intézik.)

A teljes cikk itt olvasható.

 

A problémára egyébként Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője hívta fel a kormány figyelmét, Facebook-oldalán ezt írta:

“Miért nehezítik tovább az adminisztrációval külföldre kényszerült honfitársaink életét?

Az elmúlt évek felelőtlen kormányzása miatt külföldre kényszerült százezrek életét nem csak a családjuktól, hazájuktól való távollét nehezíti, hanem sokszor adminisztratív akadályokba is ütköznek. Egy állampolgári megkeresés után hivatalos formában, írásbeli kérdéssel fordultam Lázár János miniszterhez: a magyar hivatalok miért váratják az ügyintézéssel hosszú hónapokig azokat az Ausztriában dolgozó magyarokat, akik az itteni családi pótlékról lemondva az osztrák juttatást szeretnék igénybe venni? Sajnos a gyakorlatban az itthoni ügykezelési idő sokszor a fél évet is eléri, amely alatt sem a magyar, sem az osztrák családi pótlékot nem kapja meg az arra jogosult. Az elsődleges cél természetesen az, hogy ők is mihamarabb itthon tudjanak boldogulni, de ha már ilyen nehéz helyzetbe kerültek, hogy más országban kell munkát vállalniuk, akkor legalább az állam ne nehezítse tovább a sorsukat

A Miniszterelnökség elismerte a probléma súlyát: válaszuk szerint a hirtelen megnövekedett igénylések miatt alakult ki a hosszú várakozási idő, amit egyrészt a Kormányhivatalokon belüli átcsoportosítással kívánnak orvosolni, másrészt az elektronikus adatcserére való átállástól remélik a megoldást, amely 2016. január 1-től kerül bevezetésre Magyarország és Ausztria között.

Reméljük, hogy a válaszban leírt intézkedések valóban elérik a várt hatást. Amennyiben mégsem csökkenne drasztikusan a várakozási idő, úgy a Jobbik további lépések megtételére fogja felszólítani a Kormányt.”

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük