Ausztriai felmérés: az osztrákok többsége támogatja a menekülteket

Sátrak Traiskirchenben: inkább az üres laktanyákban kellene elhelyezni a menekültek Fotó: OE1

Sátrak Traiskirchenben: inkább az üres laktanyákban kellene elhelyezni a menekültek Fotó: OE1

 

Az osztrákok csaknem kétharmada támogatja a menekülteket a Volkshilfe osztrák segélyszervezet pénteken bemutatott felmérése szerint.

A menekültek befogadása nem Ausztria jóindulatán múlik, ez az ország kötelessége – hangoztatta Erich Fenninger, a Volkshilfe vezetője. Fenninger kijelentette: a most készült felmérés világosan megmutatja, hogy a lakosság sokkal segítőkészebb a menekültekkel szemben, mint ahogyan azt néhány városvezető gondolja. 

A csaknem ezer fős mintán áprilisban készített felmérés szerint a megkérdezettek  53 százaléka ért egyet azzal, hogy a menekültek számára jogi tanácsadást továbbra is a civil szervezetek végezzék. A felmérésben részt vevők 47 százaléka támogatja és 45 százaléka pedig elutasítja azt a felvetést, hogy a menekültek az Ausztriában élő külföldiekkel jogilag egyenlő elbírálás alá essenek.  A kutatás szerint tízből hat osztrák támogatja, hogy a kísérő nélkül érkező kiskorúak az osztrák gyerekekhez hasonlóan alapellátást kapjanak és járhassanak iskolába. 

Christian Schörkhuber, a szervezet felső-ausztriai vezetője arról beszélt, hogy a mintegy kétezer kíséret nélküli kiskorú menekült közül csupán kétszázan részesülnek a gyermekvédelem által biztosított megfelelő ellátásban. Elmondása szerint az állam csupán fele annyi pénzt fordít a kiskorú menekültekre, mint a szülők nélkül felnövő osztrák gyerekekre, így a napi ellátás összegének felemelését szorgalmazta. Schörkhuber javasolta továbbá, hogy a kiskorúak mindennapjait képzett tanácsadó és szociális munkások segítsék.  

A szervezet vezetői szerint a döntéshozóknak olyan világos és egységes intézkedéseket kellene hozniuk, amelyből kiderül, hogy a menekültkérdés nem megoldhatatlan probléma. Közösségek és magánszemélyek olyan jó példákkal járnak elő, amelyek megmutatják, hogy igenis lehetségesek emberhez méltó megoldások – hangsúlyozta Schörkhuber.  A szervezet javaslata szerint azonnali szükségintézkedésekre van szükség, a menekülteket pedig a sátortáborok helyett üresen álló középületekbe kellene elhelyezni. Szorgalmazzák továbbá, hogy nyissák meg a munkaerőpiacot azok előtt, akiknél már több mint hat hónapja tart a menekültügyi eljárás.  

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezret, tavaly nagyjából 28 ezret adtak be.  A menekülteket segítő osztrák koordinációs testület adatai szerint 2014-ben 2026 kiskorú menekültkérelmét nyújtották be Ausztriában, közülük 129-en 14 év alattiak. A menekültek leginkább Afganisztánból, Szíriából és Szomáliából érkeznek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) éves jelentése szerint csaknem hatvan millióan menekültek el a háború és az erőszak miatt,  közülük minden második gyerek. A legtöbben Szíriát, Afganisztánt, Irakot és Szomáliát hagyják el. (MTI)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük