Gyorshajtás Ausztria kocsi lefoglalása

Ausztriai gyorshajtás: aki nagyon nyomja a gázpedált, annak lefoglalhatják a kocsiját – itt az első eset

Március 1. óta az osztrák rendőrség meghatározott kritériumok fennállása esetén lefoglalhatja és akár el is kobozhatja a gyorshajtók autóját. Sokáig nem kellett várni az első ilyen estere, a hétvégén valaki Bécsben, a Gürtelen (belső körút) döngetett 114 kilométer/órás sebességgel.

Sok volt az 50+64

Philipp Haßlinger rendőrségi szóvivő kedden közölte, hogy a kerületi rendőrség munkatársai sebességmérést végeztek a Gürtelen, a kocsinál 114 km/h-t jelzett a műszer. A sofőr ráadásul „súlyosan veszélyeztette a közlekedés biztonságát azzal, hogy más autók mögé került és hirtelen sávot váltott”, fogalmazott a szóvivő.

A nagy teljesítményű autó – mint az ORF tudósításából kiderült, hogy egy Volkswagen GTI – sofőrjét megállították. Mivel megállapították, hogy a sebességhatárt a helyi forgalomban több 60 kilométer/órával túllépte, a gépkocsit ideiglenesen lefoglalták. A sofőr nem ismeretlen a bécsi rendőrök előtt, mondta a szóvivő, és hozzátette: először vitatta a sebességtúllépés mértékét, de aztán abbahagyta a tiltakozást, sőt, maga vallotta be, hogy már kétszer bevonták a jogosítványát. Több szabálytalanság miatt jelentették fel, hogy mikor kaphatja vissza a kocsiját, az egyelőre nem ismert, ennek időpontjáról az illetékes hatóság – a rendőrség dönt.

A cikket az ORF Wien oldalán kommentálók jelezték, hogy a Gürtelt sokan nézik versenypályának,

60 vagy 70 plusz: ugrik a kocsi egy időre

Március 1. óta a közúti közlekedési törvény (StVO) 34. módosítása értelmében az extrém sebességgel közlekedő gyorshajtók autóit elkobozhatják, majd elárverezhetik. A Közlekedési és Éghajlatvédelmi Minisztérium által bevezetett intézkedéscsomag súlyos szabálysértésnek tekinti a megengedett sebességet 60 (városon belül) és a 70 (külterületen) km/órával túllépő gyorshajtást – ez pedig a jármű ideiglenes lefoglalásával járhat.

A törvény úgy fogalmaz, ha a polgárok nem tanulnak az esetből és ismételten túlzott sebességgel közlekednek, akkor az eljárás végén a járművet elkobozzák és elárverezik. Ha pedig valaki első alkalommal jelentős sebességtúllépésen érnek (80 illetve 90 km/h-s plusz), akkor ebben az esetben a hatóságok azonnal elindíthatják az elkobzási eljárást.

Indulnak első eljárások

Az APA hírügynökség információi szerint két tartományban is történt már ideiglenes lefoglalás: Tirolban kettő, Karintiában pedig egy alkalommal. Mivel az eljárásokért a tartományi hatóságok a felelősek az első országos adatok március közepén lesznek elérhetőek, közölte az osztrák Belügyminisztérium.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük