Ausztriai hőség: olyan meleg a Duna, mint az Amazonas, súlyos károk a mezőgazdaságban

 

A magas hőmérséklet és a vizek alacsony oxigéntartalma miatt több alsó-ausztriai tónál jelentős a halpusztulás – olvasható a lapban, amelyben azonban konkrét számokat nem közöltek. A Heute című osztrák lap online kiadása azonban kisméretű és nagyobb, több mint egyméteres elpuszult halak ezreiről beszél. Míg a halászati szövetségek már kongatják a vészharangot és katasztrofális halpusztulásról beszélnek, addig az állami szervek nem látják ennyire drámaian a jelenlegi szituációt – állapította meg a Die Presse. 

A közép-európai vizek legtöbbjénél még soha nem volt annyira rossz a helyzet, mint idén – mondta Helmut Belanyecz az Osztrák Halászati és Vízvédelmi Szövetség elnöke (ÖKF). Tájékoztatása szerint az osztrák folyók hőmérséklete jelenleg a trópusi vizekével vetekszik, hiszen a Duna Bécsnél 27,5 fokos, vagyis olyan meleg mint a dél-amerikai Amazonas. A halak az alacsony oxigéntartalom miatt egészen egyszerűen megfulladnak – mondta az ÖKF elnöke. 

Alsó-Ausztriában elsősorban a Pielach, a Traisen, a Gölsen, a Triesting és a Schwechat folyóknál volt nagyobb számú halpusztulás. A Traisen folyó átlagosan 12 fokos, azonban a napokban a sankt pölteni szakaszánál 24 fokot mértek. A rövid ideig tartó hőséget a halak jól viselik, azonban a hosszú meleghullámot nem tűrik. Különösen a pisztrángok és a lazacfélék érzékenyek a hőségre, a sebes pisztráng a 24 fokos hőmérsékletet csak rövid ideig viseli el, a szivárványos pisztráng 26 fokig bírja – számol be a lap. 

Nemcsak a magas vízhőmérséklet, hanem az alacsony vízállás is gondot okoz. A Die Presse értésülése szerint a Pielach folyónál fürdési tilalom bevezetését fontolgatják, hiszen a sok fürdőző elriasztja a víz alján elrejtőző, hűsölő halakat. A tavakban kevésbé súlyos a helyzet, hiszen a tó alján viszonylag hűvös van – erősítette meg vízgazdálkodásért felelős hivatal szakértője. 

A Fertő-tó környékén főleg pontyok és rokon fajok élnek, számukra a magasabb, akár a jelenlegi 27 fokos tóhőmérséklet nem jelent problémát – nyilatkozta a lapnak a Fertő-tó partján fekvő Illmitzben található biológiai központ vezetője. Azonban az ÖKF elnöke szerint a halászati szövetségek a Fertő-tónál is beszámoltak halpusztulásról. 

A Die Presse szerint a vendéglátásban nem lesz érzethető a tömeges halhiány. 

A hőség miatt az osztrák borászok a tavalyinál gyengébb évvel számolhatnak, valamint a tök, a burgonya, a kukorica, a cukorrépa, a szója és a repce termelés visszaesésésén is igencsak érezhető lesz a nagy meleg hatása. Burgenlandban, Alsó- és Felső-Ausztriában komoly károk várhatók, az Agrarmarkt Austria (Osztrák Agrárrendtartási Hivatal) tájékoztatása szerint bizonyos ágazatokban teljes terményveszteséggel számolhatnak. 

A felső-ausztriai mezőgazdasági kamara tájékoztatása szerint az 1,6 millió tonna kukoricatermés csaknem húsz százalékkal marad el a hosszú éves átlagtól. A tök és repce termés volumene is csökkent a tartományban, a burgonyánál harmadával kevesebbet takaríthatnak be, mint tavaly. 

Az előrejelzések szerint a szárazság okozta kár százmillió eurós nagyságrendű lesz Ausztriában, azonban végleges eredményeket szeptember végére várnak. (MTI)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük