Ausztriai időjárás: hidegfront söpri el a hőséget, több tartományban viharokra figyelmeztetnek (folyamatosan frissítve)

Tirolban (St. Johann im Pongau) már éjszaka kitört a vihar - Mészáros Gergő a Severe Weather Europe oldalra töltötte fel az ekkor készült fotóját

Tirolban (St. Johann im Pongau) már éjszaka kitört a vihar – Mészáros Gergő a Severe Weather Europe oldalra töltötte fel az ekkor készült fotóját

 

Elöntött pincék, kidőlt fák

 

A késő délutáni órákban főleg Steiermarkban –  Bruck, Liezen, Weiz és Graz környékén – adott munkát a vihar a tűzoltóknak, akiknek elöntött pincék, kidőlt fák miatt kellett kivonulniuk, este csaknem ezer lánglovag dolgozott a különböző helyeken. Számos helyen tetőket rongált meg a zivatar, és az esti órákban sem javult sokat a helyzet: újabb heves esőkkel kell számolni Karintia, Steiermark és Burgenland déli részén.

Videó: így érte el a vihar Leobent:

 

 

Zivatar Obewart környékén (szerda 16:00)

 

A wetter.at beszámolója szerint Oberwart környékén is vihar pusztított kora délután. Oberdorf, Buchschachen és Siget (őrsziget) településeken fák dőltek az utakra, a tűzoltókat több alkalommal is riasztották, pincékből kellett kiszivattyúzni az eősvizet.

Elöntött mélygarázs Oberwartban Fotó: Oberwarti Tűzoltóság.

 

Lezárták az S6-os utat egy időre (szerda 15:00)

 

Az autópálya-kezelő (Asfinag) tájékoztatása szerint Bruck an der Mur környékén le kellett zárni az S6-os utat, miután orkán erejű széllel és jégesővel érkezett meg a vihar a környékre. Sok autó az alagutakban keresett menedéket a jég elől, több helyen fák dőltek az úttesttre. Az A2-es autópályán Graz és Wolfsberg között erős szél és eső akadályozta a forgalmat. A legfrissebb információk szerint a következő órákban Burgenland és Steiermark egész területén, illetve más tartományokban várható zivatar.

 

Jégeső Murtal környékén Fotó: kleinezeitung.at

 

A Kleize Zeitung folyamatosan frissülő hírfolyama itt érhető el.

 

Riasztások vihar miatt, buszokat küldtek a szabad ég alatt lakó menekülteknek (szerda 13:00)

 

Szerda dél körül a wetter.at tájékoztatása szerint Tirolban, karintitában és Steiermarkban várható heves esőzés, jégeső, Alsó-Ausztriában neunkirchen és Wiener Neustadt, Burgenlandban Oberwart és Jennersdorf körzetében törhetnek ki heves zivatarok. A  Der Standard úgy tudja, a traiskirchei menekülttáborban a szabad ég lakó több száz menekültnek a Belügyminisztérium 15 buszt küldött, hogy a migránsoknak fedél legyen a fejük felett a várható viharban. A portál szerint biztonsági embrek járőröznek a táborban, hogy a menekülési útvonalakat biztosítsák.

 

Tirol: fákat döntött ki a vihar

 

Szerdán reggelre Tirolban az erős vihar okozott károkat, a tűzoltóknak számos alkalommal kellett risztásra indulniuk. A helyi áramszolgáltató tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán tizennégyezer, reggelre pedig négyezer háztartás marad áram nélkül. Több fa rádőlt az autókra, sérültekről nem érkezett jelentés.  Orkánerejű szél és vihar miatt Innsbrucknál csaknem kétszáz esetben riasztották a tűzoltókat, a víz pincéket öntött el. A vihar az innsbrucki autópálya közelében lévő építkezési területeket is megrongálta, és villám csapott egy távvezetékoszlopba, amely lángra kapott.  A kidőlt fák miatt a tiroli Landeck, Imst és a németországi Füssen városát összekötő B179-es utat egy időre le is zárták.

Bécs: megdőlt az éjszakai és a reggeli melegrekord

Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) közlése szerint Bécsben szerdán éjszaka 26,9 fokot mértek, amely az 1985 óta regisztrált legnagyobb érték. A rekordot eddig 2013. augusztus 4-én éjjel mért 25,5 fok tartotta. Megdőlt a reggeli melegrekord is, az alsó-ausztriai Seibersdorfban szerdán reggel 30,4, Pottschachban 30,3 és Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) 30,2 fok volt. Az eddigi legmagasabb reggeli hőmérsékletet, 30 fokot, 2013. július 29-én Stájerországban mérték. Kedden napközben Innsbruckban is megdőlt a melegrekord. A tiroli városban 38,2 fokot mérték, 1877 óta nem volt ekkora hőség. 

Balesetek a hőségben

Egy stájerországi építkezésen, feltehetőleg a nagy hőség következtében kedden meghalt egy 46 éves lengyel munkás, hétfőn pedig szintén egy építkezésen dolgozó 56 éves férfi vesztette életét.  A tartományban az időjárási viszonyok miatt az Osztrák Állami Vasúttársaság (ÖBB) elhalasztotta Johnsdorf, Lödersdorf és Fladnitz vasúti kereszteződés csütörtökre tervezett átalakítási munkálatait.  A meteorológiai intézet előrejelzése szerint Ausztriában szerdán keleten és délen barátságosabb lesz az idő, azonban napközben itt is előfordulhatnak zivatarok. Heves esőzésekre Karintiában, Tirolban, Stájerországban és Burgenland déli részén lehet számítani. A legmagasabb hőmérséklet szerdán északon 28, délen és keleten 34 fok lesz. Csütörtökön változékony lesz az idő és mérséklődik a meleg, hajnalban 11 és 19, nappal 21 és 27 fok között alakul a hőmérséklet. (MTI)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük