Ausztriai időjárás: tavaszi meleget hozott november első harmada

 

Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) szerint vasárnap Fürstenfelden (Kelet-Steiermark) 24,4, Bad Gleichenbergben (Steiermark) 22,7, Neusiedl am Se-ben (Burgenland) 22,5m Döllachban (Karintia) 20,1 fokot mértek, írja a Kurier. Valamennyi érték helyi rekord, Ausztriában novemberben az eddgi legmagasabb hőmérséklet 26,6 fok, ezt 1968-ban regisztrálták a vorarlbergi Schlins-ben.

 

Az előrejelzések szerint marad az átlagosnál 5-10 fokkal melegebb időjárás, a télnek egyelőre nincsen nyoma. Ráadásul a napos órák száma is jóval magasabb a megszokott, Ausztra egyes területein már a hónap első harmadában többet sütött a Nap, mint általában az egész hónapban. A héten is kitart az enyhe idő, viszont péntektől több helyen várható köd, aminek következtében 10 fok körüli értékek várhatóak. A szakértők szerint a mostani időjárási helyzetben az a különleges, hogy bár magasnyomású légköri jelenség más években is kialakul a régióban, de ez általában ködös időt hoz, most viszont a száraz levegő miatt a sok napsütés a jellemző. Pedig október nem úgy indult, hogy szép ősz lesz Ausztriában, hűvös időben rengeteg eső esett, de október 24-től jött a fordulat, azóta tart az enyhe, kellemes időjárás.

Az osztrák népi megfigyelések szerint Márton-napja (november 11.) időjós-napnak számít: azt tartják, ha ekkor süt a Nap, akkor kemény telünk lesz. A ZAMG munkatársai az elmúlt ötven év adatait figyelembe véve megnézték, mennyire válik be a szabály. Nos, Innsbruck környékén nem nagyon, mindössze az évek 39 százalékában jött be a megfigyelés, Bécsben valamivel jobb a helyzet, ott a hatékonyság 50 százalékos, ami nagyjából annyit tesz: vagy úgy lesz, vagy nem.

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük