Ausztriai korlátozás: 130 ezer menekültet engednek be az országba 2019-ig

Menekültek tavaly szeptember közepén Heilgenkreutz-nál: meghúzták a vonalat az osztrák hatóságok MTI-Fotó: Varga György

Menekültek tavaly szeptember közepén Heilgenkreutz-nál: meghúzták a vonalat az osztrák hatóságok MTI-Fotó: Varga György

 

2015-ben összesen 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, vagyis több mint háromszor annyit, mint egy évvel korábban.

A kormány tervei szerint megpróbálja elérni, hogy Ausztria a továbbiakban ne legyen vonzó ország a menekültek számára. Emiatt dönthetnek a határozott időre szóló menekültstátusról és várhatóan szigorítják majd a családegyesítés feltételeit. Minderről a belügyminisztérium a jövő héten határozhat, továbbá kibővítheti a biztonságos országok listáját is.

   

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter egyértelművé tette, hogy Ausztria idén valóban “megáll” a 37 500. menedékkérő befogadásánál. A menedékkérők létszámának felső határát hamar elérhetik – mondta a belügyminiszter, aki arra számít, hogy ez még a nyár előtt bekövetkezhet. Mikl-Leitner elégedettségét fejezte ki a bécsi tanácskozás eredményeivel kapcsolatban, hangsúlyozva: mindenben határoztak, ami az ország jövőjét tekintve számára fontos volt. A belügyi tárca vezetője szerint ezzel megvédhetik az osztrák lakosok biztonságát, rendjét és életminőségét.

   

Médiainformációk szerint felgyorsítják a biztonságos országokból érkezők menedékkérelmének elbírálását is. A tervek szerint a menekülteknek járó szociális támogatást pénz helyett természetbeni juttatások formájában fedezik majd. Az intézkedés jóváhagyása februárban történhet meg.

   

A kormányülés után arról nem közöltek részleteket, hogy mi történik, ha túllépik a meghatározott menekültszámot. Werner Faymann kancellár szerint szükségmegoldásról és olyan “B-tervről” van szó, amely jel az unió számára, hogy Ausztria nem tud korlátlanul befogadni menekülteket.

   

Werner Faymann bejelentette azt is, hogy megerősítik a határok védelmét. Reinhold Mitterlehner alkancellár szerint ez azt is jelentheti majd, hogy több embert toloncolnak vissza. (MTI)

 

UNHCR: dominó hatást válthat ki az osztrák intézkedés

 

Bírálta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a szerdán hozott ausztriai kormánydöntést, amely a szervezet szerint dominó hatást válthat ki és ahhoz vezethet, hogy a háború elől menekülők előtt bezárulhatnak a határok Európában. Bírálták a döntést az ellenzéki pártok is. 

Az UNHCR továbbá a genfi egyezmény és az uniós menekültjog betartására figyelmeztetett, miszerint a válságból való kiutat az európai megoldások jelentik, nem a tagállamok koordinálatlan intézkedései. 

   

A Diakonie osztrák segélyszervezet azokat a “reális” javaslatokat hiányolta, amellyel elérhetik, hogy kevesebb embernek kelljen menedéket keresnie. A szervezet szerint legális utakat kellene teremteni a menekülteknek, hogy az emberek ne kényszerüljenek embercsempészek szolgáltatásaira, továbbá el kell érni, hogy a kelet-európai országok is fogadjanak be menekülteket. 

   

A genfi konvenció megsértésére hívta fel a figyelmet a Vörös Kereszt segélyszervezet. A társaság elnöke szerint “különös”, hogy a humanitárius értékekkel miképp hozzák összhangba az intézkedéseket és milyen szerepet szánnak ebben a folyamatban a segélyszervezeteknek. 

   

Az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője szerint “mint az várható volt”, meghiúsult a menekültügyi csúcs. Úgy vélte, hogy a gazdasági bevándorlók menedékkérelmének elutasítására kellene összpontosítani. 

   

Az ugyancsak ellenzéki Zöldek pártjának elnöke az emberi jogok betartására hivatkozva kritizálta döntést. A párt elnöke Eva Glawischnig szerint a kormány a lakosságot látszatintézkedésekkel téveszti meg. A NEOS liberális párt “értelmetlennek” nevezte a szerdai döntést. (MTI)

 

Szerdától működik Ausztria déli részén lévő határirányítási rendszer

 

Szerdától működik Ausztria déli részén, Spielfeld településnél lévő határirányítási rendszer, a tervek szerint mintegy ötszáz katonát is vezényelnek a térségbe.

A januári, napi 12 órás tesztidőszak után, februártól 24 órában, teljes felszereltséggel működik az átléptetés. Kezdetben napi hatezer, később akár napi 11 ezer menekült rendezett beléptetését intézhetik az átkelőnél. 

   

Az új határirányítási rendszer során a menekülteket regisztrálják, és nemcsak a személyazonosságukat, hanem a csomagjaikat is ellenőrzik. A tervek szerint a spielfeldi átkelő lesz az egyetlen olyan ausztriai határpont, amelyen menekültek haladhatnak át. 

   

A Kronen Zeitung című osztrák lap értesülése szerint a határátkelőnél őrzött gyűjtőközpontot is létesítettek, ahova a Marokkóból, az Algériából és a Tunéziából érkező gazdasági bevándorlókat terelik. őket nagyobb csoportokban Szlovéniába küldik majd vissza. Amennyiben több katonai egységre van szükség, úgy további több száz katonát küld majd a hadsereg a stájerországi átkelőhelyhez – közölte az újság. 

   

A spielfeldi határátkelőnél lévő 3,7 kilométer hosszú kerítés is épül, azonban nyolc méteres szakaszon hiányos lesz majd, mivel nem tudtak megegyezni az érintett szakasz egyik földtulajdonosával. A szóban forgó szakaszt drótkerítéssel pótolják.   

   

A tervek szerint a migránsok haladását terelőkordonok irányítják Spielfeldnél, családok, illetve nemek szerint osztják szét őket. A beutazási ellenőrzés után majd vagy visszafordítják vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadóállomásra. 

   

A stájerországi Spielfeldbe január 6. óta nem érkeztek migránsok. A Szlovéniából érkező menekülteket jelenleg a karintiai szakaszhoz irányítják és itt engedik be Ausztriába. (MTI)

 

 

Új szabályok vonatkoznak a migránsokra Horvátországban is

 

Új szabályok vonatkoznak a migránsokra Horvátországban is, a regisztrációnál azt is megkérdezik majd tőlük, hogy Németországban vagy Ausztriában kérnek-e menedékjogot – közölte Ranko Ostojic ügyvezető belügyminiszter szerdán.

   

Ostojic a Hina horvát hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: Zágráb úgy fog eljárni, mint a többi ország, amelyeket Ausztria értesített az általa bevezetett szigorításokról, és ugyanezt teszi majd Szerbia is, ahonnét a migránsok Horvátországba érkeznek. Így Horvátország szerdától csak az Ausztriában és Németországban menedéket kérő migránsokat engedi tovább Szlovéniába. 

   

A belügyminiszter csütörtök délután tart sajtótájékoztatót, ahol bővebb tájékoztatást is ad a részletekről – írta a Hina.

   

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter újságíróknak szerdán azt mondta, hogy az osztrák korlátozás miatt Szlovéniának is korlátoznia kell a migránsok fogadását.

   

“A kormány erről csütörtöki ülésén dönt majd, az egyik lehetőség pedig, hogy Szlovénia felső határt vezet be a naponta Horvátországból fogadott migránsok számára” – mondta. 

   

Ausztria szerdától csak azokat a menekülteket engedi be területére, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, továbbá akiknek meg lehet állapítani a személyazonosságát, nincs bűnözői múltjuk, és nem jelentenek veszélyt a nemzetbiztonságra. (MTI)

 

Nem apad a migránshullám a nyugat-balkáni útvonalon

 

Nem apad a migránshullám a nyugat-balkáni útvonalon, az új évben naponta átlagban 2100 migráns lépte át a horvát-szlovén, előtte pedig a szerb-horvát határt – derül ki a két ország belügyminisztériumának honlapján közölt adatokból.

   

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban közel 600 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. 

   

Miro Cerar szlovén miniszterelnök ezért levélben fordult az Európai Unió (EU) tagországainak vezetőihez, hogy találjanak közös megoldást a migránsválság kezelésére, és – mint fogalmazott – nem csak verbális megoldást, mert milliók várnak, hogy elindulhassanak Európába. Cerar úgy véli: nemcsak szíriai menekültekre kell számítani tavaszra, hanem gazdasági migránsokra is Afganisztánból, Irakból és Észak-Afrikából. 

   

A kormányfő újságíróknak nyilatkozva hétfőn azt mondta: az EU külső határait kell ellenőrizni, a görög-török, valamint a görög-macedón határt. “Ezért azt kértem a tagállamoktól, hogy segítsük ebben a macedón kormányt” – húzta alá. 

   

Amennyiben Németország és Ausztria szigorít a migránsok fogadásán, a szlovén kormány Horvátországgal közös határán azonnal ugyanolyan intézkedéseket vezet be, mint nyugati szomszédai – jelentette ki a továbbiakban Cerar, majd hozzáfűzte: “ugyanakkor ez negatív dominóhatást válthat ki, ami veszélyezteti a Balkán biztonságát, amely még mindig nagyon törékeny”. 

   

A kormányfő szerint közös európai erőfeszítések szükségesek, és a migránsokat a macedón-görög határon kell feltartóztatni. 

   

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 418 615 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt szombaton 2556, vasárnap 1708, hétfőn 1783 migráns lépte át. (MTI)

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük