Ausztriai májusfa-állítási szokások: az oroszlánok kifutójába került az ellopott tavaszszimbólum

Ahogy Magyarországon, úgy Ausztriában is hagyományos esemény ez – így írja le az egyik portál az ekkor szokásos teendőket : “május 1-re virradóra az ifjak a hajadonok ablaka előtt, lehetőleg észrevétlenül zöld fát állítottak fel. A májusfák kivágása, szállítása hajnali feldíszítése a legénybanda közös, bizalmas feladata volt – igazi csapatmunka. Éjszaka vágták ki az erdőn a fát, és hajnalra állították fel a helyi szokásnak megfelelően vagy minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a maga szeretője háza elé. A fát többnyire őrizték, hogy a vetélytársak el ne vi­gyék, meg a rivális udvarló csapata ki ne döntse. Általában minden lány kapott, s nagy szégyen volt, ha valaki kimaradt.”

Nos ebből Ausztriában a fa kidöntése és elorzása maradt meg. Az ORF-en számos beszámolót lehetett olvasni májusfákkal kapcsoaltos eseményekről. Volt olyan, hogy újságos autó hajtott a sötétben kifûrészelt fára, de van olyan egyetem is, ahol általában húsz diák őrzi a díszt, mert a környéken mindenki arra pályázik.

A legkülönlegesebb eset Haagban történt, ahol rivális fiúcsapatok oda-vissza lopták egymás májusfáit. A település állatparkjának munkatársai sem akartak kimaradni a jóból, ezért ők is szert tettek egy fára, amit a gazdája egy telephelyre szánt, fel is diszítette, de felállítani már nem tudta. A májusfát természetesen vissza lehet lopni, azonban ezúttal komoly akadályba ütközik az, aki vissza akarja szerezni: a zsákmány ugyanis a Haag-i állatkertben az oroszlánok kifutójába került – az állatoknál jobb őrség pedig nem is kell.

 

A megkaparintott májusfa az oroszlánok között: ezt azért nehéz lesz visszalopni Fotó: Karl Fuchs

A megkaparintott májusfa az oroszlánok között: ezt azért nehéz lesz visszalopni Fotó: Karl Fuchs

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük