Ausztriai munka: így dolgozik a szobalány és a recepciós (blogbejegyzés)

Első kézből számol be a Határátkelő blog szerzője arról, hogy milyen is szobalányként és recepciósként dolgozni Ausztriában. Nyilván mások, más munkahelyeken ettől eltérő tapasztalatokat gyûjtöttek, mindenesetre támpontként érdekes az írás, amelyet most portálunk látogatóinak figyelmébe ajánlunk.

 

A szobalány

Reggel 7-re mentünk. Először a közös helyiségeket (WC-k, bejárat, folyosók) takarítottuk fel, aztán a mosókonyhán mosás, vasalás, hajtogatás. Körülbelül 9 óra körül lehetett indulni szobákat csinálni, szombati nagy elutazáskor volt olyan, hogy 30-40 szoba jutott két főre.

Jó esetben, ha délután 3 körül végeztünk, elmehettünk Zimmerstunde-ra, vagyis pihenni egy kicsit. Aztán este 7 körül vissza, szintén mosás-vasalás-hajtogatás, illetve a komplett wellness-részleg (medence, szaunák, stb.). Ezen felül esténként 1-2 ember besegít az étteremben evőeszközt polírozni.

Ha a tulajdonosnak több szállodája vagy apartmanháza van, akkor ott is kell segíteni. Ez minimum 9-10 óra egy nap, de sok munka esetén akár 14-16 is (nem mindig sikerül beiktatni a délutáni pihenést).

A további részletek itt

A recepciós

Nézzünk akkor egy kicsit jobb pozíciót, a recepciósét! Szintén reggel 7-kor indul a nap. Kinyomtatok minden listát, amiből aztán a szobalányok, szakácsok, pincérek dolgoznak. Nem árt pontosnak lenni, nem mindegy, hogy 15 vagy 50 főre főznek vacsorát.

Bemegyek a konyhába, megsütöm a péksüteményeket és előkészítem, kipakolom a reggelit a szobalánnyal. Aztán lereggeliztetünk. Akár 50 főt is. Közben ha valaki csenget a recepción, akkor mosolyogva megjelenek és segítek neki, vagy lefizettetem.

Amikor 10 órakor vége a reggelinek, felterítek vacsorára. Aztán beülök az irodába és megválaszolgatom a leveleket, emaileket (németül, angolul és magyarul), felveszem a foglalásokat, ajánlatot küldök, csinálom a könyvelést, ez is gyakran feladat a recepción.

A teljes bejegyzés itt olvasható.

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük