Ausztriai munkanélküliség: emelkedett az állástalanok száma

 

Amíg Németországban csökkent, addig Ausztriában nőtt a munkanélküliek száma, 2014. októberében 390 ezer keresett munkát – így már nem Ausztriában legalacsonyabb a munkanélküliség az EU-ban.

 

Nőtt a tartósan munkanélküliek száma

A képzésekkel együttt 389.155 álláskeresőt tartottak nyilván, a szám 7,8 százalékkal magasabb, mint 2013. októberében volt. Ami szembeötlő, emelkedett a tartósan munkanélküliek száma, 111 százalékkal magasabb azok száma, akik huzamosabb ideje vadásznak megfelelő állásra.

A nemzeti mutatók szerint számolt ausztriai munkanélküliségi ráta 8,1 százalék  ez 0,7 százalékos növekedést jelent..

Ami nem biztató, emelkedett a munka nélkül eltöltött napok száma, átlagosan 107 nap telik el, amíg valaki új állást talál, közölte az osztrák szociális minisztérium.

Problémás építőipar

 

Legtöbb gondot – immár megszokott módon az építőipar jelenti, ebben az ágazatban 14,1 sszázalékkal több álláskeresőt regisztráltak.

Különösen a munkaerő-kölcsönző cégek által közvetített munkaerő van veszélyben, az ő esetükben 14,5 százalékos emelkedés. Főleg a nagyon fiatalokat vagy az időseket  sújtja a munkanélküliség, csaknem 80 ezer (79.762) 50 év feletti álláskeresőt regisztráltak. A külföldi munkavállalók is a veszélyeztetett kategóriába tartoztak, közülük 82.244-en szerepelnek az osztrák nyilvántartásban (22,2 százalékos növekedés).

Érdekes a tartományok szerint megoszlás is, októberben Bécsben 15,2 százalékkal többen kerestek munkát, mint tavaly, Burgenlandban csak 3,5 százalékos volt az emelkedés.

Az uniós átlag alatti mutatók

Ausztriában volt a legalacsonyabb a munkanélküliség  az EU-országokban, egészen szeptemberig, az uniós mutatók szerint 5,1 százalékos mutatóval, azonban Németország előzött, náluk már csak 5 százalékos volt a ráta. (Az uniós átlag 10,1 százalék.) Németországban az állástalan fiatalok rátája 7,6 százalék, Ausztriában ugyanez a szám 9,1 százalék.

Rudolf Hundstorfer szociális miniszter szerint a számok a gyenge európai konjuktúra következményei. A tárcavezető vásárlóerő-növelő adóreform bevezetésére szólított fel. Szerinte az osztrák munkaerőpiac felvevő-képessége behatárolt, ezért aztán fejlődést biztosító intézkedésre van szükség mind osztrák, mind pedig európai szinten is, írja a Die Presse.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük