Ausztriai tragédia: 71 menekült holttestét találták meg az osztrák autópályán hagyott hűtőkocsiban

Csütörtöki írásunk a borzalmas ügyről itt érhető el.

 

A legfontosabb információk:

 

– A hűtőkocsit csütörtök délelőtt fedezték fel az autópálya-kezelő munkatársai, akik értesítették a rendőröket, mivel folyadék szivárgott a járműből

– A járőrök felfeszítették a rakteret és borzalmas látvány tárult eléjük, a bezsúfolt emberek mind halottak voltak

– A kocsi szerda reggel indult Budapestről, egy szlovák cég adta el még 2014-ben, magyar (Z-s) rendszáma volt, amelyet egy román állampolgár igényelt Kecskeméten. Valószínűleg csütörtök hajnalban lépte át a határt, és 5 és 6 között hagyhatták ott az autópálya leállósávjában

– A helyszínelés délutánig tartott, egy sávot lezártak Parndorf közelében az autópályán

– A kocsit Nickelsdorfba szállította a rendőrség, ott van móda hűtésre egy csarnokban, és csütörtök éjjel nyitják fel. Az áldozatokat Bécsbe szálíltják az igazságügyi, orvosi intézetbe, hogy azonosítsák őket, ileltve megállapítsák a halál okát. A hivatalos rendőrségi közlés szerint 20-50 áldozat lehet, nagy valószínűség szerint mindannyian menekültek. Péntekre kiderült 71 holttestet rejtett az autó.

 

Sajtótájékoztató péntek délelőtt: gyerekek az áldozatok között

 

A pénteken délelőtt Eisenstadtban tartott sajtótájékoztatón Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi rendőrfőnöke bejelentette, 71 áldozatot, 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek (3,8 és 10 éves fiú és egy 1,5 éves lány) holttestét találtak meg a kocsiban. Az elhunytaknál szír iratok voltak, így arra következtetnek, Szíriából érkezhetett a csoport. A halál oka egyelőre nem ismert, valószínűleg megfulladtak a raktérben a menekültek. Magyarországon 3 embert tartóztattak le, a kocsi tulajdonoást és két sofőrt, még további 4 elfogató parancsot adott ki az ügyészség. Az Index úgy tudja, az ügy fő gyanúsítottja egy libanoni származású bolgár állampolgár. Két másik gyanúsított is van: egy másik bolgár állampolgár, és egy férfi bolgár személyi iratokkal, de az ő állampolgársága egyelőre tisztázatlan – a krone.at úgy tudja, a férfinak magyar személyi igazolvánnyal rendelkezik, valószínűleg ő vezette a teherautót. Mindhárom gyanúsított Magyarországon van őrizetben, mondta az osztrák főügyész. Az ORF értesülései szerint Magyarországon 7 embert hallgattak ki az üggyel kapcsolatban.

 

A hatóságok nem tudnak minden járművet ellenőrizni Burgenland határszakaszán, azonban megerősítik a rendőri erőket a hétvégére, mivel újabb menekülthullám várható, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ausztriában nagy vihart kavart, hogy a Kronen Zeitung a harmadik oldalán olyan képet tett közzé, amelyen a menekültek holttestei látszanak – az újságoldalról készült, a Twitterre feltöltött  felvételt kikockázták, az eredetit nem. Szakmai szervezetek felháborítónak tartják a fotó megjelentetését, míg a Belügyminisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan készülhetett a kép a helyszínen. 

 

 

 

Az MTI beszámolója a pénteki sajtótájékoztatóról: három letartóztatott, egyikük magyar okmányokkal rendelkezik

Hetvenegy illegális bevándorló holtteste volt az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautóban, a menekülttragédia ügyében három személyt, köztük egy magyar okmányokkal rendelkező embert letartóztattak Magyarországon – jelentette be pénteki kismartoni sajtótájékoztatóján Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök.

Közlése szerint a halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek. A gyermekek közül feltehetőleg egy kislány egy év két év közötti, a másik három fiúgyermek nyolc és tíz év között van. 

A raktérben egy szíriai útiokmányt találtak, ezért feltételezik, hogy a menekültek Szíriából érkeztek. Doskozil tájékoztatása szerint az sem kizárt, hogy afgán állampolgárok is vannak köztük, az azonban biztos, hogy a menekültek nem Afrikából indultak útnak. Doskozil szerint nem meglepő, hogy csak egy hivatalos okmányt találtak, hiszen a migránsok nagy része nem visz magával utazási dokumentumot. A rendőrfőnök tájékoztatása szerint a menekülteknél táskák és mobiltelefonok is voltak, ezek tartalmát még vizsgálják. A migránsoknál nem volt pulóver, a hűtőautó klíma funkciója feltehetően nem működött. 

A menekültek halálát valószínűleg fulladás okozta. A rendőrparancsnak az MTI-nek elmondta: egyelőre a vizsgálatok még tartanak, ezért nem tudnak biztosat mondani arról, hogy a menekülteknél mikor állt be a halál, az autó indulásakor is voltak-e már halottak az utasok között. 

A tartományi rendőrfőnök az MTI-nek nyilatkozva megköszönte a magyar rendőrök munkáját, és arról beszélt, hogy csütörtökön már délután folyamán kaptak támogatást a magyar fél részéről, rögtön több kollegát is küldtek az osztrák nyomozás segítésére, ezért a letartóztatások ennek a közös munkának is köszönhetők. 

 Az ügy felderítésén csütörtökön este húsz rendőr tartózkodott a helyszínen, jelenleg hat nyomozati csoport dolgozik az ügy feltárásán, és a következő napokban a burgenlandi rendőrség munkáját a magyarokon kívül a stájerországi és a karintiai kollégák is segítik majd.  Doskozil arról is beszélt, hogy a bűntény felderítésében közvetlenül részt vevő kollégáknak pszichológiai segítséget is biztosítottak a megrázó bűneset feldolgozásához. Elmondása szerint ehhez hasonló súlyú eset még nem történt sem a tartományban, sem Ausztriában. 

A rendőrség bejelentése szerint forródrótot hoztak létre az áldozatok hozzátartozó számára. Doskozil elmondása szerint már most számos aggódó emailt és telefonhívást érkezett, többen hozzátartozóikat keresték. 

A három gyanúsítottról Hans Peter Doskozil elmondta: a járművet valószínűleg egy libanoni származású bolgár állampolgár vezette, minden bizonnyal felváltva egy másik társával. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar okmányokkal rendelkezik. Az autó nem volt lopott. Hozzátette: a nyomozók abból indulnak ki, hogy egy bolgár-magyar csempészbandáról van szó. Doskozil elmondása szerint valószínűleg a járművet vezető nem feltétlenül tudta, hogy mi zajlik a rakodótérben, azonban valószínűsíthetőleg  valamikor mégis tudomást szerzett a történtekről, különben nem hagyta volna el az autót. 

Legális európai menekültútvonalat és közös uniós megoldást szorgalmazott, valamint zéró toleranciát sürgetett az embercsempészekkel szemben az osztrák belügyminiszter a Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatón pénteken. Johanna Mikl-Leitner hangsúlyozta: nem a határellenőrzés szigorítására van szükség, hanem az unió külső határainak biztosítására. A miniszter egyúttal köszönetet mondott a tartományi hatóságoknak és a magyar rendőrségnek a teherautó csomagterében talált 71 halott bevándorló tragédiájának ügyében végzett hatékony munkáért. A következő sajtótájékoztatót várhatóan a jövő hét elején tartják. 

A halottak azonosítása nehéz feladat elé állította az orvosszakértőket, munkájukat a menekülteknél talált iratok sem segítették, hiszen ilyenkor azzal is számolnak, hogy valakinél nem az eredeti papírokat találnak. Az azonosításhoz szükséges vizsgálatot fogmintából, DNS-ből esetlegesen tetoválás vagy egyéb testi hegekből végzik.

 

Nincs magyar állampolgár a gyanúsítottak között

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán hagyott, 71 menekült holttestét rajtő teherautó ügyében. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár – közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken. A Legfőbb Ügyészség közölte: kiemelt ügyként kezelik az eljárást. 

Csiszér-Kovács Viktória elmondta: a rendőrség javaslatot tett a gyanúsítottak előzetes letartóztatására. Hozzátette, hogy az ügyben mintegy 20 további embert hallgattak ki tanúként.  A szóvivő arról nem beszélt, hogy pontosan hol fogták el a gyanúsítottakat. Beszámolt arról is, hogy házkutatásokat és lefoglalásokat is végeztek, de ezek helyszínét sem közölte. 

A magyar rendőrség folyamatosan együttműködik az osztrák rendőrséggel a bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében – tette hozzá Csiszér-Kovács Viktória. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az ügyészség kiemelt ügyként kezeli az eljárást, a nyomozás felett a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyeletet gyakorol.

 

Krone Zeitung: 71 holttestet találtak a raktérben

A krone.at információ szerint a Nickelsdorba szállított járműben péntek éjjel 71 holttestet találtak az esetet vizsgáló hatóságok. Az autópálya-kamerák felvételei szerint a Budapestről szerda kora reggel induló jármű 9 óra körül érte el az osztrák-magyar határt. Csütörtökön éjszaka indult tovább és aznap reggel 5 és 6 óra között hagyhatták az A4-es autópálya leállósávjában, Parndorf közelében. A portál úgy tudja, a menekültek meg próbálták kiszabadítani magukat, belülről fel is szakították a jármű burkolatát a jobb oldalon, azonban nem sikerült kijutniuk. A krone.at úgy értesült, hogy Magyarrszágon 3 embert vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban, azonban a hatóságok azt gyanítják, a csempészeket Romániából mozgatták. 

A Krone Zeitung felvételén nyilakkal jelölték, hol próbáltak a menekültek kijutni a kocsiból

 

 

 

Kriminológus: az embercsempészeknek egy migráns csupán áru

 

Az embercsempészek számára egy ember csupán áru, a migránsok sorsa nem érdekli őket, csak az, hogy megkapják a pénzüket – mondta Németh Zsolt kriminológus az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A szakértő hangsúlyozta: bűnszervezetek mindig abban az esetben jönnek létre, ha a társadalom részéről jelentkezik valamilyen nagy volumenű szükséglet, amelyet az állam nem elégít ki. Ilyen bűnszervezetet alkotnak az embercsempészek is, akik árunak tekintik az embereket, akikért pénzt kapnak. Ha az osztrák autópályánál talált 71 halott migránssal kapcsolatban el is ítélik néhányukat, “ne gondoljuk, hogy mások ilyet nem fognak csinálni” – figyelmeztetett.

 Az ország területére vonatkozó kockázatelemzés eddig is mindennapi feladat volt, a mélységi ellenőrzés és a schengeni rendszer ma is működik, de le kell szögezni, hogy ilyen eset nemhogy Magyarországon, de Európában sem történt még. Tehát “van készültség, van törekvés, de nem hihetjük, hogy totálisan ellenőrizhetjük az összes autót”, amely Magyarországon közlekedik – fogalmazott.

 

Németh Zsolt hangsúlyozta: a rendőrség nem feltétlenül képes egymaga megelőzni az ehhez hasonló eseteket, szükség van arra is, hogy az emberek, ha látnak “valami furcsát”, azt jelentsék a hatóságnak.

 

 

Péntekre ígér további információkat a teherautóban talált halottakról az osztrák rendőrség

Péntekre ígérik az osztrák hatóságok az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban csütörtök délelőtt talált halottakkal kapcsolatos további információkat.  Az Eisenstadtban tartott csütörtök esti, rendkívüli sajtóértekezleten Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok közölte, hogy a magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járművet a Pándorfalu (Parndorf) közelében lévő autópálya-szakasz leállósávjából délután Nickelsdorfba vontatták, és ott egy helyi csarnokban már az esti órákban hozzákezdenek a teherautó felnyitásához. 

A rendőrparancsnok kijelentette: a hatóságok arra számítanak, hogy péntek délutánig információkkal szolgálhatnak az áldozatok pontos számáról, állampolgárságáról, neméről és minden valószínűség szerint a halál okáról Megerősítette: a halottak a legnagyobb valószínűség szerint menekültek, számuk legkevesebb húsz, de elérheti az ötvenet is. A holttesteket Bécsbe szállítják, hogy ott azonosítsák őket. 

A 7,5 fél tonnás teherautó feltehetőleg a szerda kora reggeli órákban indult Budapestről. A járművet szerdán reggel 9 óra körül a magyar-osztrák határnál látták, a határt feltehetőleg csak éjjel lépte át. Csütörtök reggel öt és hat óra között észlelték a járművet a Neusiedl (Nezsider) és Pándorfalu (Parndorf) közötti A4-es autópályaszakaszon. Az A4-es a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához, és Bécsbe vezet. 

Figyelembe véve jelenlegi időjárási körülményeket és az teherautó megtalálásának körülményeit, a jármű raktérben lévő menekültek már másfél vagy két napja halottak voltak, a rendőrségi vezető tájékoztatása szerint már akkor nem voltak életben, amikor átlépték az osztrák határt. 

A hűtőkocsi nem egy olyan jármű, amelyet jellemzően az embercsempészek használnak. A vezetőfülke nem volt lezárva, a hátsó rakodóajtót az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag által értesített rendőrök feszítették fel. A járművet megtaláló rendőrök szeme elé olyan kép tárult, amely alapján “ezer százalékig biztos volt, hogy nincsen túlélő” – nyilatkozta a rendőri vezető. 

A burgenlandi tartományi rendőrparancsnok megköszönte a magyar hatóságok együttműködését, Magyarországról ketten érkeztek Ausztriába, hogy az osztrák rendőrség munkáját segítsék.  A helyi hatóságok szerint a jármű vezetőjének egyelőre semmi nyoma sincs. Feltételezések szerint a sofőr elmenekült a helyszínről, az osztrák hatóságok a magyar biztonsági erőkkel együttműködésben nagy erőkkel keresik – jelentette az osztrák hírügynökség. 

Ausztriát megrázta a hír, miniszterek, politikai és kulturális élet képviseli mind hangot adtak annak, hogy mennyire megdöbbentette őket a tragédia. Heinz Fischer államfő szerint elsősorban a menekültprobléma gyökerei ellen kell küzdeni, és az embercsempészek ellen kell felvenni a harcot. Ugyanezt sürgette a kancellár és alkancellár is. (MTI)

 

Magyar cégé volt a teherautó

 

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható – mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál. A Hyza közlése szerint a teherautót a cég korábban eladta, és az új tulajdonos pedig a magyarországi MasterMobilKer Kft-nek adta tovább.  

A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter. A Hyza nagytapolcsányi (Topolcany) központja csütörtök délután közölte: az Ausztriában talált tehergépkocsi azon 21 autó közé az autók tartozik, amelyeket 2013 és 2014 folyamán a cég eladott.

“Sajnos néhány kocsi valószínűleg rossz kezekbe került” – jegyezte meg Mikulás Sranko, a Hyza szóvivője. Hozzátette: a cég azt már nem figyelte, hogy az új tulajdonos mit csinál a kocsin lévő Hyza-reklámokkal. Sranko megerősítette az Agrofert szóvivőjének közlését, amely szerint a Hyza jelenlegi autói az ellenőrző rendszer szerint mind Szlovákia területén találhatóak.

A szóvivő később az MTI tudósítójával azt is közölte, hogy sikerült kideríteni, kinek adták el az Ausztriában talált teherkocsit. Sranko azt mondta, hogy az új tulajdonos egy szlovákiai vállalat, az autót, amelyről a régi reklámokat nem távolította el, továbbadta a magyarországi MasterMobilKer Kft.-nek. “Az ügy felderítésében a Hyza továbbra is szorosan együttműködik a szlovák rendőrséggel” – szögezte le a szóvivő.

 A 2011-ben alapított MasterMobilKer Kft. – a ceginfo.hu szerint – fő tevékenységi köre a gépjármű- és könnyűgépjármű-kereskedelem, de a profiljához tartozik még a fa-, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelem, gépjárműjavítás, -karbantartás, fizikai közérzetet javító szolgáltatás és éttermi, mozgó vendéglátás. 

Székhelyként a főváros 14. kerületében lévő Szugló utca 82. van feltüntetve, de a zuglói kormányhivatal egyik – az interneten elérhető – 2014-es végzésében, amelyet egy közlekedés igazgatási ügyben indítottak az áll, hogy hiába született döntés a kft. ügyében, nem lehetséges a postai kézbesítés, mert az ügyfél székhelyére küldött levelek “elköltözött” jelzéssel érkeznek vissza a hatósághoz.   

A hárommillió forint törzstőkével alapított cég legutolsó, 2013-as, nyilvános bevételi adatai szerint a nettó árbevétele több mint 300 millió forint volt. 2014-re vonatkozóan nem nyújtottak be mérleget. A ceginfo.hu adataiból kiderül az is, hogy a tulajdonos egy magyar férfi, akinek lakhelyeként egy Kecskeméthez közeli tanya van feltüntetve. A cégjegyzésre jogosult 2015 májusa óta egy Ukrajnában született és ottani lakhellyel rendelkező férfi, akinek kézbesítési megbízottja egy magyar férfi petőszállási lakcímmel.   

A cég üzletrésze végrehajtással az adóhatsághoz került 2015 júniusi hatállyal. Az MTI megpróbálta elérni a kft. tulajdonosát, de nem sikerült. (MTI)

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük