Ausztriai választás: ellopták a szocialisták lámpaoszlopokra kötözött kerti törpéit

Reklámtáblák, plakátok helyett 20 ezer darab kerti törpét gyártatott le a vorarlbergi tartományi választásokra a helyi szocialista párt (SPÖ). A kezükben elmés feliratokat tartó (pl. Ezúttal lehet vörös is) figurákat 3 méter magasan oszlopra kötötték, azonban ezek közül 400 darab eltûnt a Rankweil és Bregenz közötti területről. A szocialisták szerint szervezett akcióról van szó és megvádolták a konkurenciát, szerintük a néppártiak (ÖVP) szabadították ki (vagy fel) a törpéket, mivel a hûlt helyükre éppen a konkurencia plakátjai kerültek fel.

A meggyanúsított fél természetesen kikérte magának, mondván, nincsen idejük arra, hogy az ellenfél reklámjával foglalkozzanak, azonban az ügy jókorára dagadt., még a a BBC figyelmét is felkeltette. Az angol közszolgálat csatorna ausztriai képviselője első körben a szocialistáknál érdeklődött, akik először azt hitték, valaki szórakozik velük, csak utána mondták el, hogy szerintük a rivális párt tüntette el a törpéket. A BBC arról értekezett, hogy ” a goblinok” bevetése szakított az Ausztriaiában hosszú ideje megszokott stílussal és idézte a helyi szocialistákat, akik szerint a gonosz néppártiak számljára írható a 400 figura eltûnése.

Az ÖVP közleményben védekezett, mindenesetre ” a törpzés” jókora sajtónyilvánossághoz juttatta az SPÖ-t. Kérdés, hogy profitálnak-e ebből a szocialisták, ugyanis a 20 ezer darab, Coolmen-re névre keresztelt figura bevetését az eredetileg megbízott reklámcég túl kockázatosnak találta. Egy kisebb vállalkozás lépett a helyére, a törpék kikerültek, eredetileg arra szánták őket, hogy a polgárok egyet-egyet hazaivihetnek – már ha úgy találják, jól mutat a kertben egy pártszlogennel tüntető törpe a kertben.  Az összesen 140 euróba kerülő kampány, főleg a költségei miatt áll viták kereszttüzében a tartományban.

 

Törpe az oszlopon: 400 Coolmen-figura eltûnt szombat éjszaka Fotó: SPÖ

Törpe az oszlopon: 400 Coolmen-figura eltûnt szombat éjszaka Fotó: SPÖ

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük