Ausztriai vihar: tetőket szakított le, fákat döntött ki a szél, egy ember meghalt az orkánban

Lohnsburg: a tûzoltók állítják kerekeire az erős szélben felborult pótkocsit Fotó: Önkéntes Tûzoltóság Lohnsburg

Lohnsburg: a tûzoltók állítják kerekeire az erős szélben felborult pótkocsit Fotó: Önkéntes Tûzoltóság Lohnsburg

 

Ausztriában  délelőtt a nyugati tartományokat érte el először a vihar, elsőként Tirolból és Vorarlbergből, majd Salzburg, Felső- és Alsó-Ausztria tartományokból érkeztek a jelentések a károkról. Az esti összefoglaló szerint az Alpoktól északra 25 ezer háztartásban nem volt áram (fák dőltek a vezetekékre, vagy a vihar tépte a kábeleket), több helyen akadozott a közúti és vasúti közlekedés. Több teherautót felborított az erős szél, fatrözsek zuhantak jármûvekere. A vonattal utazók Németország irányában, illetve a nyugati régiókban számíthatnak késésre, illetve nem közlekedő járatokra.

A vihar délután három óra körül érte el Bécset, az osztrák fővárosban is feltámadt a szél. A tûzoltókat az említett tartományokban rengeteg helyre riasztották, tetők rongálódtak meg, fákat csavart ki az orkán.

Sajnos, halálos áldozata is volt a 90-100 kilométeres sebességgel tomboló szélnek, Mauthausenben (Felső-Ausztriában) egy 63 éves nyugdíjas megpróbálta a terasz viharban meglazult tetejét egy létrán állva rögzíteni, azonban a kövezetre zuhant és olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás után elhunyt. 

 

MTI-beszámoló: végigvonult a Niklas orkán Ausztrián kedd délután, a széllökések elérték az óránkénti 120 kilométeres sebességet is

 

Felső-Ausztriában csaknem négyezer tûzoltó dolgozott, mert a vihar tetőket szakított le, fákat döntött ki, utcákat torlaszolt el és megrongált vezetékeket hagyott maga után.  A tartományi energiaszolgáltató közlése szerint 25 ezer háztartás maradt áram nélkül Ried, Schärding és Vöcklabruck körzetekben. Késő délután még 12 ezer családnál nem volt áram. A linzi energiaszolgáltató 16 500 érintett háztartásról tud. Több síliftet is le kellett állítani Felső-Ausztriában és korlátozottan mûködtek a pályák a tiroli síközpontoknál is. 

 

Salzburgnál is károkat és közlekedési fennakadást okozott a vihar. A salzburgi légiközlekedés is akadozott, déltől négy frankfurti, egy berlini és egy düsseldorfi járatot töröltek.  Tirolban áramkimaradás volt, a helyi áramszolgáltató kedden kora délután 16 község 70 trafóállomásának kimaradásáról számolt be. A felső-ausztriai A8-as autópálya egy szakaszát teljesen lezárták – közölte az osztrák autóklub (ÖAMTC). 

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint a kidőlt fák miatt akadozik a helyi vasúti közlekedés, ezért tartós forgalomkorlátozásra lehet számítani. A németországi viharkárok miatt a Bécsből Münchenbe tartó Railjet vonat csak Salzburgig közlekedik. Az ÖBB szóvivője szerint egyes vonalakon akár nyolcvan perces késések is lehetnek.

Az osztrák meteorológiai szolgálat szerint (ZAMG) az éjszaka első felében továbbra is óránként 100 kilométeres széllökésekkel kell számolni. Még szerdán is viharos marad az idő, de már nem lesznek nagy széllökések. Keleten eső, nyugaton hóesés várható, legkésőbb szerdán hidegfront vonul át az Alpokon. A meteorológusok szerint akár a fehér húsvét sem elképzelhetetlen. Legutóbb 2013-ban és 2008-ban volt hó húsvétkor.

 

Megérkezett Németországba a Niklas orkán

Óránkénti 160 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel megérkezett kedden Németországba a Niklas orkán, a vihar az ország számos térségében közlekedési fennakadásokat okozott. Az orkánnak délutánig  három halálos áldozata volt.

Az ország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartományban meghalt egy férfi, mert rádőlt egy betonfal, amely az erős széltől megrongálódott. Pfalz-ban egy kidőlő fa miatt két munkás veszítette az életét. 

A Niklas viharciklon kedd délelőtt érte el az orkán erősséget. Az Északi-tenger felől érkezett, a Baltikum felé tartó front az ország teljes területén átvonul. A Német Időjárástani Intézet (DWD) az ország nagyjából kétharmadára a második legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki.

A ciklon nagy mennyiségû csapadékot hozott magával, sok helyütt esővel, jégesővel érkezett, Berlinben hó is esett. Az utóbbi évek egyik legnagyobb vihara több tartományban közlekedési fennakadásokat okozott. A legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában leállították a vasúti közlekedést, a pályaudvarokon több ezren vesztegelnek. 

Bajorországban a távolsági járatokon szünetel a közlekedés a vihar okozta károk miatt. A tartomány fővárosában, Münchenben pedig kiürítették a főpályaudvart, mert az épület tetőszerkezetéből a szél miatt kimozdultak és lezuhantak üvegből készült elemek.

Országszerte számos épület tetejéből tépett ki darabokat a szél, és több autót megrongáltak az orkán által leszaggatott faágak és födémdarabok. Berlinben az egykori keletnémet állambiztonsági szolgálat, a Stasi áldozatainak emlékhelyéül szolgáló épület tetőszerkezetéből is leszakadt egy elem, az intézményt ezért be kellett zárni. Személyi sérülés nem történt.

A DWD előrejelzése szerint az alacsonyan fekvő régiókban óránkénti 120 kilométeres sebességû szél lehet, az Alpokban pedig akár 160 kilométeres sebességet meghaladó széllökések is. Az ország legmagasabb pontjára, az Alpokban lévő Zugspitzére 164 kilométeres sebességgel érkezett meg Niklas.

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük