Autópálya-matrica Ausztria 2016: az utakra és a biztonságra fordítják a bevételt

Az idei matricák: a dizáj ugyanaz, a szín változik évről évre Fotó:. ASFINAG

Az idei matricák: a dizáj ugyanaz, a szín változik évről évre Fotó:. ASFINAG

 

Még két évig kell az autósoknak a gyakran fáradtságos felragasztással és leszedéssel szenvedniük, utána az autópálya-kezelő és fenntartó cég (ASFINAG) bevezeti a digitális matricát – a hagyományos is használatban marad. Az osztrák autóklub képviselője szerint egyébként a r égi vignetta könnyebben lekaparható, ha bekapcsoljuk az ablakfűtést, és így a szélvédő hőmérséklete 5 fok fölé emelkedik. egyébként kapható speciális matricakaparó eszköz is, azonban a jegy egyes darabjai általában nehezebben távolíthatóak el – a gyártó így védekezik az átragasztás ellen. (Városi legenda szerint felragasztás előtt a farmernadrágba dörzsölt matrica nem tapad annyira, így – szabályellenesen ugyan – de több járművön is használható.)

2018-tól bevezeti  az ASFINAG a digitális matricát, és ezzel párhuzamosan az előbbi is használatban marad. Az előbbi már a rendszámhoz kapcsolódik és online is megvásárolható lesz. Ugyanúgy ellenőrzik majd a meglétét, mint jelenleg: automatikus ellenőrzőrendszerrel, ilyeneket ott használnak, ahol az útkezelő munkatársai nem tudják megállítani járműveket, hogy megvizsgálják a vignetta érvényességét. Jelenleg kilenc is berendezése van az AFNIAG-nak, a mobileszközöket kéthetente új helyen vetik be. A kamerákat egy-egy sáv fölé szerelik fel,  a rendszer azonnal felismeri, ha a járműven nincsen matrica. Gyanús esetekben a rendszámról illetve a szélvédőről is készül kép, amit eltárolnak – a cég bécsi központjában pedig még külön is ellenőrzik ezeket.

Évente körülbelül 160-200 ezer esetben élnek vissza az autópálya-matricával Ausztriában. Ha valakit tetten érnek a  helyszíni ellenőrzés során akkor személyautó esetén 120, motorkerékpárral közlekedőnek 65 euró a büntetés, ha nincsen érvényes jegy. Manipulált vignetta esetén 240 illetve 130 eurót kell fizetni.

2015-ben 3,98 millió éves kártyát adtak el. A 2 hónapos és 10 napos matricákkal együtt 449 millió euró nyereséget hozott az ASFINAG-nak az értékesítés. A cég minden második eurót a közlekedésbiztonság növelésére fordítja (téli közlekedés javítása, autópálya-felügyelőség, pihenők és információs rendszerek). Idén 1 milliárd eurót fordít az útkezelő az úthálózat karbantartására, javítására és új beruházásokra. 

A matricákat egy alsó-ausztriai cég gyártja, a szigorú biztonsági intézkedések közepette. Már idén tavasszal elkezdik a jövő évi vignetták gyártásának előkészítését. Összesen 25 millió készül, amelyet 6 ezer ausztriai és külföldi árusítóhelyen értékesítenek. A dizájn minden évben ugyanaz, csak a szín változik esztendőről esztendőre.  Az ASFINAG már tavaly megszavaztatta az osztrákokat, így a 2017-es matrica türkiz lesz – ez a huszadik árnyalat a vignetta történetében. (ORF)

A 2016-os árak:

 

  10 napos 2 hónapos Éves
Motorkerékpár
5,1 euró 12,9 euró 34,1 euró
Autó és 3,5 tonnás jármű 8,8 euró 25,7 euró 85,7 euró

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük