Az ÖBB ritkítja a vasúti menetrendet

Az ÖBB-nél gyakoriak a késések, ennek oka – a vasúttársaság szerint – az új vonatok szállítási problémája. Ezért az ÖBB most ritkítja a menetrendet Alsó-Ausztriában és Bécsben: húsvétig kevesebb vonat közlekedik majd.

Az ÖBB február 12-től 50 helyi vonatot töröl. A csökkentésre „a megbízhatóság megteremtése érdekében” van szükség – mondta Klaus Garstenauer, az ÖBB igazgatósági tagja – „hogy a többi ismét megbízhatóan álljon utasaink rendelkezésére”. A probléma az új szerelvényekkel kapcsolatos szállítási gondok mellett jelenleg az, hogy a tervezettnél több szerelvény van a műhelyekben, írja az ORF Niederösterreich.

A korlátozások várhatóan húsvétig tartanak. Arra remélhetőleg az új vonatokat leszállítják, és a menetrendet fokozatosan ismét növelik. Még, ha az érintett utasoknak le is kell is mondaniuk a megszokott vonataikról, az ÖBB arra számít, hogy a helyzet összességében javulni fog.

Kevesebb regionális vonat lesz, az emeletes vonatokat kivonják

A bécsi és alsó-ausztriai regionális járatok érintettek. Az S3 naponta 102 helyett 84-szer közlekedik majd Korneuburg és Floridsdorf között. Ez azt jelenti, hogy ezen az útvonalon legalább a 30 perces intervallum megmarad. Korneuburgból az utasok a félóránként közlekedő REX3-as Floridsdorfba tartó járatra szállhatnak át.

A St. Andrä-Wördern és Bécs Ferenc József pályaudvar közötti R40-es vonalon az S40-est is tartalmazó menetrendet 116-ról 108 vonatra csökkentik. Az utasok alternatívaként átszállhatnak a félóránként közlekedő S40-es járatra – tájékoztat az ÖBB. Ezen kívül Bécs – Wiener Neustadt – Deutschkreutz között és a Ferenc József pályaudvar Gmünd irányába négy vonat csak egyszintes szerelvényekkel közlekedik, hogy a többi útvonalon a szokásos emeletes szerelvényekkel lehessen közlekedni.

A Szövetségi Vasutak sajtóközleményben ismét elnézést kért a közelmúltban felmerült problémákért. A csökkentett menetrendről az utasokat a Scotty menetrendi információs szolgáltatáson keresztül tájékoztatják, valamint az érintett útvonalakon dolgozó alkalmazottakat is lehet kérdezni.

Éles kritika az FPÖ részéről

A közlekedésért felelős kormányzóhelyettes, Udo Landbauer (FPÖ) „rendkívül kellemetlennek” nevezte az ÖBB vonatainak törlését. „Ez igazi teher az ingázók, az iskolások és a családok számára, akik nap mint nap a tömegközlekedésre támaszkodnak”, különösen azért, mert „az ingázók számára rendkívül fontos vonatokat” is törölték. „Az ÖBB-t felszólítjuk, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a szolgáltatások minőségének és pontosságának javítása érdekében” – folytatta Landbauer.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük