Az osztrák belügyminiszter a védettségi igazolások fokozott ellenőrzését jelentette be

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter fokozott ellenőrzéseket jelentett be az utóbbi hónapokban megszaporodott hamisított védettségi igazolások miatt a rendőrség közbiztonsági főigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján szerdán Bécsben.

Az utóbbi hat hónapban 400 hamisított védettségi igazolásra derített fényt a rendőrség Fotó: pixabay.com

Csütörtöktől a rendőrség – új egységek bevetésével – fokozottabban ellenőrzi – elsősorban a vendéglátó egységekben és a rendezvényeken szükséges – védettségi igazolások eredetiségét.

Az utóbbi hat hónapban 400 hamisított védettségi igazolásra derített fényt a rendőrség, azok túlnyomó többségét külföldről, az internetes közösségi portálokon keresztül értékesítették a csalók.

A védettségi igazolások hamisítása nem bocsánatos bűn, hanem okirathamisítás és csalás, amely 6 hónap és három év közötti szabadságvesztéssel járó büntetést von maga után” – figyelmeztetett a tárcavezető

A főigazgató a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem kívánt arról beszámolni, hogy egyedülálló csalók, vagy a nemzetközi szervezett bűnözés áll a hamisítások hátterében, de kiegészítve a miniszter által elmondottakat hozzátette, a felhasználók is büntethetők, akár 500 eurós bírság is kiróható rájuk.

A célirányos kontrollt naponta és országszerte fogja végezni a rendőrség a jövőben, erősítendő az egészségügyi hatóságok meglévő, szúrópróba-szerű járványügyi ellenőrzéseit. A kellő személyi állományt a szövetségi, illetve tartományi bűnügyi hivatal és a készenléti rendőrség biztosítja. (MTI)

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük