Az osztrákok csaknem 30 százaléka eszik kevesebb húst

Az osztrákok tavaly 27 százalékkal csökkentették húsfogyasztásukat, elsősorban állatjóléti okokból, foglalta össze egy felmérés részleteit a heute.at.

Az osztrákok 2023-ban csökkentették húsfogyasztásukat. Alig több mint egynegyedük (27 százalék) eszik kevesebb húst otthon, mint két-három évvel ezelőtt, tizenegy százalékuk pedig sokkal kevesebbet. A nők jobban csökkentették fogyasztásukat, mint a férfiak. Az Iglo nemrég közzétett, 1015 válaszadó körében végzett trendkutatása szerint a megkérdezettek mintegy felénél (52 százalék) a fogyasztás nem változott. Több húst esznek a gyermekes háztartásokban,  itt 14 százalék növelte fogyasztását.

Kétharmaduk számára az állatjólét a fő ok, amiért nem eszik húst. Az egészség 28 százalék számára a vezető szempont. Az 50 év feletti korosztályban tízből nyolc megkérdezett számára az egészségügyi okok a meghatározóak, míg a klímavédelem (52 százalék) viszonylag kis szerepet játszik – a fiatalabbak (18-29 évesek) esetében azonban ez éppen fordítva van.

Ugyanakkor nem mindenki etikai meggyőződésből csökkenti a húsfogyasztást; egyesek egyszerűen más preferenciákat alakítottak ki, vagy jobban figyelembe veszik a háztartás többi tagjának étkezési szokásait. Egyharmaduk úgy gondolja továbbá, hogy a hús alternatívái egyre jobbak.

A hús alternatívái egyre népszerűbbek

A leggyakoribb alternatíva a több zöldség – 87 százalék számára. Mintegy háromnegyedük gyakrabban eszik húsmentes tészta- vagy rizsételeket, míg minden második ember egyre gyakrabban fordul a lencse, bab vagy más hüvelyesek felé. 44 százalék gyakrabban eszik halat, és körülbelül egynegyedük mondja, hogy gyakrabban fogyaszt gabonakenyeret, grillezett vagy sült sajtot vagy desszertet. Az emberek egyötöde gyakrabban eszik húsalternatívákat, egyhatoda pedig tofut.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük