Bad Gastein: a hegyimentők kísérték le a két lengyel alpinistát a jeges Mordorból

Két lengyel alpinista riasztotta a hegyimentőket Bad Gasteinben (Pongau) hétfő reggel: a két hegymászó az éjszakát a hegyen töltötte, végül összehangolt akcióval sikerült kimenteni őket.

A 34 és 39 éves sportember vasárnap mászta meg 315 méter hosszú, Mordornak nevezett fagyott vízesést, amely a leghosszabb, jégmászáshoz használt pályák közé tartozik Ausztriában. A jól felszerelt és edzett lengyelek vasárnap a sötétedés miatt nem mertek lefele nekivágni a sziklás és meredeket terepnek, ezért a hegyen töltötték az éjszakát, mínusz 17 fokos hidegben, mondta az ORF-nek Roland Pfund a helyi hegyimentő-állomás vezetője. Éjszaka viszont erős havazás kezdődött, ami miatt a két hegymászó reggel nem találta meg a lefele vezető biztonságos útvonalat, ezért riasztotta a hegyimentőket.

Nyolc gasteni hegyimentő ködben és erős havazásban felmászott a két alpinistához. Pfund elmondása szerint a hó derékig ért, a rendkívül meredek jeges és a sziklás terepen. Miután megtalálták a két lengyelt, majd lekísérték őket addig, ahonnét már önerőből is le tudtak ereszkedni a fagyott vízesésről. A mentés összesen hat órán keresztül tartott.

Egy videó a Mordornak nevezett vízesésről.

Borítókép: Bergrettung Bad Gastein

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük