Bajban vagyok, segíts: unokázós csalás Felső-Ausztriában, félmillió eurót csaltak ki az áldozattól

A helyi tartományi rendőrség beszámolója szerint 2011-ben 14, 2012-ben 11 eset történt, ezután komoly megelőző akcióval – a média segítségével – úgy vissza tudták szorítani az ilyen ügyeket, hogy 2013 és 2014-ban nem volt (vagy nem jutott a rendőrség tudomására) hasonló eset, amelyet németül Neffentricként (unokaöcs-csalás) emlegetnek. 

Idén azonban kétszer is sikerrel jártak a csalók, egy linzi nőtől 11 700 eurót szereztek meg, egy másik településen élő 70 éves férfit addig győzködtek, amíg 500 ezer eurót adott nekik. A Heute hírportál úgy tudja, az áldozat 20 takarékkönyvből vette ki a pénzét, hiába figyelmeztette a banki alkalmazott, és még akkor sem hitte el, hogy átverésről van szó, amikor a családja az ismeretlen személy ellen rendőrségi feljelentést tett.

Az eset a klasszikus forgatókönyv szerint történt: a férfit egy eddig ismeretlen személy hívta fel, németországi rokonnak adta ki magát, és pénzt kért. A trükk annyira jól sikerült, hogy az idős ember két hét alatt félmillió eurót fizetett – a tettesek nyomtalanul eltűntek. Általában többen dolgoznak a csaláson: a jó meggyőző képességű telefonáló mellett egy másik személy megy a pénzért, a rendőrség szerint általában az áldozat lakására, de előfordul az is, hogy nyilvános helyen történik az eladás.

 

A Heute úgy értesült, hogy a bandákat Lengyelországból szervezik, nagyon nehéz elkapni őket, a félmilliós ügyben (ami még nyár közepén történt) egyelőre minden nyom hiányzik. 

Házvásárlásra 45 ezer euró

 

Hasonló esetről számolt be a burgenlandi rendőrség honlapja is október elsején: egy 74 éves, Neusiedl am See környékén élő nőtől csaltak ki 45 ezer eurót. Egy ismeretlen férfi a nyugdíjas hölgy barátjának adta ki magát azzal, hogy Pozsonyban van és házvásárlásra kellene a pénzt. A pszichés nyomás hatására a nő egy bankban felvette a pénzt, taxival az átadás helyszínére hajtott, ám mivel nem látta ott a barátját, ezért hazament. Az elkövető azonban telefonon meggyőzte arról, hogy bizalmi emberének adja oda az összeget – a hölgy újra elvitte a bankókat, és átadta. Ígéretet kapott arra, hogy másnap visszakapja a 45 ezer eurót, ám amikor ez történt meg, rájött, hogy becsaptak és feljelentést tett. Még aznap három hasonló hívásról kapott információkat rendőrség, ám egyik személy sem fizetett.

 

Magyarországon is ismert, rendőrségi figyelmeztetés

Magyarországon egy hónappal ezelőtt a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság trükkös csalók egy új módszerére hívta fel az állampolgárok figyelmét.

A trükkös elkövetők legújabb módszere az úgynevezett „unokázós” csalás. A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Előfordulhat, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

–    Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.

–    Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.

–    A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívja fel és tájékozódjon.

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget. Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát. Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék.

A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Ha szükséges, minden nap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait. 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük