Bécs: földre vitte a rendőr a zsebtolvajlással gyanúsított menedékkérőt, bíróság elé állítják

Egy környékbeli lakó felvette az előállítást Fotó: Stadtzeitung Falter, Vice

Egy környékbeli lakó felvette az előállítást Fotó: Stadtzeitung Falter, Vice

 

A rendőr, aki társával együtt bilincselte meg a zsebtolvajlással gyanúsított menekültet testi sértés kísérlete miatt áll bíróság elé, jelentette be a bécsi ügyészség pénteken. 

 

A járőr, akit két ügyvéd, Alfred Boran és Dieter Heck képvisel, nem vallotta bűnösnek magát. Az esetben nem állapítható meg sérülés, nyilatkozta az ORF-nek Heck. A védő szerint az állítólagos áldozatot az esetet követő napon Wiener Neustadtban kocsifeltörésen érték tetten. Az ottani eljárás során nem találtak rajta sérülésnyomokat, illetve az algériai férfi orvoshoz sem fordult.

A bécsi ügy akkor robbant ki, amikor az előállításról készült videó (amit egy környékbeli készített) nyilvánosságra került. A 2 perces felvételen  látszik, ahogy a megbilincselt gyanúsítottat előbb a falhoz állítják, majd pedig egy szóváltás közben az egyik rendőr megragadja az algériait és a nyakánál fogva földre viszi. 

A földre vitel volt sok, fogalmazta meg az ügyészség képviselője az ORF-nek, hogy a rendőrnek miért kell bíróság előtt felelnie.

Az algériai menekült szabadlábon védekezhetett, és időközben Németországba távozhatott. A nyomozás során nem állhatott a hatóság rendelkezésére tanúként, illetve orvos szakértő sem vizsgálhatta meg.  Az ügyészség másik három rendőr szerepét is vizsgálta, a bíróság elé álló járőr társa ellen megszüntették az eljárást, mert nem volt arra bizonyíték, hogy sérülést okozott volna.  Két további rendőrt azzal gyanúsítottak, hogy valótlanságokat írtak az esetről készült jelentésbe, de végül  lezárták a hivatalos eljárást az esetüben. 

A védőügyvédek biztosak abban, hogy a bíróság elé citált rendőr felmentik. Az eset után társával együtt belső szolgálatra irányították a járőrtevékenység helyett és a rendőrség maga is vizsgálatot indított az ügyben. (ORF)

 

Az előállításról készült videófelvétel:

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük