Bécs: kríziskommandó segít a bérházak lakóinak vészhelyzetben

Az év minden napján, a nap huszonnégy órájában bevetésre kész a bécsi lakásügynökség, a Wiener Wohnen mobil kríziscsapata, amely különböző vészhelyzetekben – például lakástűz vagy csőtörés – esetén siet a lakók segítségére. Ha kell, akár új lakást is keresnek nekik.

2020-ban hatszáz, 2021 karácsonyáig több mint ötszáz esethez riasztották a bécsi lakásügynökség, a Wiener Wohnen mobil kríziscsapatát, amely különböző vészhelyzetekben segíti az önkormányzati lakások lakóit. Az esetek felében több lakást is érintő lakástűz, csőtörés vagy áramkimaradás miatt kellett a bérlők segítségére sietniük.


A hétfős csapatot rendszerint a mentők, a tűzoltók vagy a rendőrség értesíti – egy órán belül a helyszínen vannak. Lakástűz esetén ők gondoskodnak például arról, hogy újra legyen áram az épületben, a lakásokat és az épületet megtisztítsák az oltási munkálatok nyomaitól és újra működjön a lift. Amennyiben az érintett lakás nem lakható, új szállást keresnek a lakóknak. A munkájuk nem ér véget a helyszíni segítségnyújtással: addig segítik az érintetteket, amíg az életük vissza nem tér a normális kerékvágásba.


A mobil kríziscsapat számára a karácsonyi időszak különösen sűrű, a helytelenül használt pirotechnikai eszközök ugyanis gyakran okoznak lakástüzet. Három riasztásból egynél erről van szó. A nagyobb biztonság érdekében azt javasolják, hogy mindenki tartsa be a házirendet, semmit ne tároljanak a lépcsőházakban és különösen körültekintően járjanak el, ha például gyertyát gyújtanak. Az anyagi kockázatot pedig lakásbiztosítás megkötésével lehet minimalizálni.

Felújítás alatt álló önkormányzati lakóépület Bécsben Fotó: PID / Christian Fürthner

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük