Bécs: Velázquez-kiállítás nyílt a Mûvészettörténeti Múzeumban

A kiállítás nem csak a múzeum történetében egyedülálló, valószínûleg a generációnk sem fog ennyi és ilyen fontos Velázquez-mûvet egy helyen látni – mondta a múzeum igazgatója. A most megnyíló tárlatot a “spanyol trilógia” harmadik részének nevezte, ugyanis 2001-ben El Greco-, 2005-ben pedig Goya-tárlatnak adott otthont a bécsi múzeum

A kiállításon 46 alkotás mutatja be a festő munkásságát és életútját. A múzeum igazgatója, Sabine Haag kiemelte: a bécsi Mûvészettörténeti Múzeumnak remek szakmai és baráti kapcsolata van a madridi Prado képtárral, ahonnan hét kép érkezett. Mint mondta, Közép-Európában ez az első olyan kiállítás, amely Velázquez (1599-1660) teljes életmûvét bemutatja.

Készülődés a kiállításra Fotó: Mûvészettörténeti Múzeum Bécs

Készülődés a kiállításra Fotó: Mûvészettörténeti Múzeum Bécs

A tárlaton olyan híres Velázquez-mûvek tekinthetők meg, mint A Háromkirályok imádása és a Sevillai vízárus, valamint a Vénusz tükörrel címû festmény is, amely a brit Nemzeti Képtárból való. A szervezők további tíz festményt szerettek volna még kiállítani, de az alkotások magas biztosítási költsége miatt ez meghiúsult. 

Az osztrák állam összesen egymilliárd euró értékben vállalt kezességet a bécsi múzeumokban idén vendégszereplő alkotásokra, s mivel idén különösen sok nagy mester mûvei voltak láthatók az osztrák fővárosban, a keret elfogyott. 

Január 29-től tudományos szimpózium kíséri a kiállítást, amely február 15-ig várja a látogatókat.

Monet-kiállítás nyílt Bécsben

 

Claude Monet mûveit és osztrák impresszionistákat bemutató kiállítás nyílt a bécsi Belvedere múzeumban múlt  pénteken.

Monet már életében legenda volt, hiszen számos mûvész, köztük sok osztrák alkotó merített ihletet mûveiből – hangsúlyozta a Belvedere igazgatója.  A kiállítás harminc, részben Ausztriában eddig be nem mutatott Monet-alkotást és negyvenöt osztrák impresszionista mûvet, köztük Gustav Klimt, Herbert Boeckl, Jakob Schindler, Max Weiler és Olga Wisinger-Florian alkotásait tárja a nézők elé. Az impresszionisták közül Monet-nak volt a legnagyobb hatása a bécsi mûvészet életre. 

A kiállítás az Alsó-Belvedere Orangerie részében tekinthető meg 2015. február 8-áig.

Monet és osztrák impresszionisták munkái láthatóak a tárlaton Fotó: Belvedere Múzeum

Monet és osztrák impresszionisták munkái láthatóak a tárlaton Fotó: Belvedere Múzeum

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük